Alles over het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

En waar vind je ze?

01 februari 2022 2 minuten

De Belastingdienst hanteert twee nummers als je ondernemer voor de btw bent: het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Beide nummers worden geregistreerd als je ingeschreven bent bij de KVK. Met twee aparte brieven informeert de Belastingdienst welke nummers bij jouw bedrijf horen.

Btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer bestaat uit 14 tekens: 

 • Landcode NL

 • Negen cijfers (niet verbonden aan het burgerservicenummer)

 • De letter B

 • Een controlegetal van twee cijfers

Een voorbeeld van het btw-identificatienummer is: NL000099998B57. Deze combinatie is persoonlijk en uniek. Zo probeert de Belastingdienst ervoor te zorgen dat kwaadwillenden niet met je identiteit aan de haal kunnen gaan.

Wat doe je met het btw-identificatienummer?

Je gebruikt je btw-identificatienummer voor al je communicatie met klanten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan je:

 • Facturen

 • Offertes

 • Website/webshop

 • Visitekaartjes

 • Briefpapier

 • E-mailhandtekening

Je bent verplicht om je btw-identificatienummer te zetten op facturen die je stuurt aan andere ondernemers, maar ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals verenigingen en stichtingen.

Consumenten hoef je doorgaans geen factuur te sturen. Doe je dat toch, dan is het niet verplicht om daar je btw-id op te zetten. In de volgende gevallen moet je echter wel een factuur met btw-id sturen aan consumenten:

 • Bij een afstandsverkoop (export naar klanten in de EU die geen btw-aangifte doen)

 • Levering van een nieuw of weinig gebruikt vervoermiddel aan een particulier uit een ander EU-land

 • Ten minste 80 procent van je afnemers is ondernemer. Dan moet je altijd een factuur uitreiken, ook als je afnemer een particulier is.

Verder ben je niet verplicht je je btw-id op briefpapier en foldermateriaal te zetten. Je btw-nummer op je website vermelden is ook niet langer verplicht.

Het omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer bestaat uit je BSN wanneer je een eenmanszaak hebt, of het RSIN wanneer je voor een andere rechtsvorm hebt gekozen. Dit wordt ook wel het fiscaal nummer genoemd. 

Het ob-nummer is als volgt opgebouwd:

 • Een getal van 9 cijfers (BSN/RSIN)

 • Gevolgd door een code variërend van B01 tot B99 

Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer is 657345923B02.

Wanneer gebruik je het omzetbelastingnummer?

Als je contact zoekt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld in schriftelijke communicatie, gebruik je het omzetbelastingnummer. Ook gebruik je het omzetbelastingnummer als je als ondernemer btw-aangifte doet. Je zult in de praktijk dus dit nummer niet dagelijks nodig hebben. 

Het omzetbelastingnummer is niet bedoeld om extern mee te communiceren op bijvoorbeeld facturen of websites. Daar is het btw-identificatienummer voor in het leven geroepen. Op deze manier wordt je privacy als ondernemer geborgd. Voor 2020 was het ob-nummer ook het btw-nummer. Doordat het BSN daarin verwerkt is, werd er veel identiteitsfraude gepleegd. 

Buitenland en het btw-nummer

Doe je zaken met ondernemers in het buitenland? Dan moet je soms de btw-identificatienummers van je afnemers controleren. Ook voor communicatie rondom de btw en export van goederen gebruik je je eigen btw-id, niet het omzetbelastingnummer. 

Om btw-vrij te kunnen leveren, moet je wel het btw-nummer van je afnemer controleren. Dit is om er zeker van te zijn dat hij ondernemer is (en dus zelf btw-aangifte doet). Het controleren van buitenlandse btw-nummers kan via de website van de EU.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.