Columns

Zzp'er, zp'er of eenpitter? Doe eens wat!

Column Mario van Vliet | Slagkracht

Zzp'ers zijn ook ondernemers. Vinden zzp'ers. Zeker, we hebben een Kamer van Koophandel-nummer, een boekhoudprogramma, klanten en een visitekaartje. Maar is dat alles wat we kunnen bereiken? Zou je niet juist van flexibele arbeidskrachten innovatie en slagkracht mogen verwachten?

12 juni 2017

Computer die je troost bij negatief banksaldo

Column John de Waard | Emoties verspreiden via social media

Onderzoek heeft uitgewezen dat emotionele stemmingen die online worden gezet, bijvoorbeeld op Facebook, besmettelijk zijn - zich viraal verspreiden. Dus voor je het weet is je buurman of verre vriend ook depressief.

12 juni 2017

Ontslag door bericht op social media

Column John de Waard | Even opletten dus...

Volgens dagblad Metro volgt 10 procent van de ontslagen op een domme tweet of post op Facebook. Blijkbaar hebben werknemers niet helemaal door dat hun baas ook wel eens op social media actief is. Een melding als ‘ik heb me net ziek gemeld en ga nu even lekker shoppen’ is niet helemaal verstandig. Een arbeidsconflict is zo maar geboren. Even opletten dus wat je Tweet, Facebookt of WhatsAppt.

12 juni 2017

Wiebes: 250 miljoen extra voor Belastingdienst

Column John de Waard | Fiscaal voordeel

Die staatssecretaris Wiebes toch. Hij is er nog maar net, maar voelt zich al helemaal opgenomen in de ‘fiscale community’. ‘Het afgelopen jaar hebben WE voor 250 miljoen euro aan belastingfraudes opgespoord. Daarmee hebben WE de investering in de 1200 extra controleurs van 160 miljoen euro makkelijk terug verdiend.’ Mooi man.

12 juni 2017

Windows XP na 8 april serieuze bedreiging

Column John de Waard | Geen service

Stel je eens voor dat je als mkb’er beslist om maar geen service of onderhoud op een geleverd product meer te verlenen, ondanks dat je heel veel klanten hebt met dat product. Dan zou het land te klein zijn toch? En nu doet Microsoft het (en is het land evengoed te klein), maar die gaat gewoon door met het voornemen om geen ondersteuning meer te bieden aan Windows XP.

12 juni 2017

Klantenservice mag wat kosten

Column Mario van Vliet | Gebruik Big Data als service

De vorige eeuw stond in het teken van grote bedrijven. Immers, schaalgrootte zorgt voor kostenvoordelen, en dus voor lagere prijzen. Maar groot betekent ook: een grotere afstand tot de klant. En nee, dat past niet bij de trend 'klein is het nieuwe groot'.

12 juni 2017

Is je medewerker aansprakelijk in geval van een datalek?

Column Simone Dirven | Meldplicht datalekken

In mijn praktijk merk ik een tweedeling als het gaat om hoe bedrijven omgaan met de meldplicht datalekken. Aan de ene kant zijn er bedrijven die nog lastig te overtuigen zijn van het feit dat ze echt iets moeten gaan doen. En aan de andere kant zijn er bedrijven die zelf al met allerlei (al dan niet inventieve en doelgerichte) plannetjes komen.

06 juni 2017

Retail: gebruik Smart Data in plaats van Big Data

Column Errol van Engelen | Persoonlijkheid marketing

Big Data: de hype om data te verzamelen, neemt absurde vormen aan. Wie kocht wanneer, waar, hoe, met hoeveel korting, via welke actie, welk bonus-systeem is toegepast, heeft men op internet gezocht, welke credit card werd gebruikt, heeft men social media geraadpleegd, welke accessoires mist men, wat is de leeftijd en geslacht van de koper? Veel overbodige informatie.

18 mei 2017

Wat te doen met een slecht functionerende werknemer?

Column Arnoud van Dalen | Functioneringsgesprek en ontslag

"Ik weet het niet meer," zei de succesvolle ondernemer Niels die tegenover mij zat. “Kasper was altijd een goede kracht maar de laatste tijd functioneert hij slecht. Ik wil eigenlijk van hem af. Maar ontslaan is niet zo makkelijk en ik ben bang dat het mij veel geld gaat kosten." Gelukkig kon ik Niels helpen.

10 mei 2017

Timing

Column Victor van Kommer | Directeur Tax Services IBFD en Bijzonder hoogleraar Tax Policy Utrecht School of Economics

Onderhandelingsstress rondom het binnenhof. Acht politici proberen onder leiding van een bekwame vakvrouw tot een vergelijk te komen. Alle gesprekken vinden plaats achter gesloten deuren en zo willen ze het ook houden. Een broedende kip moet men immers niet storen. Men heeft geleerd van het verleden en men wil geen vijfde partij aan de tafel die de media of de kiezers vertegenwoordigt. Met elkaar zullen ze het druk genoeg hebben.

01 mei 2017

Betere kansen voor het mkb in aanbestedingen

Column | Overheidsopdrachten toegankelijker voor ondernemers

Wist je dat de overheid jaarlijks voor ongeveer 60 miljard euro inkoopt? De nieuwe Aanbestedingswet, die sinds 1 april van kracht is voor alle nieuwe aanbestedingen, geeft mkb--inschrijvers meer kansen en minder rompslomp om via aanbestedingen mee te dingen naar overheidsopdrachten.

19 april 2017

Hoe achterhaal je of je een nepfactuur hebt ontvangen?

Column Bella Arzt | JouwOnderneming

Moeten wij ondernemers steeds wantrouwiger worden en nog beter onze kosten- en inkoopfacturen controleren voordat we die betalen? Ja, dat is wel verstandig. En soms leidt dit gezonde wantrouwen ook wel eens tot een ‘onbezonnen’ actie. Wat overkwam ons?

19 april 2017

Help, ik betaal dubbel voor muziek!

Column | Waarom betalen voor Buma Stemra én SENA

Heel veel ondernemers verkeren in de veronderstelling dat ze twee keer moet betalen voor hetzelfde muziekgebruik. Dit is niet waar. Maar waar komt die gedacht vandaan?

18 april 2017

Spaarders zijn verliezers

Column Ralph Karseboom

Als sparen jouw enigste vorm van investeren is, heb je de weg geopend naar een grote fout. Verander snel je koers, hier is waarom:

10 april 2017

Hoe kom ik los van mede-aandeelhouders?

Column Arjen Paardekooper

Wat kun je doen als je een geschil hebt met (een van) je mede-aandeelhouders? Onze columnist en jurist Arjen Paardekooper duikt het wetboek in. Hij geeft je tips om een geschil te beslechten.

31 maart 2017

Een geschil met je aandeelhouder: wat te doen?

Column Arjen Paardekooper

Veel ondernemingen hebben meerdere aandeelhouders. Soms is de koek op, of verschillen aandeelhouders van mening over de te volgen koers, of ontstaat er een discussie over winst- of verliesverdeling, die leidt tot een onoverbrugbaar verschil. Hoe los je dit op?

31 maart 2017

Is een raad van commissarissen slim binnen een familiebedrijf?

Column Arjen Paardekooper | Het nut van een commissaris

Iedere vennootschap kan een raad van commissarissen instellen en bij de grote vennootschappen is dat zelfs wettelijk verplicht. Een raad van commissarissen bij een kleinere vennootschap is niet altijd noodzakelijk en het instellen daarvan werd voorheen veelal als statusverhogend gezien.

31 maart 2017

Mag de bank je rekening courant verlagen?

Column Arjen Paardekooper | Kwestie Deutsche Bank

Eind april van dit jaar heeft Deutsche Bank een groot aantal ondernemers bericht dat de relatie met hen zou worden beëindigd en dat uitstaande kredieten tegen eind november terugbetaald moeten worden. Veel ondernemers worden nu geconfronteerd met telefoontjes van accountmanagers van Deutsche Bank. Wat te doen?

31 maart 2017

Getoond 217 tot en met 234 van 697 totaal, er zijn meerdere pagina's