Columns

Waarom vrouwen niet als manager solliciteren

Column John de Waard | Betere personeelsadvertenties

Bedrijven willen best wel vrouwen in managementfuncties, maar ze kunnen gewoonweg geen geschikte kandidaten vinden. Althans, dit zeggen werkgevers. Uit onderzoek blijkt echter dat dat ook wel eens aan de wervingsadvertentie kan liggen, want woorden die vastgeklonken zijn aan mannelijke stereotypen, zouden vrouwelijke kandidaten afschrikken.

30 november 2018

Zonder vent geen tent

Op weg naar het meest ondernemende land ter wereld

Alles stroomt. Maar de komende jaren is er zo'n stroomversnelling, dat ondernemers meer dan ooit moeten werken aan zichzelf. Een kundig boekhouder zijn of het fort goed bewaken is niet meer voldoende: we moeten ten aanval!

06 september 2018

Wat kun je leren van familiebedrijven?

Column Hans Krosse | Familiewaarden en idealen

“De kracht van familiebedrijven”. Een pakkende titel die onlangs de cover van de Elsevier sierde. Het was een aankondiging van de door Elsevier opgestelde Top 100 grootste familiebedrijven van Nederland. Niet alleen Elsevier besteedt aandacht aan familiebedrijven, deze bedrijven worden regelmatig door de media, programma-makers en experts geroemd. Maar wat valt er dan te leren van deze bedrijven?

06 september 2018

Stop met “gemiddeld” zijn

Column Ralph Karseboom | Obsessie is niet verkeerd

Tegenwoordig blijkt het slecht te zijn als je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” voert de boventoon. Elke vorm van zelfexpressie of bovengemiddeld presteren wordt als “aanstellerig” gezien. Ik adviseer je onmiddellijk te stoppen met het luisteren naar deze nee-zeggers en te focussen op je eigen toekomst en je eigen mogelijkheden. Niets is onmogelijk als je er 100% van je energie aan geeft.

06 september 2018

Een goed afscheid biedt kansen voor de toekomst

Column Bart Groothuis | Leer van Donald Duck

Soms kun je echt niet voorkomen dat een klant afscheid van je neemt, bijvoorbeeld omdat de klant ‘gewoon’ eens een andere leverancier wil proberen. Of omdat de klant gaat verhuizen of zo. Maar ooit kom je deze klant wellicht weer tegen. Zorg dat je goed afscheid neemt.

20 oktober 2017

Uurloon bestaat niet

Column Ralph Karseboom

Ik hoor men altijd (klagend) praten over hun uurloon. Het is te laag, het is niet eerlijk en het is ongelijk. Maar is het wel oneerlijk? Waarom krijgt de een meer betaald dan de ander? Waarom bestaat uurloon niet? Dit alles zal ik in dit artikel behandelen.

14 oktober 2016

Vertrouw jij je klanten?

Column Bart Groothuis | Zoals de waard is ...

Hoeveel vertrouwen schenk jij je klanten? Wat doe jij bijvoorbeeld als een klant wil betalen, maar je pinapparaat doet het niet? En geef jij je klant een product mee om het een poosje te proberen?

18 april 2016

Stilzitten met Kerst? Heerlijk!

Column Mario van Vliet | Van crisis tot geweldig jaar

Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, Oudjaar, Nieuwjaarsdag. Heerlijke dagen. Tenzij ze midden in de week vallen, zoals dit jaar. Want een beetje ondernemer wil werken terwijl de rest van Nederland uitbuikt en luiert, toch? Maar dit jaar veranderde ik van mening.

24 december 2013

Ken je helden. Word zelf inspirator voor je mensen

Ga als haas voorop in het leren

Juist in deze tijd zijn mensen op zoek inspiratie. Veel mensen zoeken inspiratiebronnen: voorbeelden waar men met veel respect naar kijkt. Ze kopiëren succesvolle elementen die bij hen passen zodat zij zelf beter worden. In NLP-termen heet deze manier van leren ‘modelleren’.

23 mei 2013

Stop met communiceren. Ga inspireren!

Inspiratie is de brandstof voor succes of is succes de brandstof voor inspiratie?

Wat ben ik blij dat inspiratie voor succes het thema is voor de Week van de Ondernemer en de regionale Ondernemerscongressen. Juist in deze tijd zijn mensen op zoek inspiratie. En inspiratie is veel belangrijker dan men denkt.

23 mei 2013

Waarom begrijpen mijn medewerkers nu niet dat..?

Spreek je duidelijk uit over je verwachtingen

Uit pure frustratie overwoog de ondernemer die ik tegenkwam zijn bedrijf te verkopen. Hij was zo teleurgesteld over niet uitgekomen verwachtingen. Hij zat met zoveel vragen. Waarom begrijpen mijn medewerkers nu niet dat….? Waarom doen ze niet... Vul het zelf maar in.

22 maart 2013

Help mijn personeel luistert niet!

Onderdeel van het project Excelleren.nu van MKB-Nederland

Problemen met delegeren en personeel dat niet luistert? Mine van Wychen van training- en organisatieadviesbureau RIN geeft praktische tips en advies.

21 januari 2013

Het geheim van innovatie? Zorg voor kruisbestuiving

Stimuleer ideeën en talenten binnen je bedrijf

Wat maakt een bedrijf innovatief? Dat hangt af van hoe open een onderneming is naar haar mensen. En hoe talenten maar ook ideeën worden benut en gestimuleerd.

04 januari 2013

Vakantie vieren met je gezin; het is nèt ondernemen

Waarom je als ondernemer niet zonder visie kunt

Aan een mooie routeplanner en fraaie gedetailleerde wegenkaarten heb je weinig als je niet weet waar je naar toe wil. Dat geldt net zo goed voor ondernemers zonder visie... Waarom?

04 januari 2013

Verbeter je medewerkers, begin bij jezelf

Soms is er iets mis met de manier van leidinggeven

Jarenlang was 'the sky the limit'. Nu het economisch moeilijke tijden zijn, willen veel mkb-ondernemers meer grip krijgen op hun personeel. Maar soms ligt het ook aan de manier van leidinggeven.

04 januari 2013

Neem leren op de werkvloer serieus. Dat loont

Pleidooi om informeel leren vast te leggen in CAO's

Jaarlijks besteden bedrijven zo'n 80% van hun budget aan opleidingen, trainingen en cursussen. Terwijl medewerkers eigenlijk veel meer opsteken tijdens het leren op de werkvloer. Hoog tijd om informeel leren ook in CAO's vast te leggen.

04 januari 2013

Waar doen we het eigenlijk voor?

Zorg dat je medewerkers trots zijn op wat ze doen

In de metaalbranche is de instroom van jongeren al jaren laag. Wat nog erger is: Een kwart van de jongeren vertrekt na twee jaar alweer. Dat is erg voor het bedrijf. Maar erger is nog dat ze uit de branche verdwijnen. Werkgevers weten hen vaak niet te boeien. Hoe doe je dat?

04 januari 2013

De echte crisis moet nog beginnen

Bereid je voor op de 'war of talent'

Terwijl ondernemers zich door de recessie heenworstelen, gloort er geen licht aan de horizon. Integendeel. Als de economie straks aantrekt, wacht een nog grotere uitdaging. Namelijk de crisis van de vergrijzing en ontgroening. Ofwel een dramatisch tekort aan vakmensen.

12 december 2012

Getoond 1 tot en met 18 van 28 totaal, er zijn meerdere pagina's