Buma/Stemra

Help, ik betaal dubbel voor muziek!

Column | Waarom betalen voor Buma Stemra én SENA

Heel veel ondernemers verkeren in de veronderstelling dat ze twee keer moet betalen voor hetzelfde muziekgebruik. Dit is niet waar. Maar waar komt die gedacht vandaan?

18 april 2017

Nieuwe regeling voor een tv op kantoor

Wat zijn de regels voor een tv in je bedrijf?

Steeds vaker hangen ondernemers tv-schermen in bedrijfsruimten. Met de actuele twitterstand, het dagmenu, een WK-wedstrijd of het nieuws. Voor sommige beelden heb je toestemming nodig van auteursrechthebbenden.

21 maart 2015

Stamtafel met supervrouwen

MKB Radiocafé 5 maart 2015

Deze week draait het MKB RadioCafé grotendeels om supervrouwen. Aan de tiende stamtafel van dit jaar ontmoet Bram Donkers allerlei ondernemende types, waarbij de dames deze keer fors in de meerderheid zijn.

09 maart 2015

Vanaf 2009 één factuur voor auteursrechten

Toezegging van minister

Bedrijven krijgen vanaf 1 januari 2009 nog maar één rekening voor het betalen van auteursrechten. Deze toezegging deed minister Hirsch Ballin van Justitie donderdag 20 december aan MKB Nederland en VNO-NCW.

20 september 2013

Omroepdirecteuren krijgen Buma/Stemra geld?!

Column | Waarom dit nou eenmaal moet volgens de wet

Onlangs verscheen in de media het bericht dat vele omroepdirecteuren geldontvingen van Buma Stemra. De directeuren zouden vele duizenden euro’s “buit maken” zonder er wat voor te hoeven doen. Klopt dit wel?

31 januari 2013

Met welke instanties moet ik rekening houden als ik muziek draai in mijn bedrijf?

Hoe werken Buma/Stemra en Sena?

Als je muziek draait in je onderneming, moet je betalen. Het maakt niet uit of de radio zachtjes op de achtergrond aanstaat of dat je een professionele jukebox in je café hebt staan. Aan wie moet je premie betalen?

25 januari 2013

Wat gebeurt er als ik geen licenties regel en toch muziek draai?

Wanneer pleeg ik inbreuk op auteursrecht?

Dankzij het muziekauteursrecht heeft de muziekauteur als enige zeggenschap over zijn werk. Wanneer anderen zijn muziek bijvoorbeeld uitvoeren, kan hij daarvoor een vergoeding vragen. En hij kan in verzet komen wanneer de uitvoering tegen zijn zin plaatsvindt.

25 januari 2013

Kan ik ook zonder licenties muziek draaien in mijn bedrijf?

Wat is Creative Commons?

Er is een mogelijkheid om zonder licenties toch legaal muziek in je bedrijf af te spelen. Muzikanten die aangesloten zijn bij Creative Commons kunnen in bepaalde mate hun auteursrechten 'opzij' schuiven, waardoor luisteraars van hun muziek niet hoeven te betalen.

25 januari 2013

Wat is auteursrecht?

Waar moet je rekening mee houden?

Het auteursrecht komt, anders dan het octrooi, automatisch tot stand zodra er iets wordt geproduceerd. Om ervoor te zorgen dat niet iemand anders met je werk aan de haal gaat is het auteursrecht in het leven geroepen. Bovendien worden die werken automatisch beschermd tegen misbruik van anderen.

10 september 2012

Zoekt Buma Stemra de conflicten op?

Column | Muziekrechten organisatie heeft ruzie met Radio 538

Vandaag staat alles in Buma Stemra land weer eens gigantisch op zijn kop. Ditmaal is het Radio 538 die van de daken schreeuwt onrechtmatig te worden behandeld in verband met heffingen op podcasts. De reactie van Radio 538 liegt er niet om en alle podcasts zijn per direct offline gehaald. 538 is boos, heel boos. En velen met hen.

24 augustus 2011

Getoond 1 tot en met 10 van 16 totaal, er zijn meerdere pagina's