Startup en scale-up financiering

Welke mogelijkheden zijn er?

12 november 2021 3 minuten

Zowel in de startup fase als in de scale-upfase van je bedrijf is financiering noodzakelijk. Waar begin je als je financiering moet regelen? We zetten tips en verschillende mogelijkheden voor je op een rij. Van eigen middelen tot crowdfunding en gestapeld financieren.

Om te kunnen ondernemen heb je financiering nodig. Bijvoorbeeld voor het starten van je bedrijf of om te investeren en te kunnen groeien. Het benodigde start- of groeikapitaal kan komen uit je eigen middelen, via externe financiering of door regelingen en subsidies van de overheid.

Financiering startup of scale-up uit eigen middelen

Kun en wil je eigen geld investeren? Het onderzoeken of je dat extra vet op de botten in je bedrijf wilt stoppen helpt je bij het zoeken van verdere financiers. Of misschien kun je geld losmaken in je bedrijf zelf: denk aan meer winst inhouden om te investeren in groei. Check ook hoe je kunt besparen door processen efficiënter in te richten. 

Bancaire financiering voor een startup en scale-up 

Er zijn meer mogelijkheden om start- of groeikapitaal te verkrijgen. De bank is vaak de eerste partij waar een startend bedrijf aanklopt, bijvoorbeeld voor een zakelijke lening. Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden van een bancaire financiering: van financial lease en factoring tot een borgstellingskrediet. 

Tip: Zorg dat je ondernemersplan en financieel plan op orde is

Wil je een bank of investeerder overtuigen om jouw bedrijf te financieren? Dat kan alleen als je ondernemingsplan op orde is, inclusief financieel plan met een exploitatie- en liquiditeitsbegroting

Crowdfunding voor je start- of groeikapitaal

Het is niet voor niets dat nog er nog steeds crowdfundingplatforms als paddestoelen uit de grond schieten. Het is populair en zeker ook geschikt voor startups en scale-ups om plannen te financieren. Als je door middel van crowdfunding kapitaal wilt ophalen, zoek je dat niet bij de bank of een individuele investeerder, maar juist bij een grote groep. 

Stap één is het kiezen van het juiste crowdfundingplatform. Kijk goed wat bij je bedrijf past. Voorbeelden van platforms zijn: Colin Crowdfund, CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar.nl, Oneplanetcrowd. 

Starten en groeien met informal investors 

Particuliere investeerders worden ook wel informal investors of business angels genoemd. Het zijn meestal oud-ondernemers die hun zakelijke ervaring, kennis en vermogen inzetten om jou te helpen groeien. Hun toegevoegde waarde is er zeker, maar houdt er wel rekening mee dat ze bij jouw bedrijf betrokken willen zijn. 

Business angels zijn niet eenvoudig te vinden. Vraag eerst in je eigen netwerk rond, en ook je bank kan je in contact brengen met een mogelijke particuliere investeerder. 

Financiering door subsidies van de overheid

Ook kun je als startup en scale-up bij de overheid financiering aanvragen. De overheid heeft zowel voor startups als scale-ups kredieten en andere financiële regelingen. In het artikel Welke subsidies zijn er voor innovatie? zetten we de mogelijkheden uiteen. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je een subsidiewijzer met een actueel overzicht van alle mogelijkheden. 

Seed Capital regeling 

De overheid ondersteunt met de Seed Capital regeling innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. 

Maximaal € 250.000 nodig: microfinanciering

Als startende én gevestigde ondernemer kun je voor microfinanciering in Nederland voor maximaal € 250.000 terecht bij Qredits.

Gestapeld financieren

Als startup en scale-up kun je dus wel degelijk aan groeigeld komen. Het vergt altijd een goede voorbereiding waarbij je de voor- en nadelen moet afwegen van de verschillende financieringsmogelijkheden. Steeds vaker worden er meer bronnen en vormen gebruikt om financiering rond te krijgen, ook wel hybride financiering, pizzafinanciering of financieringsmix genoemd. 

Whitepaper:
Hoe regel je bedrijfsfinanciering?

Auteur

Patty Sjerps