Exportsubsidies en regelingen voor internationaal zakendoen

Welke financiering is er voor ondernemen in het buitenland?

internationaal-subsidie-schepen-boten-export-import

Met exportsubsidies en voordelige regelingen voor internationaal zakendoen wil de overheid ondernemers ondersteunen die stappen buiten de Nederlandse grenzen willen zetten. Voor de eerste verkennende stappen, maar ook voor het demonstreren en positioneren van je product of dienst.

Uitbreiden naar het buitenland kan een flinke boost voor je onderneming betekenen, maar vraagt ook investeringen. Contacten leggen, de markt verkennen, een strategie opstellen, marketing; het kost allemaal tijd en geld. Hoe kom je aan financiering voor je exportplannen? 

Lees meer: Exporteren: een checklist (in 10 stappen naar het buitenland)

Wat is een exportsubsidie: betekenis en voorbeelden

Een exportsubsidie is geld dat de overheid beschikbaar stelt als je internationaal wilt ondernemen. Dat geld kun je gebruiken voor het verkennen van de markt, maar ook voor handelsmissies, het bezoeken van beurzen, inhuren van externe adviseurs om je verder te helpen of het positioneren van je aanbod in de buitenlandse markt. 

Waarom vragen bedrijven exportsubsidies aan? 

Bedrijven vragen subsidie aan voor export, zodat ze niet alle kosten zelf hoeven te dragen. Hierdoor kun je vaak sneller aan de slag met je internationale plannen en sneller genieten van de voordelen hiervan. 

Hoe werkt een exportsubsidie?

Dat ligt aan de soort subsidie waarvan je gebruik wilt maken. Check altijd de voorwaarden om te zien of je in aanmerking komt en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Als dit zo is, vraag je de subsidie aan bij het RVO die dan binnen een x aantal weken laat weten of je de subsidie ook toegekend krijgt. 

Subsidies voor export: voorbeelden van andere ondernemers

Twijfel je of je in aanmerking komt voor subsidie? Hier een beknopte lijst van voorbeelden van andere ondernemers, voor bevestiging en/of inspiratie:

  • Handelsmissies

  • Internationale reizen

  • Deelname aan handelsbeurzen

  • Marktonderzoek

  • Bedrijfsonderzoek

  • Productdemonstratie in het buitenland

  • Onderzoek naar buitenlandse investering in je product

  • Onderzoek naar jouw investering in het buitenland

Niet helemaal overtuigd? Je kunt gratis advies inwinnen bij het RVO. Niet alleen voor welke subsidie je in aanmerking komt, maar ook bij de stap daarvóór: als je nog onderzoekt waar je met wie in welk land wilt ondernemen.

Exportsubsidies: 6 opties op een rij

Welke subsidies voor internationaal ondernemen heb je tot je beschikking? We leggen de belangrijkste voor je uit:

Support International Business (SIB)

Met de SIB-regeling krijg je financiële hulp bij het opstarten van je export en zet je je eerste stappen op een nieuwe buitenlandse markt. De subsidie biedt geld voor coaching, maar ook voor kennis & vaardigheden, het verkennen van alternatieve markten, voor collectieve activiteiten, voor individuele beursdeelname of je marktentree.

DHI: subsidie voor ondernemen in het buitenland

Wil je een product, technologie of dienst exporteren? Dan kun je met de DHI-subsidie geld krijgen om te investeren in een bedrijf, het geven van demonstraties aan potentiële klanten/zakenpartners, uitvoeren van een haalbaarheidsstudie om te kijken hoeveel kans van slagen je plannen hebben of projecten rondom het voorbereiden van investeringen in het buitenland.

Dutch Trade and Investment Fund (DTIF)

De DTIF is geen subsidie, maar een regeling waarbij je leningen, garanties of exportfinanciering aan kunt vragen om internationale plannen te financieren.

Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Zie jij kansen voor jouw bedrijf in een ontwikkelingsland of opkomende markt? Dan kun je aankloppen bij het DGGF. Dit is een vorm van internationale financiering met terugbetalingsverplichting voor Nederlandse ondernemers. Interessant als je wilt investeren, importeren of exporteren.

Subsidie Eurostars

Met dit internationale samenwerkingsproject zet de overheid in op innovatie. Richt je onderneming zich op onderzoek en ontwikkeling en wil je samenwerken met partners in andere landen? Dan kan Eurostars iets voor jou zijn, bijvoorbeeld voor industrieel onderzoek of een innovatie. 

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Heeft je bedrijf last van de Brexit? Dan is er vanuit de EU financiële steun beschikbaar in de vorm van de Brexit Adjustment Reserve. Dit programma bestaat uit compensatieregelingen en ondersteuning in de vorm van advies, ontwikkeling en begeleiding. 

Financiering via de bank

Uiteraard kun je ook financiering via de bank krijgen om je bedrijf te internationaliseren. Zorg dat je je goed voorbereid als je financiering gaat aanvragen. Belangrijke criteria voor de bank zijn of je de rente en aflossing kan betalen, wat voor type ondernemer je bent, of je genoeg eigen geld inbrengt en wat de zekerheden zijn voor als het mis gaat. Heb je minder dan € 50.000 nodig? Dan kan je proberen om via Qredits een microkrediet af te sluiten.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.