Voel je FiT met De Nationale Suiker Challenge

Blog door Roland Haalman, arts in opleiding bij Zorg van de Zaak MKB - Specialisme Arbeid & Gezondheid

15 juni 2022 3 minuten

Gezonde voeding is van essentieel belang om vitaal en fit te blijven. Mensen die gezond leven, zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Van 13 tot en met 19 juni gaan we daarom een week lang gezonder eten, in het kader van De Nationale Suiker Challenge.

Suiker op zichzelf is niet slecht. Het is de brandstof die er voor zorgt dat we de hele dag fysiek en mentaal kunnen werken. Toch is het belangrijk om goed op onze suikerconsumptie te letten, anders krijgen we meer binnen dan goed voor ons is. Vers fruit bevat van zichzelf al genoeg natuurlijke suikers, en in koek en snoep zit vaak onnodig veel suiker toegevoegd. De Gezondheidsraad adviseert daarom om de inname van toegevoegde suikers zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor thuis, maar ook voor op het werk.

Aandacht voor suikerconsumptie op het werk

Ongezond eten en te veel suiker zijn schadelijk voor onze gezondheid op de lange termijn. We werken steeds langer door, maar besteden we wel genoeg aandacht aan fit genoeg te blijven om door te kunnen werken? Voor de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland is het van vitaal belang om aandacht te hebben voor gezonde voeding en gezonde leefstijl.

Volgens het Diabetes Fonds krijgt een Nederlander wekelijks gemiddeld 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers binnen. Dat is veel. Het Diabetes Fonds heeft daarom De Nationale Suiker Challenge in het leven geroepen. Dit om met elkaar de uitdaging aan te gaan om een week lang zonder toegevoegde suikers te eten.

Bewegen is óók een hoofdzaak

Naast gezond eten is genoeg bewegen ook een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Bewegen is belangrijk voor het voorkomen van (werk)stress en ziekten. Wandelen in de buitenlucht is goed voor de lichamelijke gezondheid en het geestelijk welzijn. Het voorkomt onder andere stress en burn-out klachten en is herstelbevorderend na overbelasting. Bewegen is nog lang niet overal de norm of normaal tijdens de werkdag.

Ga buiten wandelen tijdens de lunch. Het zorgt ervoor dat het hoofd wordt leeggemaakt en je kunt ontspannen.

Wat levert het op?

Vitale medewerkers zorgen voor een vitale organisatie. De optimale inzetbaarheid van medewerkers is belangrijk voor het voortbestaan van je organisatie, zeker voor het mkb. De werkplek is waar wij een groot deel van onze tijd besteden. Onze omgeving bepaalt veel over hoe wij ons gedragen. Zorgen voor een gezonde werkomgeving doen we samen.

Dit zorgt er voor dat werknemers beter in hun vel zitten, beter functioneren, langer inzetbaar blijven en minder verzuimen. Maak gebruik van dit moment en ga als werkgever gezamenlijk De Nationale Suiker Challenge aan. Dit biedt de uitgelezen mogelijkheid om het gesprek aan te gaan over vitaliteit en inzetbaarheid van je werknemers.

Intrinsieke motivatie

Aandacht voor deze verschillende onderdelen van leefstijl is onderdeel van het moderne werkgeverschap. Als werkgever wil je werknemers aan het werk houden en goed te laten functioneren. Voor een omslag in gedrag is motivatie de sleutel tot succes. Het alleen moeten van de baas is anders dan het ook zelf willen. Dat is het verschil tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Wanneer mensen vanuit binnen gemotiveerd zijn en dus iets zelf willen, dan is de kans dat mensen hun gedrag aanpassen vele malen groter dan als het wordt opgelegd van buitenaf. Wanneer mensen zich verbonden voelen met het doel, zich competent voelen en genoeg autonomie ervaren zal dit een optimale functioneren, welbevinden en groei van een persoon toestaan. Hieruit vloeit intrinsieke motivatie.

Ga een FiT gesprek aan

De manier om erachter te komen wat werknemers motiveert en te kunnen faciliteren wat werknemers nodig hebben is door het gesprek aan te gaan.Samen het gesprek aangaan over vitaliteit en inzetbaarheid door middel van een gezonde leefstijl. Dat kan met het FiT gesprek. Het FiT gesprek biedt de ideale kapstok om op een open wijze het gesprek aan te gaan over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van jouw werknemer. Nu én in de toekomst.

Voeding, beweging, leefstijl en gezondheid gaan hand in hand en zijn van vitaal belang voor de blijvende inzetbaarheid van werkend Nederland. Grijp daarom deze week de kans om samen de uitdaging en het gesprek aan te gaan. Eet een week lang zonder toegevoegde suikers en ervaar hoe fit jij je voelt.