Met de fiets naar het werk: gezonder, productiever en milieuvriendelijker

Over de voordelen van fietsende medewerkers en hoe je dit stimuleert

fiets-naar-je-werk-dag-2023

Medewerkers fietsen vaker naar hun werk en dat heeft volop voordelen. Het is goed voor hun gezondheid, arbeidsproductiviteit en het milieu. Als werkgever kun jij een belangrijke rol spelen om nog meer medewerkers op de fiets naar het werk te krijgen.

Dit beaamt Lisa Sandstra, medewerker bij Zorg van de Zaak. "Fietsen van en naar mijn werk is ontspanning, het helpt me mijn hoofd leeg te maken", vertelt Sandstra. "Bovendien ben ik graag actief bezig buiten." 

Een jaar geleden kocht ze een elektrische fiets via haar werkgever. Sindsdien legt zij de reis naar haar werk dagelijks af op haar e-bike. Ook als ze een keer wat verder moet reizen voor een afspraak, doet ze dat op haar tweewieler. Sandstra: "Een elektrische fiets is ideaal. Ik zie het als een soort milieuvriendelijke, gezonde stadsauto." 

Jaarlijks is er in mei Fiets naar je Werk Dag  

Op 25 mei was het 'Fiets naar je Werk Dag', een landelijke dag om medewerkers aan te moedigen vaker op de fiets naar de zaak te komen. Deze dag kan een mooie gelegenheid zijn om fietsen onder de aandacht te brengen bij jouw team.  

Waarom meedoen als werkgever? 

Bij Zorg van de Zaak noemen ze Fiets naar je Werk Dag een 'vitaliteitsmoment', vertelt Sandstra. "Vitaliteitsmomenten zijn aanleidingen om fit en vitaal werken onder de aandacht te brengen binnen je bedrijf. Op onze speciale MKB FiT-kalender staan nog veel meer van dit soort data." 

De MKB FiT-kalender is een hulpmiddel om het hele jaar door aandacht te besteden aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team. De afkorting FiT staat voor Functioneren in de Toekomst. Op de FiT-kalender staan data die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van jouw team. 

Als je het hele jaar door dagen vastlegt waarop je aan de slag gaat met vitaliteit, verkleint dat de kans dat het erbij inschiet in drukke periodes. Je zet de kalender op je eigen bureau en kunt ‘m uitdelen aan je medewerkers, zodat het hele bedrijf op de hoogte is van data zoals Fiets naar je Werk Dag. 

Download de MKB FiT-kalender 

Het heeft een hoop voordelen als werknemers op de fiets komen. De meest voor de hand liggende reden om fietsen te stimuleren is het milieu. Als jij als werkgever CO2-uitstoot wilt verminderen, wil je dus ook de uitstoot van het woon-werkverkeer van medewerkers omlaag brengen. Verder maakt het je medewerkers vitaler, oftewel: ze worden er fysiek en mentaal gezonder van. 

Fietsen maakt medewerkers gezonder 

Uit een studie van onderzoeksbureau TNO (2009) blijkt dat medewerkers die regelmatig naar hun werk fietsen minder vaak ziek zijn. Zij verzuimen ruim één dag per jaar minder dan niet-fietsende collega’s. Hoe vaker zij fietsen en hoe groter de afstand, hoe minder vaak ze ziek zijn. Dit bewijst dat fietsen goed is voor je medewerkers. Ze bouwen conditie op en hebben minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht

Fietsen van en naar het werk is ook goed voor je mentale gezondheid. Het helpt medewerkers ontspannen na een drukke werkdag. Als je fietst, maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Die stofjes zorgen voor een geluksgevoel. Ook helpt fietsen je beter te concentreren, leren en onthouden. Net als andere vormen van beweging is fietsen namelijk goed voor je denkvermogen. Zo kunnen medewerkers dus productiever aan de slag.

Steeds meer medewerkers fietsen naar werk 

Steeds meer mensen zien de voordelen. Uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van infrastructuur en Waterstaat (2023) blijkt dat het aantal fietsritten naar het werk in 2022 met ruim 2 miljoen per werkweek is gestegen. Inmiddels leggen medewerkers vier op de tien ritten tot 7,5 kilometer af met de fiets. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat werkgevers een belangrijke rol spelen om fietsen te stimuleren. Zo zijn een goede fietsenstalling op het werk en een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer belangrijke motivaties om de fiets te pakken naar het werk.

Ook bij lange afstanden en met bagage een optie 

Niet elke medewerker kan op de fiets naar het werk. Bijvoorbeeld omdat hij of zij veel gereedschap moet vervoeren of erg ver weg woont. Maar het kan vaker dan je waarschijnlijk denkt. 

Gemiddeld genomen is het volgens Het Mobiliteitskompas voor medewerkers die maximaal 15 kilometer moeten reizen goed te doen om met een (elektrische) fiets naar het werk te komen. Wie langer onderweg is, kan bijvoorbeeld een speed-pedelec gebruiken. Dat is een elektrische fiets die maximaal 45 kilometer per uur kan. Verder bestaan er ook elektrische bakfietsen waarmee ze meer spullen kunnen meenemen. 

Hoe regel ik het financieel? 

Er zijn allerlei manieren om je medewerkers te belonen om op de fiets te komen. Wist je bijvoorbeeld dat de onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer niet alleen geldt voor autoritten, maar ook voor fietstochten? Je kunt je medewerkers dus belastingvrij 21 cent per gefietste kilometer geven. 

Daarnaast zijn er allerlei voordelige regelingen om een fiets of e-bike te kopen of (deels) vergoeden voor je team. In dit artikel staan alle opties op een rij. Sandstra kocht bijvoorbeeld voordelig via haar werkgever Zorg van de Zaak een e-bike. "Ik kon dat doen via mijn brutoloon en mijn werkgever betaalde ongeveer de helft van het bedrag", vertelt ze. 

Breng de fietsregeling onder de aandacht 

Sandstra fietst graag en vroeg haar werkgever zelf om zo'n regeling. Maar lang niet alle medewerkers kennen de voordelen. Fiets naar je Werk Dag kan een mooie gelegenheid zijn om het thema onder de aandacht te brengen. Vertel over de voordelen van fietsen, vertel welke regelingen jij biedt als werkgever en ga die dag met het hele team fietsen. 

Maak het extra leuk met bijvoorbeeld cadeautjes, een ontbijt of een winactie voor medewerkers die op de fiets komen. Of huur een mobiele fietsenmaker in om kleine reparaties te verrichten of kettingen te smeren. Kijk voor meer ideeën op de officiële website

Meer weten over Zorg van de Zaak MKBOntdek hier meer >


Meer weten over het stimuleren van gezond werken? Bekijk dan de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.