Minimum uurloon parttime 2021

Afhankelijk van leeftijd en uren per werkweek

23 februari 2021 2 minuten

Het minimumloon in Nederland is een vastgesteld maandbedrag. Maar hoe bepaal je het minimumuurloon? En zijn er verschillen tussen de minimumlonen voor fulltime en parttime medewerkers? Alles wat wat je moet weten zetten we voor je op een rij.

Minimumlonen zijn in Nederland wettelijk vastgelegd en kunnen 2 keer jaar gewijzigd worden, op 1 januari en 1 juli. De maandbedragen worden vastgesteld op basis van volledige werkweken. Meestal is dat 36, 38 of 40 uur per week. Week- en daglonen zijn altijd afgeleid van het basismaandloon. 

Parttime uurloon bepalen

Uurlonen voor parttime medewerkers zijn hetzelfde als voor fulltime medewerkers. 

Om het minimum uurloon te bepalen zijn twee factoren van belang:

  • Leeftijd

  • Fulltime werkweek in de branche of sector

Het uitgangspunt voor de berekening is de fulltime werkweek in de sector, niet het aantal  uren in een werkweek van je onderneming. Deze kunnen bijvoorbeeld vastgelegd zijn in een cao.

Minimumuurlonen 2021

Een werknemer van 21 jaar en ouder heeft minimaal recht op een brutoloon van € 1.701,- per maand (zie volledige tabel minimumlonen 2021). De uurtarieven zijn:

  • Bij een 36-urige werkweek: € 10,91 per uur

  • Bij een 38-urige werkweek: € 10,34 per uur

  • Bij een 40-urige werkweek: € 9,82 per uur

Is er bij jou sprake van afwijkende werkweken? Bereken dan zelf wat het minimumuurloon voor parttimers is op de website van de Rijksoverheid.

Bruto versus netto

De wettelijk vastgelegde minimumlonen zijn brutobedragen. Daarbovenop komt nog de verplichte vakantietoeslag (8%) en eventuele andere toeslagen. 

Het uit te betalen nettoloon is lager dan het brutoloon. Als werkgever houdt je verplichte premies en heffingen in, zoals de loonbelasting en de verplichte premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), WW en AOW. 

Parttime werken populair in Nederland

In Nederland werkt 50% van de beroepsbevolking parttime. In het vierde kwartaal van 2020 werkten zo'n 4,5 miljoen mensen deeltijd en hetzelfde aantal voltijd. Dit is voor het eerst het geval in Nederland. In 2005 was de verhouding nog 3,5 miljoen deeltijders ten opzichte van 4,3 miljoen fulltimers. 

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.