Relatiestress en scheiden, wat is de impact op de werkvloer?

Interview met Josephine van Rosmalen, MFN Mediator en professional bij Zorg van de Zaak/Gimd

Conversation

Wist je dat één op de drie huwelijken uitloopt op een scheiding? Grote kans dus dat je als ondernemer medewerkers met relatieproblemen op de werkvloer hebt. We spreken erover met Josephine van Rosmalen, bedrijfsmaatschappelijk werker/werkcoach bij Zorg van de Zaak en Gimd.

De gevolgen van relatiestress en scheiden

Iedereen die wel eens een relatie heeft beëindigd, weet hoe heftig deze periode kan zijn. “Bij scheiden is heel veel gemoeid”, vertelt Josephine. “Het gaat over toekomst, angst en verlies, zeker als er kinderen in het spel zijn. De bestaanszekerheid valt weg en mensen zitten met vragen als ‘wie krijgt de kinderen?’, ‘hoe ga ik het financieel redden?’ en ‘waar ga ik zo wonen?”.

Omdat scheiden een emotioneel proces is, raadt Josephine altijd aan om bij een scheiding samen te gaan praten met een mediator/psycholoog in plaats van een mediator/advocaat. “Een mediator/psycholoog is gespreksvaardig getraind, terwijl een mediator/advocaat juridisch is getraind. Een mediator/psycholoog kan de angel eruit halen, om te voorkomen dat mensen gaan vechten”.

Signalen relatiestress op de werkvloer

Natuurlijk komt een scheiding meestal niet uit het niets, er zijn vaak al spanningen in de relatie. Deze kunnen tot uiting komen op de werkvloer. “Mensen krijgen last van slecht slapen, minder concentratie en heel veel boosheid”, vertelt Josephine. “Als werkgever kun je dit herkennen doordat een medewerker een kort lontje heeft, vermoeid overkomt en er heel gespannen uitziet. Dit kan consequenties hebben voor de uitoefening van het werk. Vaak zie je ook dat collega’s als eerste merken dat er iets mis is.”

Wanneer er sprake is van relatieproblemen, raken mensen ook stressgevoeliger, omdat er thuis heel veel aan de hand is. Medewerkers kunnen psychische problemen ontwikkelen, wat weer tot uiting kan komen op de werkvloer. Denk hierbij aan overspannenheid, burn-out, depressie of angststoornis. Vervolgens ligt overmatig alcoholgebruik op de loer, ook kan het voorkomen dat spanningen worden afgereageerd op de kinderen. Er wordt doorgaans meer stress ervaren als er kinderen bij betrokken zijn. 

“Sinds een paar jaar stuurt de rechter vaak aan op co-ouderschap, wat een goede ontwikkeling is. Echter, sinds co-ouderschap zie je dat er meer vechtscheidingen zijn gekomen. Voorheen werden kinderen vooral aan de moeder toegewezen. Nu moeten ouders veel overleggen, dat is heel moeilijk als je niet meer on speaking terms bent en/of er veel onderlinge strijd is”, stelt Josephine. 

Zodra je als werkgever het vermoeden hebt dat er sprake is van (relatie)stress, is het belangrijk om hier meteen iets mee te doen. “Als er niet bijtijds begeleiding wordt aangeboden, ligt verzuim op de loer. Heb dus oog voor het wel en wee van je medewerkers.”

Wat kun je doen als werkgever?

Vang je signalen op dat het niet goed gaat? Om verzuim te voorkomen, is het belangrijk om spanningen in de relatiesfeer bespreekbaar te maken. Dan is het volgens Josephine tijd om actie te ondernemen. “Nodig de werknemer uit voor een gesprek. In dat eerste gesprek breng je de behoefte in kaart. Kan het helpen om tijdelijk andere klussen te doen of minder te werken om stress te voorkomen? Heeft de medewerker behoefte aan hulp en ondersteuning?”

Het gesprek aangaan met thuiswerkers

Wanneer je medewerkers veel thuiswerken, is het lastiger om de signalen te herkennen dat een medewerker relatiestress heeft. “Het kan dan helpen om iedereen uit je team persoonlijk te benaderen om te vragen hoe het met ze gaat”, vertelt Josephine. “Je kunt ook in een teamoverleg aangeven dat je deur altijd openstaat om persoonlijk te praten over spanningen in de thuissituatie”. Nodig medewerkers bijvoorbeeld eens uit om deze test over relatiestress te maken, zo krijgen ze zelf ook meer inzicht in wat ze kunnen doen. 

Een integrale aanpak

Vervolgens is het belangrijk om een traject in te zetten bij een bedrijfshulpverlener. Daar kan de werknemer ventileren en advies kan krijgen over stressreductie en een gezonde levensstijl. Zorg van de Zaak werkt met een integrale aanpak rondom relatiestress en scheiden, waarbij de expertises van de organisaties van Gimd, Skils en Zorgeloosch gecombineerd worden. Zo is Zorgeloosch er voor de praktische, juridische en financiële zaken. Gimd kan de medewerker individueel ondersteunen bij relatiestress en scheidingen en Skils kan relatiegesprekken in gang zetten.


Meer weten over het stimuleren van gezond werken? Bekijk dan de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?