Verzuim preventief aanpakken

Interview met medewerkers van Zorg van de Zaak

Verzuim, zieke werknemer

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met verzuim. Hierdoor is het belang van verzuimpreventie extra duidelijk geworden. Vijf medewerkers van Zorg van de Zaak vertellen wat zij belangrijk vinden op dit vlak.

Effectief verzuim voorkomen met een integrale aanpak

Veel werkgevers gaan pas aan de slag met verzuim wanneer het zich daadwerkelijk voordoet. Volgens Kristiaan Geneugelijk is het beter om te focussen op hoe je dit kunt voorkomen. “Zeven op de tien werknemers die zich ziek melden vallen in beginsel niet uit met een medische aandoening”, stelt hij. “Juist daarom is het belangrijk om het probleem dat achter de verzuimmelding schuilt gaat aan te pakken. We identificeren risico’s die zich kunnen voordoen en helpen deze afwenden. En als iemand dan alsnog uitvalt, dan staan wij voor onze klanten klaar om snel te schakelen met ons team van professionals.”

Veel verschillende mogelijkheden

Femmy Grasso vult aan: “Wanneer wij een klant spreken, kijken wij in ons netwerk waarmee wij de werkgever nu al het beste van dienst kunnen zijn. Klanten zijn vaak verbaasd over al onze mogelijkheden om verzuim voor te zijn. Vanuit een goed gesprek kan er een waardevol en nuttige begeleiding opgestart worden voor een werknemer om er zo op tijd bij te zijn.”

Maak negatieve gevoelens bespreekbaar

August van Ravenhorst benoemt tijdens gesprekken vaak het belang van goed contact tussen werkgevers en werknemers om verzuim tijdig te kunnen signaleren. “Het is in het belang van zowel werkgever als werknemer om uitval op werk zo veel mogelijk te voorkomen. Het preventief spreekuur is daarbij een belangrijk instrument. Het spreekuur biedt de mogelijkheid een bedrijfsarts te consulteren, ongeacht of zich al verzuim voordoet.”

Helaas kan een werknemer ook in mentale problemen komen. “Door het vele thuiswerken van tegenwoordig komt het bijvoorbeeld voor dat mensen in een depressie terechtkomen of een verslaving ontwikkelen”, vertelt Remco van Bunnik. “Dit moet de werkgever op tijd signaleren en bespreekbaar maken.

Het belang van een gezonde leefstijl

Volgens Radjesh Ramlal kun je met verzuimpreventie en een gezonde leefstijl veel verzuim voorkomen. Wandelen kan hierbij helpen. “Je kunt die momenten gebruiken om je hoofd leeg te maken en je vrij te voelen. Hierdoor voorkom je veel stress, dat heeft een positieve werking op het lichaam en functioneren. Het gaat niet alleen om het voorkomen van verzuim, maar ook om een mindset van gezonder leven, bewegen en ontspannen te stimuleren.  De boog kan niet altijd gespannen blijven.”


Meer weten over het stimuleren van gezond werken? Bekijk dan de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?