“Gezond leven verhoogt je natuurlijke weerstand, fysiek, mentaal en emotioneel”

Blog door Denise Meijdam, arbodirecteur MKB bij Zorg van de Zaak

Gezond leven

Dat gezond leven belangrijk is, is op zich niets nieuws. Maar hoe kun je hierin het gedrag van je medewerkers stimuleren, zodat ze ook daadwerkelijk daarmee aan de slag gaan? Daar heb je als ondernemer namelijk ook baat bij. Hoe kun je jouw werknemers optimaal laten functioneren? Dat is wat mij betreft een gezamenlijke uitdaging, waarbij we jou als werkgever kunnen helpen met onze arboprofessionals als gezondheidsspecialisten.

Gezonde leefstijl op het werk

De visie die wij als Zorg van de Zaak Netwerk uitdragen, is dat je je door een gezonde leefstijl vitaler en fitter voelt en beter met uitdagingen kunt omgaan. Gedrag dat je gezondheid stimuleert, vindt vaak thuis plaats, voor of na het werk. Toch vinden we dat een gezonde leefstijl niet alleen in de privésfeer thuishoort. We brengen namelijk veel uren per dag op het werk door. Werk is voor de werknemer vaak erg belangrijk, het geeft zelfvertrouwen, verbondenheid met andere collega’s en een sociaal netwerk. Hiermee is de werkomgeving zeer belangrijk als aandachtspunt om gezond leven en werken te stimuleren. 

We kunnen veel meer gezondheidswinst halen als we meer inzetten op welzijn, vitaliteit en preventie. Wanneer we ons focussen op de gezondheidsrisico’s waardoor medewerkers verzuimen, kunnen we veel uitval voorkomen. Ook kunnen we welvaartsziektes en chronische aandoeningen veel beter voor zijn en de arbeidsparticipatie vergroten. Dat wil zeggen dat er meer mensen aan het werk kunnen.

Verschillende rollen van de werknemer

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke verschillende rollen een werknemer in de privésfeer vervult. Misschien is iemand wel mantelzorger, in de overgang of zwanger. Het kan ook zijn dat iemand kleine kinderen heeft of door een andere oorzaak veel druk ervaart. Deze totale belasting kan zorgen voor veel stress.

Om te voorkomen dat je werknemer verzuimt, is het aan te bevelen om een goed gesprek aan te gaan met je werknemer. Ik doe dat zelf regelmatig aan de hand van de zogenaamde FiT gesprekken. Dat zijn open gesprekken over allerlei onderwerpen die van invloed zijn op individuele prestaties, persoonlijke ontwikkeling, welzijn en inzetbaarheid. Samen zoeken we vervolgens naar mogelijke oplossingen voor knelpunten.

Tip: Probeer eens te wandelen met medewerkers

FiT gesprekken

Deze FiT gesprekken zijn heel fijn en persoonlijk, maar je moet ook wel moeilijke vragen kunnen stellen. Daardoor kun je snel achterhalen hoe iemand in het leven staat. Ook ontdek je hoe iemand met bepaalde situaties en werkdruk omgaat, zowel op het werk als privé. Daarnaast kunt het gesprek ook inzetten om kennis te delen, of om je werknemer bewust te laten worden van bepaald gedrag. In mijn ervaring helpt het enorm om dit soort belangrijk thema’s samen in een veilig klimaat te kunnen bespreken.

Kortom, maak gezonde leefstijl bespreekbaar. Je helpt daarmee je werknemers (ze zijn je menselijke kapitaal) en uiteindelijk ook je zaak.


Meer weten over het stimuleren van gezond werken? Bekijk dan de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

In de periode van 3 mei tot en met eind mei 2021 voert Zorg van de Zaak Netwerk een campagne over Gezonde leefstijl. Uit ons onderzoek van april blijkt dat 45% van thuiswerkend Nederland een ongezonde leefstijl heeft ontwijkend tijdens de lockdowns van afgelopen jaar. Wil je weten of jouw werknemers goed voor zichzelf zorgen? Bekijk dan eens de dilemmavideo’s over alcohol, ongezond eten en angsten & depressies en laat ze de test doen. Meer tips en informatie vind je op https://www.zorgvandezaaknetwerk.nl/campagnes/leefstijl/

Wat vind je van dit artikel?