Tips voor gezond en fit personeel

Houd je onderneming scherp

Tips voor gezond en fit personeel

Wanneer je als ondernemer investeert in de gezondheid van je medewerkers, kun je problemen voorkomen in plaats van genezen. Deze zes tips voor gezond personeel helpen je om proactief aan de slag te gaan met de vitaliteit van je medewerkers.

Als het gaat over de gezondheid van werknemer, hebben veel ondernemers nog altijd de focus op verzuim. Dat is zonde, want vaak kun je gezondheidsproblemen voorkomen met eenvoudige preventiemaatregelen.

Tip 1: Gezond personeel door een goede balans tussen werk en privé

Als ondernemer steek je waarschijnlijk het liefst al je tijd in jouw bedrijf om zo succesvol mogelijk te worden. Dat ligt bij werknemers vaak toch ietsje anders, daarom zul je rekening moeten houden met het privéleven van je werknemers. Zij combineren hun werk vaak met etentjes, het sportteam, de kinderen en een partner. 

Je kunt je werknemers tegemoet komen door flexibel om te gaan met werktijden en werkplekken: het Nieuwe Werken. Hierdoor kunnen werknemers zelf bepalen wanneer ze werken en of ze dat op kantoor of thuis willen doen. 

In de coronacrisis bleek dat thuiswerken ook een positief effect kon hebben op de gezondheid van medewerkers. Directievoorzitter Bas Tomassen van Zorg van de Zaak vertelde in de Telegraaf hoe dat bij zijn bedrijf zit: “Thuiswerken heeft onze mensen juist goed gedaan. Ons verzuim is gedaald, met name onder vrouwen. Regelruimte blijkt heel belangrijk om taken te combineren. Ook de productiviteit is gestegen.”

Tip 2: Bied een gezonde werkplek

Een fulltime medewerker brengt zo’n 40 uur per week op de werkplek door. Hoog tijd om eens kritisch te kijken naar de inrichting. Veel kwaaltjes zoals allergieën, hoofdpijn en spierklachten ontstaan namelijk op de werkvloer. De oorzaak is vaak een stoffige, benauwde werkomgeving en een slecht afgestelde werkplek. Onderzoek dus wat je als ondernemer kunt doen om de werkplek gezonder in te richten.

Werkplek inrichten thuiswerkende medewerkers

Vergeet ook thuiswerkende medewerkers niet. Wanneer zij langere tijd met een laptop aan de keukentafel blijven werken, krijgen ze geheid last van hun rug, nek en schouders. Dit kun je voorkomen door een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau voor ze aan te schaffen. Wanneer de laptop vervolgens op een verhoging wordt gezet, hoeft de medewerker niet meer naar beneden te kijken. Uiteraard zijn hier ook een los toetsenbord en muis voor nodig.

Tip: Zo houd je de thuiswerkende medewerkers mentaal fit.

Tip 3: Geef je werknemers een uitdaging

Wanneer een van je medewerkers niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit, kan dat ook komen door een gebrek aan uitdaging. Het kan zijn dat je werknemer een functie ontgroeid is, zonder dat je dit in de gaten had. Als werkgever kun je dit voorkomen door je regelmatig te (laten) polsen of je medewerkers nog wel genoeg uitdaging hebben. 

Dat kan bij officiële functioneringsgesprekken, maar ook gewoon bij de koffieautomaat of tijdens een informele videocall. Heb je een klein bedrijf? Dan kun je dit natuurlijk zelf doen, bij een groter bedrijf is het slim om je managers aan het werk te zetten. Wanneer je merkt dat een medewerker klaar is voor een volgende stap, kun je diegene in contact brengen met een loopbaanadviseur. Zo’n adviseur kan ook helpen wanneer je medewerker om andere redenen een nieuwe functie nodig heeft.

Tip 4: Gezond personeel? Promoot bewegen

Bewegen jouw werknemer te weinig? Ze zijn niet de enige. Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moet je als volwassenen elke week minstens tweeënhalf uur matig intensief bewegen. Daarnaast worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS bleek echter dat slechts de helft van de Nederlanders dit haalt.

Voldoende beweging is erg belangrijk. Je verlaagt hiermee het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, depressieve symptomen, diabetes en botbreuken (bij ouderen).

Daarom is het belangrijk om als werkgever bewegen te promoten. Je kunt werknemers bedrijfsfitness aanbieden, of een fiets van de zaak. Ook kun je zorgen voor bordjes of stickers met stimulerende teksten, zoals ‘Pak de trap’.

Ga wandelen!

Daarnaast kun je de locatie van jouw kantoor uitbuiten: zit het kantoor aan een park, dan is de stap om een stuk te wandelen tijdens de lunch snel genomen. Wandelen is een uitstekende manier om even je hoofd leeg te maken en prikkels van je werkdag te verwerken. Omdat het zo rustig gaat, kun je goed onthaasten. 

Een groot voordeel van wandelen is de laagdrempeligheid: iedereen kan het, je hoeft je er niet voor om te kleden en het kan op elke locatie. Als ondernemer kun je hierbij het goede voorbeeld geven en door elke dag zelf een rondje te wandelen. Wandelen werkt!

Tip 5: Goede werksfeer

Een van de belangrijkste tips voor gezond personeel is het zorgen voor een fijne werksfeer. Die zorgt er namelijk voor dat medewerkers zich prettig voelen binnen je organisatie. Helaas kan de werksfeer flink beïnvloed worden door agressie, seksuele intimidatie en pesten. Ook discriminatie en een te hoge werkdruk kunnen een goed presterende werknemer stress en een ongelukkig gevoel bezorgen.  Ontdek hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt herkennen en tegengaan.

Gezondheidsklachten die hieruit kunnen voorkomen zijn angstgevoelens, slaapstoornissen, stress en lichamelijke klachten door psychische spanningen. Wees dit soort problemen voor, door beleid te ontwikkelen rond deze thema’s. Houd je oren en ogen open voor signalen en reageer doortastend op incidenten.

Tip 6: Preventief Medisch Onderzoek

Het is niet altijd even makkelijk om in te schatten wat de behoeften van je werknemers zijn op het gebied van vitaliteit. Je kunt daarom een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) laten uitvoeren om de gezondheid van je medewerkers in kaart te brengen. Je krijgt dan een uitgebreid rapport over arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s, het werkvermogen en de leefstijl van medewerkers.


Ontdek wat jij verder kunt doen om gezond werken te stimuleren via de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.