Zeven tips voor een goede werk-privé balans

Help je medewerkers de juiste balans te vinden tussen werk en privé

working at home laptop

Veel werknemers worstelen met het vinden van een goede werk-privé balans. Voor jou als werkgever is het belangrijk om ze daarbij te helpen, want een verstoorde balans tussen werk en privé leidt onherroepelijk tot verzuim. Ontdek onze 7 tips om je personeel gezond en flexibel te houden.

Werk-privé balans verstoord

Privé en werk met elkaar combineren: het is in veel gevallen een uitkomst voor zowel de werkgever als de werknemer. Het is handig als je werknemer iets eerder kan stoppen om een kind van school op te halen en vervolgens thuis een uurtje in kan halen. En er zijn meer situaties waarin privé en werk combineren een uitkomst is.

Helaas blijkt in veel gevallen dat de werk-privé balans verstoord is: je werknemer is altijd bereikbaar en staat daardoor altijd ‘aan’. Dat is geen goede ontwikkeling. Ieder mens heeft behoefte aan momenten van totale ontspanning, zonder gestoord te worden door werkzaken. 

Chronische stress en burn-out

Een verstoorde balans tussen werk en privé kan leiden tot chronische stress en zelfs tot burn-out, ook wel beroepsziekte nummer 1 genoemd. Reden voor het kabinet om te werken aan een wetsvoorstel om de Arbeidsomstandighedenwet aan te passen in verband met de bereikbaarheid van de werknemer buiten werktijd. Hier wordt al over gesproken als het ‘recht op onbereikbaarheid’.

Het is duidelijk dat je als werkgever iets moet doen om je personeel te helpen, zeker nu thuiswerken bij de meeste bedrijven onderdeel is geworden van de bedrijfsvoering. 

Wat kun je doen om je werknemers te helpen bij het vinden van de juiste werk-privé balans? We geven je 7 tips.

Tip 1: Begeleid flexibel werken

In veel organisaties hebben werknemers inmiddels de mogelijkheid flexibel om te gaan met hun werktijden en werkplek. Maar voorkom dat je werknemer altijd bereikbaar is voor het werk, door deze flexibele aanpak goed te begeleiden.

De coronatijd heeft uitgewezen dat medewerkers prima om kunnen gaan met thuiswerken. Thuiswerken biedt meerdere voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Geen last van geroezemoes van collega's

  • Meer flexibiliteit om de dag in te delen

  • Betere bereikbaarheid voor het gezin

  • Minder reistijd (en files)

Je werknemer kan in deze thuiswerksituatie makkelijk de balans tussen werk en privé kwijtraken, doordat hij of zij steeds bereikbaar is voor zowel het werk als het gezin. Hoe kunnen ze werk en privé gescheiden houden? Bespreek met je personeel hoe ze productief en duurzaam kunnen thuiswerken. Bespreek wanneer ze bereikbaar moeten zijn en wanneer juist niet. Laat zien dat het ook belangrijk is om tijd in te plannen voor een boterham eten met de kinderen tussen de middag.

Nog een tip om flexibel werken te begeleiden: probeer het moment waarop iemand begint met werken af te bakenen, bijvoorbeeld met een korte meeting. Hetzelfde kun je doen als het werk erop zit. Natuurlijk kan dat alleen in bepaalde werksituaties.

Meer weten? Lees alles over hybride werken

Tip 2: Promoot beweging

Iemand die thuiswerkt kan, zonder het in de gaten te hebben, ineens veel minder gaan bewegen. Wanneer de werk-privé balans van je medewerkers zoek is, zitten ze vaak lange dagen achter hun computer. Uit verschillende onderzoeken is inmiddels bekend dat veel zitten slecht is voor de gezondheid. 

Hoe kun je dit patroon doorbreken? Wanneer je als ondernemer serieus werk maakt van beweging, kun je een groot verschil maken. Dit kan met behulp van vitaliteitsprogramma’s. Kies er bijvoorbeeld voor om samen te gaan wandelen. Dit helpt je medewerkers om het werk even helemaal los te laten. Een groot voordeel van wandelen is dat je geen speciale apparatuur nodig hebt, vrijwel iedereen kan het. Je kunt zelfs een wedstrijdelement toevoegen waarin medewerkers bijhouden hoeveel ze wandelen per dag. De persoon met de meeste kilometers of minuten wint een (gezonde) prijs.

Wat ook goed werkt: plan als bedrijf een middag waarop iedereen kan komen sporten. Hiermee promoot je beweging, investeer je in de gezondheid van je medewerkers en geef je de teamsfeer een boost.

Tip 3: Bewaak de werk-privé balans met goede werkafspraken

Nadat je hybride werken hebt geïntegreerd in je bedrijfsbeleid, is het zaak om de werk-privé balans te bewaken. Het begint natuurlijk met een goede planning als onderdeel van breinvriendelijk werken. Maar na een tijdje kunnen sommige afspraken en planningen vervagen. Zorg daarom voor geregelde evaluaties. Stel daarbij vragen als:

  • Lukt het nog steeds om werk en privé gescheiden te houden?

  • Sluit het gedrag van je medewerker aan bij de eerder gemaakte werkafspraken?

  • Stuurt je medewerker buiten werktijd werkgerelateerde berichten?

Goed voorbeeld doet goed volgen

Als blijkt dat de privé-werk balans verstoord is, dan is het zaak om in actie te komen. Misschien geef jij wel het verkeerde voorbeeld door buiten werktijd door te gaan met het versturen van e-mails en nemen je medewerkers jouw voorbeeld over. Wees dus als het gaat om de balans tussen werk en privé een goed voorbeeld.

Tip 4: Ontdek de persoonlijke voorkeur van je medewerkers, geef keuzes

Natuurlijk kun je als ondernemer deels inschatten wat je medewerkers prettig vinden, maar iedereen heeft een eigen persoonlijk voorkeur. Voer daarom ook gesprekken met je werknemers waarin je bijvoorbeeld deze vragen stelt:

  • Wat helpt jou om werk en privé gescheiden te houden?

  • Hoe ziet jouw balans tussen werk en privé eruit? 

  • Houd je werk en privé graag meer met elkaar verweven of zoek je juist naar een manier om het werk minder mee naar huis te nemen?

De een werkt het liefst vroeg in de ochtend, de ander juist meer in de avond. Ontdek wat iemands voorkeur hierin is, zodat je iemand de keuzevrijheid kunt geven om zijn eigen balans te vinden.

Tip 5: Vertrouw je werknemer

Om ervoor te zorgen dat medewerkers niet over hun grenzen gaan omtrent hun werk-privé balans, is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Jij moet erop kunnen vertrouwen dat je medewerker zijn of haar werk gewetensvol uitvoert, en je medewerker moet voelen dat jij dat vertrouwen geeft. Wees hiervoor open en stel je benaderbaar op. Neem regelmatig de tijd voor een praatje en beschadig hun vertrouwen niet.

Geef medewerkers de ruimte om eventuele problemen aan te kaarten. Hierdoor zullen ze het sneller (durven) aangeven als ze hun grens hebben bereikt. Gaan ze over die grens heen, dan wordt de kans op langdurig verzuim groter.  

Extra tip: zorg ook voor een vertrouwenspersoon die kan helpen bij ongewenst gedrag als seksuele intimidatie, discriminatie of agressie.

Tip 6: Werk-privé balans per levensfase

Een medewerker met een jong gezin heeft andere behoeften dan iemand die bijna met pensioen gaat. Houd daarom rekening met de levensfase waar je werknemers in zitten. 

Een jonge ouder vindt het misschien fijn om tijdelijk parttime te werken, of de kantoortijden aan te passen aan de tijden van de kinderopvang. 

Oudere werknemers geven mogelijk juist de voorkeur om gewoon van negen tot vijf te werken. Zij hebben misschien meer regelruimte nodig voor mantelzorg. Verdiep je in de persoonlijke wensen van je personeel en bekijk samen of iemands functie of werktijden aangepast moeten worden.

Tip 7: Werk-privé balans verbeteren: hulp van een expert 

Wanneer je merkt dat een medewerker echt worstelt met zijn of haar werk-privé balans, is het beter om aan te kloppen bij een expert. Zo kan een praktijkondersteuner of inzetbaarheidscoach handvatten bieden om het werk thuis beter los te laten, of andersom. Door op tijd in te grijpen, kun je langdurig verzuim voorkomen. 

Bedenk daarbij dat een zieke werknemer 250 tot 400 euro per dag kost. Op tijd ingrijpen is dus niet alleen fijn voor je medewerker, maar ook voor jou als werkgever.


Ontdek wat jij verder kunt doen om gezond werken te stimuleren via de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.