Waarom je nu met pensioen aan de slag moet

Nalatigheid kan dramatische consequenties hebben

Aanbestedingswet: wat vinden ondernemers ervan?

Heb jij het pensioen van je medewerkers én van jezelf volledig op orde? Grote kans van niet. Dat kan heftige gevolgen hebben voor je personeel en zelfs je bedrijfscontinuïteit.

De tijd dat je nauwelijks om hoefde te kijken naar het pensioen van je personeel ligt definitief achter ons. Je moet je weg zoeken in een oerwoud aan nieuwe regels waaraan je communicatie over dit onderwerp aan moet voldoen en krijgt te maken met een allerlei extra kosten om de afspraken op peil te houden. Je werknemer weet ook niet meer waar hij aan toe is door tegenvallende rendementen, verhoging van de AOW-leeftijd en veranderende pensioenvormen.

Bewustzijn

“Men is zich totaal niet bewust van de risico’s omtrent het pensioen van hun werknemers,” vertelt Manus van Oosterum, pensioendeskundige van Coöperatieve Vereniging Employee Benefits Competence Center. “Dit kan enorme gevolgen hebben voor je personeel, en zelfs voor je bedrijfscontinuïteit. Maar weinig ondernemers overzien de risico’s die ze in werkelijkheid lopen. Stel je neemt een nieuwe werknemer aan, die helaas al na twee maanden overlijdt. Als je dan zijn vrouw en kinderen niet hebt opgegeven, zullen zij je komen vragen om een flinke smak geld. Hier hebben ze recht op. Dit kan er dan zelfs voor zorgen dat het hele bedrijf omvalt.”

Wil je dit risico niet lopen? Zorg er dan voor dat je een expert wordt op het gebied van pensioenen. Stel het niet uit, dit kan je duur komen te staan.

Eigen pensioen

Uit recent onderzoek door DMS blijkt dat één derde van de ondernemers maar sporadisch bezig is met het eigen pensioen. Opvallend genoeg is juist de groep tussen de 45 en 59 jaar het minst op de hoogte met hoe hun pensioen ervoor staat.

"Ondernemers moeten meer geconfronteerd worden met hun situatie, misschien dat ze dan in actie komen om hun pensioen op te bouwen", zegt hoogleraar economische psychologie Van Raaij tegen BNR. "Ideaal zou zijn als een ondernemer op zijn 35e serieus begint met het opbouwen van zijn pensioen. Maar doe het niet later dan de 45e anders krijg je een flink pensioengat".

Het is dus belangrijk om nu al je pensioen te regelen, dan hoef je later niet op een houtje te bijten.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.