Waarom kiezen voor een holdingstructuur?

Als ondernemer kun je de keuze maken om als juridische vorm van jouw onderneming de B.V. te kiezen. Risico’s en fiscale overwegingen spelen bij die keuze een belangrijke rol.Vaak hoor je de opmerking “één B.V. is geen B.V. ” Maar wat wordt daarmee bedoeld?

Als je voor de B.V. als juridische vorm van jouw onderneming kiest, dan wordt dikwijls een holdingstructuur opgezet, bestaande uit een holding-B.V. en een dochter- of werk B.V. Zelf houd je de aandelen van de holding en de holding houdt de aandelen van de werk B.V.

Met deze structuur ben je in staat om je risico te spreiden. Immers als het met bepaalde activiteiten niet goed gaat en in het ergste geval er een faillissement volgt dan ben je alles kwijt. Echter door waardevolle bezittingen, zoals bijvoorbeeld je pand, je domeinnaam of iets dergelijks niet in je werk B.V. onder te brengen, maar in je holding-B.V., voorkom je dat bij een faillissement van de werk-B.V. deze waardevolle bezittingen worden meegetrokken en je het dan kwijt bent en er uiteraard dan geen gebruik meer van kan maken.

De holding structuur biedt ook fiscaal voordelen. De winst, of winsten bij meerdere werk-B.V.’s, kunnen op basis van de zogenoemde deelnemingsvrijstelling belastingvrij naar de holding-B.V. vloeien. Daarnaast kunnen de B.V.’s een fiscale eenheid vormen, waarbij ze voor de vennootschapsbelasting onderling de winsten en verliezen kunnen verrekenen. Dit kan ook voor de BTW, waarbij de te betalen en te ontvangen BTW van de B.V.’s met elkaar verrekend kunnen worden. De B.V.’s zijn echter wel allemaal afzonderlijk aansprakelijk voor de eventuele totale belastingschuld!

Laat je goed adviseren door een specialist zoals een notaris, accountant of fiscalist of neem contact op met een adviseur van MKBservicedesk.

Wat vind je van dit artikel?