Corona: wanneer moet ik loon doorbetalen?

Opheldering over doorbetaling

Corona wanneer moet ik loon doorbetalen

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

Tijdens de coronacrisis moet je het loon van de meeste werknemers doorbetalen. In dit artikel lees je in welke gevallen je loon wel, niet of deels doorbetaald.

Wanneer moet je wel loon doorbetalen?

  • Als de werknemer preventief in quarantaine is geplaatst, bijvoorbeeld als hij in contact is geweest met iemand met corona of als hij uit een risicogebied (oranje of rood) komt. Het maakt niet uit of hij wel of niet thuis kan werken. 

  • Als je de werknemer opdraagt om thuis te blijven. Het maakt niet uit of hij wel of niet thuis kan werken. 

  • Als de werknemer zelf thuis wil blijven en daar een gegronde reden voor heeft. 

  • Als je niet genoeg werk hebt voor de werknemer als gevolg van het virus. De Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging van Werkbehoud biedt hier een tegemoetkoming voor. 

  • Als de werknemer besmet is met het virus en niet kan thuiswerken (en zich dus ziek meldt). Hierbij gelden dezelfde regels als bij ziekte, de hoogte van de doorbetaling is afhankelijk van cao of afspraken in de arbeidsovereenkomst 70% of 100%. 

Wanneer hoef je loon niet door te betalen?

  • Als thuiswerk mogelijk is, maar de werknemer weigert. 

  • Als de werknemer geen gegronde reden heeft om thuis te blijven, maar dat wel doet. 

  • Als je thuiswerken niet mogelijk is en de werknemer gaat naar een land waar kleurcode oranje of rood voor vertrek geldt. Hij moet in dat geval namelijk tien dagen in thuisquarantaine. Je moet wel vooraf (schriftelijk) aan je werknemers mededelen dat je in die situatie loon inhoudt. Eventueel kun je de tien dagen ook met vakantie-uren verrekenen.

Kleurcode verandert tijdens de vakantie

De kleurcode kan natuurlijk tijdens de vakantie van groen naar rood of oranje veranderen. De werknemer moet dan zo snel mogelijk naar huis en eenmaal thuis ook tien dagen in thuisquarantaine. Er is nog geen rechtspraak over loondoorbetaling in deze situatie. De verwachting is dat je in het risico minder bij de werknemer ligt, gezien de kleurcode bij vertrek nog groen was. Uitzondering hierbij is wanneer de werknemer het advies (meteen naar huis en in thuisquarantaine) niet opvolgt en dus wel risico neemt.

Compensatie voor thuisquarantaine

In een aantal situaties moet je dus loon doorbetalen terwijl de werknemer niet ziek is maar wel tien dagen in thuisquarantaine moet: wanneer je werknemer uit rood of oranje gebied komt, milde klachten heeft of in contact is geweest met iemand met corona. Als de werknemer thuis kan werken is dit geen probleem, maar dat geldt maar voor de helft van de gevallen. Daarom pleit MKB-Nederland voor een compensatiefonds voor de werknemers die niet thuis kunnen werken. Of dit er komt en wanneer, is nog niet bekend.

Wat vind je van dit artikel?