Beleggen: Zakelijk of Privé?

Beleggingspand, aandelen, obligaties, let op de fiscale aspecten!

beleggen

Je bedrijf draait goed en je hebt geld over als DGA en wil dit graag beleggen, dit kan bijvoorbeeld door geld bij een vermogensbeheerder te plaatsen (aandelen en obligaties) of door zelf een beleggingspand te kopen.

Wat is fiscaal gezien de meest aantrekkelijke manier om dit aan te kopen, zakelijk of privé? Indien je als DGA wilt gaan beleggen kun je hiervoor zowel zakelijk- als privé vermogen gebruiken. Toch is het raadzaam er goed over na te denken of dit vanuit privé of zakelijk moet gebeuren, met name gelet op de fiscale aspecten. In welke gevallen is het beter privékapitaal te gebruiken en in welke gevallen niet?

Verwachte waardeontwikkeling

Bij de keuze of je voor beleggingen privé of zakelijk kapitaal gebruikt is het verstandig te kijken naar de verwachte waardeontwikkeling. Het verwachte rendement op aandelen en vastgoed is bijvoorbeeld hoger dan het rendement op staatsobligaties, aangezien het risico uiteraard ook groter is.

Stel, als DGA wil je een beleggingspand kopen met een verwacht rendement van 8%. Indien je dit met zakelijk geld doet valt het rendement in box 1 van het belastingstelsel, inkomsten uit werk en woning. Tarieven hierin liggen tussen de 33,6% en 52% over het behaalde rendement, afhankelijk van de hoogte van het belastbaar inkomen. Koop je het pand in privé dan valt het rendement in box 3, inkomsten uit sparen en beleggen. Het tarief hiervoor is 1,2% van de niet vrijgestelde vermogenswaarde.

Aangenomen dat het pand 400,000 euro kost en het rendement 32,000 euro per jaar is (8%), dan zou het rendement in dit geval in box 3 minder zwaar belast zijn dus zou in dit geval de voorkeur uitgaan naar het aankopen in privé. Als algemene stelregel is het zo dat indien het verwachte rendement boven de 4,8% ligt, het fiscaal aantrekkelijker is om in privé te beleggen. Maar uiteraard hangt het wel af van de situatie waarin je verkeerd alsmede de toekomstige bestemming van het pand. Wat als je bijvoorbeeld zelf ook in een gedeelte van je pand wil werken? Of als je privé over onvoldoende middelen beschikt?

Meer weten?

Als je wilt weten hoe dit zit, laat je dan informeren door de MKB Servicedesk. Ons abonnement geeft korting op diensten van kennispartners die zich gespecialiseerd hebben in alle soorten belastingen en de regelgeving daaromheen. Je kunt contact met ons opnemen via het formulier op de website ('Stel een ondernemersvraag').

Redactie MKB Servicedesk

Wat vind je van dit artikel?