Hoe beveilig ik mijn zakelijke laptop?

Bescherm de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers

Hoe beveilig ik mijn laptop

Een zakelijke laptop geeft jezelf en je medewerkers de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor hen, maar ook voor cybercriminelen. Je medewerkers zijn nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens en neem deze voorzorgsmaatregelen.

Het belang van cybersecurity 

Uit onderzoek van de Rijksoverheid uit 2022 blijkt dat in het jaar daarvoor maar liefst één op de dertig mkb-bedrijven slachtoffer is geworden van cybercriminaliteit waarbij losgeld werd geëist. Het is dus erg belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de cybersecurity van je organisatie. Het beschermen van data begint bij het beveiligen van de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers. 

Beveiliging laptop: ingebouwde maatregelen 

Wist je dat zakelijke laptops al ingebouwde beveiligingsmaatregelen hebben om cybercriminelen buiten de deur te houden? Zo hebben veel zakelijke laptops een Trusted Platform Module (TPM). Dit is een chip die de hardware van de laptop versleuteld. Hierdoor kunnen criminelen de gegevens op een gestolen of gehackte laptop niet buitmaken. 

Sommige laptops zijn voorzien van ingebouwde beveiligingssoftware. Installeer daarnaast een virusscanner en scan je computer regelmatig. Zo voorkom je een hoop narigheid. Een antivirusprogramma is vaak onderdeel van een compleet beveiligingspakket, dat je hele computer continu in de gaten houdt.  

Veilig werken voor medewerkers begint met bewustzijn 

Hoe goed de zakelijke laptops ook beveiligd zijn, als je medewerkers zich niet bewust zijn van de gevaren van cybercrime kan het alsnog mis gaan. Medewerkers worden in de computerbeveiliging vaak gezien als zwakste schakel. Wanneer ze nietsvermoedend op ‘foute’ links en bijlagen in mailtjes klikken, zetten ze de poorten van je onderneming wijd open. Het is dan ook heel belangrijk dat ze weten wat hun eigen rol is op het gebied van databeveiliging. Je kunt ze hierin helpen en door bijvoorbeeld een training aan te bieden.  

Gebruik een uniek en sterk wachtwoord 

Door steeds hetzelfde makkelijk te raden wachtwoord te gebruiken ben je kwetsbaar voor online criminaliteit. Druk je medewerkers dus op het hart een sterk wachtwoord met minimaal 12 tekens te kiezen, waarin letters, cijfers en leestekens worden gebruikt. Zo maak je het kraken van je wachtwoord bijna onmogelijk, terwijl een wachtwoord van 7 tekens in 6 minuten gekraakt kan worden.  

Naast een wachtwoord kun je sommige laptops ook om je vingerafdruk laten vragen bij het opstarten of inloggen met gezichtsherkenning. Een vingerafdruk op gezichtsherkenning staat gelijk aan een wachtwoord van 32 tekens. 

Maak gebruik van multi-factor-authenticatie (MFA) 

Zorg waar het kan voor een verplichte extra handeling tijdens het inloggen, naast het invoeren van je wachtwoord. Dit kan een code zijn die je toegestuurd krijgt per sms of een code die in een speciale generator wordt aangemaakt en moet worden ingevoerd. Deze handeling verhoogt de beveiliging op een makkelijke manier. Met speciale programma’s, zoals Azure Active Directory, kun je het afdwingen op de zakelijke laptop. 

Wees voorzichtig met onverwachte e-mails 

Cybercriminelen versturen virussen of phishinglinks naar willekeurige mailadressen. Zie je dus een mail van iemand die je niet kent of krijg je onverwachte e-mails? Wees dan alert.  

  • Verwijder mails van onbekende ontvangers 

  • Open geen onbekende bijlage  

  • Klik niet op linkjes 

  • Geef geen persoonlijke en/of bankgegevens 

  • Reageer niet op spam 

  • Ga niet in op phishing-mails. 

Back-ups maken 

Mocht je laptop toch slachtoffer zijn van cybercrime, dan is het in ieder geval een prettige gedachte dat je elders jouw gegevens nog hebt opgeslagen. Het regelmatig maken van back-ups is dan ook zeker aan te raden. Uiteraard kun je de data ook in de cloud opslaan. Controleer hierbij wel of de cloud-aanbieder een betrouwbare partij is en maak ook offline back-ups. Wanneer de dienst niet bereikbaar is, kunnen je medewerkers in ieder geval nog veilig thuis werken.  

Installeer updates zodra ze er zijn 

Updates vanuit besturingssystemen als Windows en MacOS zijn er niet voor niets. Vaak lossen ze gedetecteerde beveiligingsproblemen op. Oude versies hebben dus lekken die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot je computer of systemen. Zorg daarom dat je de updates voor je besturingssysteem altijd doet, zo snel mogelijk en nog liever automatisch. Dit geldt ook voor andere software op je computer. 

Veilig thuis werken 

De bovenstaande tips voor het beschermen van de laptop en data gelden uiteraard niet alleen voor op kantoor, maar ook voor de thuiswerkplek. Maak je medewerkers zich bewust van het feit dat cybercriminelen hun pijlen richten op thuiswerkers. Zorg ervoor dat ze hun bestanden niet zomaar onversleuteld via de mail versturen, en laat ze bijvoorbeeld gebruik maken van een VPN. 

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.