Factuur verkopen: zo werkt het

Uitleg en stappenplan voor ondernemers

factuur-administratie-controle-boekhouding-factoring

Je bent waarschijnlijk bedreven in het verkopen van producten of diensten. Maar wist je dat je ook je facturen kunt verkopen? Dan krijg je sneller je geld. Hoe werkt dat precies? Een uitleg en een stappenplan.

Hoe vaak check jij je zakelijke bankrekening? Even kijken of die klant al betaald heeft. Altijd maar wachten op je geld. Grrr… Klanten die pas op de vervaldatum betalen, te laat betalen of helemaal niet betalen. Het zijn grote ergernissen voor ondernemers. Zeker met een klein bedrijf kun je daar veel last van hebben. Het geld groeit je niet op de rug! Je facturen verkopen zou wel eens een goede oplossing kunnen zijn.

Factuur verkopen: wat houdt dat in?

Een factuur verkopen is heel eenvoudig. Het gaat om de factuur die je aan je klant stuurt. Die factuur ‘verkoop’ je nu aan een andere partij. Die partij betaalt jou direct het factuurbedrag uit tegen een kleine vergoeding. Je factuur is verkocht. 

Vervolgens kan de koper van jouw factuur het bedrag innen bij je klant. Hij neemt de wachttijd dus op zich. Door je factuur te verkopen heb jij sneller je geld. Het is daarom een vorm van financiering. Facturen verkopen wordt ook wel factoring genoemd. Je kunt nieuwe facturen verkopen, maar ook openstaande facturen verkopen.

Factuur verkopen, aan wie?

Er zijn verschillende partijen die jouw facturen kunnen kopen. Vaak gaat het om een factoringmaatschappij. Factoring is er in verschillende vormen. Bij bepaalde partijen kun je losse facturen verkopen, bijvoorbeeld facturen voor bepaalde klanten die vaak te laat betalen. Maar je kunt ook al je facturen verkopen en je volledige debiteurenbeheer uitbesteden. Je kunt in overleg bepalen in hoeverre het contact met je klanten wordt overgenomen. Bij veel partijen kun je alleen je facturen voor zakelijke klanten verkopen (B2B).

Verschil met incassobureau

Je kunt een factuur ook uitbesteden aan een incassobureau. Maar er is een groot verschil met factoring. Een incassobureau schiet het factuurbedrag niet direct voor. Pas na een succesvolle incasso krijg je het geld. Je verkoopt dus niet je factuur, maar je besteedt het incassotraject uit. Dat is wat anders. Toch zijn er tegenwoordig ook incassobureaus die facturen kopen. In dat geval is er dus geen verschil.

Factuur verkopen: hoe werkt het?

Als je gaat samenwerken met een aanbieder van factoring spreek je af wat precies de procedure is. Wanneer je een overeenkomst hebt kun je op ieder moment facturen verkopen. Na een controle van de factuur krijg je een groot deel van het bedrag uitbetaald. Veel factoringbedrijven beloven dat het geld binnen een of twee dagen al op je rekening staat.

Als je een factuur verkoopt wordt de eigendom van je factuur overgedragen aan de koper. Op die manier wordt alles juridisch dichtgetimmerd. Jouw klant krijgt hiervan ook bericht, omdat hij de andere partij is. De koper van je factuur doet als het ware jouw schoenen aan en gaat achter de betaling aan. Hij is nu eigenaar van de factuur.

Stappenplan factuur verkopen

Hoe werkt het verkopen van een factuur precies? Het gaat vaak om deze vier stappen:

  1. Je stuurt de factuur naar de koper (factoringmaatschappij)

  2. De koper controleert je factuur en doet een bod

  3. Na akkoord betaalt de koper het geld direct aan jou uit (vaak binnen 24 uur)

  4. De koper gaat de factuurbetaling innen bij je klant

Vraag aan het factoringbedrijf welke methoden er precies worden gebruikt om de betaling te innen bij je klant. Waarschijnlijk zullen ze dit op een professionele manier aanpakken. Natuurlijk wil je niet dat de relatie met je klant in gevaar komt. Bespreek dus goed welke stappen er worden gezet namens jouw bedrijf.

Kosten factuur verkopen

Een factoringbedrijf inschakelen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Vaak gaat het om een bedrag per factuur: een klein percentage van het factuurbedrag. Meestal tussen de 2% en 5%. Dit wordt een factorfee genoemd. Het exacte percentage is afhankelijk van de ‘haalbaarheid van inning’. Het factoringbedrijf kijkt daarbij naar de kredietwaardigheid van je klant (heeft die klant een goede betaalreputatie?), de ouderdom van je nota (hoeveel dagen staat deze al open?), maar ook naar de kwaliteit van je factuur. Afhankelijk hiervan krijg je een bedrag aangeboden voor je factuur: het factuurbedrag min de factorfee. Je kunt zelf kiezen of je dat bod accepteert.

Facturen verkopen: voordelen en nadelen

Facturen verkopen is voor kleine bedrijven een mogelijkheid om snel aan geld te komen. Dat kan veel voordelen opleveren voor je bedrijf. Maar natuurlijk zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Wat zijn de aandachtspunten?

Voordelen facturen verkopen

Een van de grootste voordelen van facturen verkopen is dat je meer tijd krijgt om te ondernemen. Debiteurenbeheer kan jou of je werknemers veel tijd en energie kosten. Zeker als klanten niet op tijd betalen. Je bent liever met andere zaken bezig, toch? Door facturen te verkopen kun je volledig gefocust blijven op je onderneming. 

Dit zijn de grootste voordelen:

  • Je kunt je cashflow op gang houden

  • Het is een flexibele vorm van financiering

  • Je hebt geen stress meer over wanbetalers

  • Het factoringbedrijf kent de (juridische) procedures

  • Je hebt meer tijd voor andere zaken

Zeker in financieel zware tijden kan het prettig zijn direct geld te ontvangen op een openstaande factuur. Je hebt geen administratief gedoe meer om je klant in beweging te brengen. Je hoeft ook niet meer nachten wakker te liggen omdat je niet weet of, en wanneer jouw geld binnenkomt. Je krijgt directe liquiditeit terwijl je geen debiteurenrisico meer loopt. Dat zijn voordelen die vaak genoemd worden door opkopers van facturen.

Nadelen facturen verkopen

En wat zijn de nadelen van facturen verkopen? Vijf dingen om over na te denken:

  • Het kost je geld: vaak een bepaald bedrag per factuur

  • Het verschil in betaling moet je in je boekhouding verwerken

  • Facturen moeten aan de voorwaarden van het factoringbedrijf voldoen

  • Het contact met je klant heb je niet volledig in eigen hand

  • Het factoringbedrijf krijgt toegang tot een deel van je financiële gegevens

Zorg dus dat je weet met wie je zaken doet als je een vordering verkoopt. Je wil natuurlijk niet dat een bureau jouw klant verkeerd behandelt. Dan heb je wel geld, maar ben je de klant voor altijd kwijt. Vraag je dus af of je dat risico wil lopen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.