Detacheren: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

De voor- en nadelen voor werkgevers

sollicitatie-gesprek-interview-detachering-flex-overleg

Detacheren is een van de mogelijkheden waarmee je tijdelijk extra personeel kunt inschakelen. Hiermee ‘leen’ je personeel van een detacheringsbedrijf. In dit artikel vind je de betekenis van detacheren, om welke redenen ondernemers kiezen voor detachering, wat de voor- en nadelen zijn en waar je aan moet denken qua kosten.

Detachering: betekenis in de praktijk

Detachering is een manier om extra personeel in te huren. Het woord komt van het Franse ‘détacher’, dat losmaken betekent. Het is anders dan personeel  inhuren via een uitzendbureau of via payrolling. 

Verschil detacheren en uitzenden

Uitzenden en detacheren verschillen in dat het bij detachering vaak om hoogopgeleide mensen gaat. Deze mensen zijn meer betrokken bij je bedrijf, omdat je voor een paar maanden of zelf een jaar inhuurt. Dat inhuren verloopt via een detacheringsbureau. Dit bureau heeft de mensen in dienst, jij huurt die mensen voor een bepaalde periode in. Het detacheringsbureau is de werkgever van het personeel dat je inhuurt. Jij bent de opdrachtgever van het detacheringsbureau.

Redenen om te detacheren

  • Tijdelijke vervanging. Veel ondernemers kiezen voor detacheren wanneer ze tijdelijke vervanging nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschapsverlof.

  • Onverwachte pieken in werk. Een groot project dat ineens valt of een opdracht die meer vraagt dan oorspronkelijk gedacht kun je opvangen met detachering.

  • Speciale projecten. Bij opdrachten of projecten waar speciale kennis of vaardigheden nodig zijn, kun je deze met detachering tijdelijk in hun huis halen. 

  • Re-integratie van zieke werknemers. Voor extra handen tijdens het integratieproces of als een zieke werknemer beter kan integreren in een andere functie of een ander bedrijf.

  • Bij inzet van personeel met een arbeidsbeperking. Vanuit de sociale werkvoorziening zijn werknemers steeds vaker op detacheringsbasis actief bij verschillende werkgevers. Zo kun je personeel met een beperking inzetten, zonder zelf veel extra risico’s of administratie erbij te krijgen. 

Voordelen van detacheren

Snel aantrekken van hoogopgeleid personeel. Het detacheringsbureau biedt mensen aan op het gebied waar je ondersteuning nodig hebt en daar voer je vervolgens sollicitatiegesprekken mee. Dan kunnen jullie allebei kijken of jullie willen samenwerken. Deze mensen hebben vaak al een brede ervaring, waardoor jij kunt profiteren van hun gevarieerde kennis..

Alleen betalen voor gewerkte uren. Met detachering betaal je alleen voor het daadwerkelijk gewerkte aantal uren. Je hoeft als opdrachtgever geen vakantiedagen of feestdagen door te betalen. Het kan wel zijn dat deze kosten zijn verwerkt in het uurtarief.

Tijdelijke binding van personeel. Nieuw personeel brengt nieuwe impulsen in je organisatie. Met detachering breng je medewerkers met nieuwe kennis en een frisse blik je bedrijf in, zonder dat je de kosten draagt van een vast contract. Zo kun je ook in tijden van economische druk met een mooie mix van ervaren en nieuwe krachten aan je bedrijf blijven werken. 

Minder risico’s. Het detacheringsbureau is werkgever, waardoor jij minder risico loopt. Dit geldt voor kosten als loondoorbetaling bij ziekte, maar ook flexibiliteit in hoe lang en voor hoeveel uur je iemand in wilt zetten. 

Nadelen detacheren

Afstand tot het bedrijf. Gedetacheerd personeel weet dat ze maar tijdelijk in je bedrijf zitten, waardoor ze met een andere instelling binnenkomen dan vast personeel.

Tijd om in te werken. Hoeveel kennis en ervaring iemand ook heeft, je moet een nieuwe medewerker altijd inwerken. Dit kost tijd en daarmee geld. 

Hogere kosten. Detachering kost meer geld, dan iemand die direct bij jou in dienst is. Ook gaat het bij deze vorm van flexibele arbeid ook vaak ook specialistisch en hoogopgeleid personeel. Zij hebben vaak bijscholing nodig, waardoor de kosten verder kunnen oplopen. 

Wat kost detachering?

Detacheren kost meer dan het inhuren van personeel via een uitzendbureau. Omdat het detacheringsbureau de werkgever is, draagt die de werkgeversrisico's zoals loondoorbetaling bij ziekte en ontslagvergoeding bij ontslag. Omdat het detacheringsbureau een deel van dit risico op zich neemt, berekenen ze dit door in de opslag die ze toevoegen aan het uurtarief van de gedetacheerde werknemer.

Kosten detachering

De kosten voor detachering zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • specialisatie en ervaring van de gedetacheerde werknemer

  • duur van het detacheringscontract

  • werklocatie

  • voorwaarden van het detacheringscontract 

Hierdoor kan de opslag die een detacheringsbureau rekent sterk verschillen. In het algemeen ligt de opslag tussen de 20% en de 40% van het bruto uurloon van de gedetacheerde werknemer. Let ,als je offertes gaat vergelijken goed op het bruto uurloon van de gedetacheerde medewerker, de hoogte van de opslag en de voorwaarden van het detacheringscontract. 

In 7 stappen gedetacheerd personeel inzetten

Wanneer detacheren de logische stap voor jouw bedrijf is, dan doorloop je grofweg de volgende stappen:

  • Stap 1: behoefteanalyse. Waar heb je extra personeel nodig, voor hoe lang en wat moet deze persoon voor kennis en ervaring meebrengen? 

  • Stap 2: detacheringsbureau kiezen. Met je wensen kun je de markt op. Welk detacheringsbureau is gespecialiseerd in het leveren van het personeel dat je zoekt? Je kunt in deze stap ook detacheringsbureaus vergelijken.

  • Stap 3: onderhandelen en overeenkomst. Voer eventueel onderhandelingen over voorwaarden, zoals tarieven, duur van de detachering en andere afspraken die voor jou van belang zijn. Sluit een overeenkomst die beide partijen ondertekenen.

  • Stap 4: werving en selectie. Het detacheringsbureau neemt deze stap grotendeels voor zijn rekening. Jij maakt een keuze uit de selectie die ze aanleveren.

  • Stap 5: inwerken en integratie. Heb je iemand gevonden? Dan kun je de gedetacheerde medewerker inwerken in je bedrijf, bijvoorbeeld met een verkort inwerkprogramma.

  • Stap 6: aan het werk. De gedetacheerde medewerker gaat binnen je bedrijf aan de slag met de taken of het project waarvoor deze is aangenomen gedurende de afgesproken periode.

  • Stap 7: evaluatie en aanpassing. Evalueer regelmatig met het detacheringsbureau, zodat jullie de voortgang goed monitoren. Zo kun je ook op tijd aanpassen als dat nodig is, bijvoorbeeld om de detachering te verlengen of het team aan te passen. 

Arbeidsvoorwaarden gedetacheerde medewerker

Gedetacheerden kunnen een arbeidscontract van jou krijgen, maar in de meeste gevallen heeft het detacheringsbureau de werknemer volledig in dienst. Hierdoor heb je met detachering altijd te maken met twee partijen: de detacheerder en het bureau dat je inschakelt. Dat houdt in dat een detacheerder niet alleen met zijn bureau maar ook met jou moet overleggen over vakanties bijvoorbeeld. Jij als ondernemer blijft verantwoordelijk voor de medewerker op de werkvloer.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.