SDE++ 2023: Subsidieregeling voor opwekken van duurzame energie

Loket SDE++ voor 2022 gesloten

Wat is SDE+

Heeft je bedrijf of instelling plannen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een grootschalige warmtepomp? Dan heb je recht op de SDE++-subsidie: 15 jaar lang ontvang je een vergoeding per opgewekte kWh.

Wat is de SDE-subsidie?

De SDE++-subsidie is in het leven geroepen voor bedrijven en (non-)profit instellingen. Om in aanmerking te komen voor deze aantrekkelijke exploitatiesubsidie moet je een ‘beoogd producent’ zijn van hernieuwbare energie. Deze status bereik je door zelf de (energie)productie-installatie in bedrijf te nemen en te blijven gebruiken. 

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar komt er simpelweg op neer dat je je eigen duurzame energie gaat opwekken. De subsidieregeling geldt daarnaast ook voor investeringen die leiden tot verminderde CO2-uitstoot.

Hoe werkt de SDE++ subsidie?

Duurzame energie opwekken kost geld. Met deze subsidie vergoedt de overheid, tot een bepaald bedrag, het verschil tussen wat duurzame energie kost en de marktwaarde van de energie die je teruglevert, je opbrengsten. Je krijgt meerdere jaren subsidie. Aanvragen doe je in zogenaamde aanvraagrondes. Die voor 2022 zijn gesloten, die voor 2023 worden op de website van het RVO bekendgemaakt. 

SDE++ 2022 aanvragen

Aanvragen van de SDE-subsidie is niet meer mogelijk voor 2022. De laatste aanvraagronde sloot op 6 oktober 2022. Het totale openstellingsbudget voor 2022 is vastgesteld op € 13 miljard, fors meer dan voorgaande jaren. 

Bovendien is het dit jaar mogelijk voor een aantal nieuwe categorieën subsidie aan te vragen, zoals waterstofprojecten gekoppeld aan een wind- of zonnepark. De hoogte van de subsidie die je ontvangt hangt af van de hoeveelheid werkelijk geproduceerde hernieuwbare energie of verminderde CO2-uitstoot.

Doel van de Stimulering Duurzame Energieproductie subsidie

De Nederlandse overheid wil in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% verminderen ten opzichte van 1990. Een flinke uitdaging waar de SDE++ subsidie aan moet bijdragen. Met de SDE-subsidie wil de overheid de grootschalige productie van hernieuwbare energie stimuleren én CO2-uitstoot verlagen. Duurzaam ondernemen wordt dus beloond. 

SDE++-subsidie zonnepanelen: zo werkt het en dit zijn de voorwaarden

Een populaire categorie binnen de SDE++-subsidie is ‘hernieuwbare elektriciteit’. Binnen deze categorie valt ook verduurzamen door middel van zonne-energie. Gaat jouw bedrijf of instelling hernieuwbare elektriciteit produceren met zonnepanelen? Dan is de SDE-subsidie zeer interessant. Je ontvangt namelijk 15 jaar lang een vast subsidiebedrag per opgewekt kilowattuur zonne-energie. Daarnaast bespaar je flink op de energierekening. Je wekt immers eigen energie op waarvan je ook nog eens het eventuele overschot verkoopt aan het energiebedrijf.

Let op: voor de SDE++-subsidie zonnepanelen in de categorie Zon-PV ≥ 15 kwp geldt wel een belangrijke voorwaarde: alleen zonnestroominstallaties die worden aangesloten op een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A) komen in aanmerking.

5 tips voor aanvragen SDE++ 2022 

Hieronder een vijftal tips waarmee je het traject goed voorbereid start. 

1. Bereid de aanvraag goed voor

Alleen bedrijven met een goed voorbereid project komen in aanmerking voor de subsidie. Is de projectvoorbereiding nog niet afgerond? Dan kun je pas in een latere fase of volgende openstellingsronde de aanvraag indienen. Daarnaast moet je alle verplichte bijlagen van de categorie indienen. Meer over de verplichte bijlagen lees je op de website van de RVO.

2. Aanvraag indienen in juiste fase

Een SDE-subsidieaanvraag kan alleen ingediend worden tijdens een openstellingsronde. Zo’n ronde bestaat uit meerdere fasen met oplopende aanvraagbedragen. Check dus goed van tevoren in welke categorie de aanvraag van jouw bedrijf valt, anders loop je het risico dat je volgend jaar pas in aanmerking komt voor de SDE-subsidie.

3. Per categorie één aanvraag

Tijdens de opstellingsronde kun je op hetzelfde adres maximaal één aanvraag per categorie indienen. Je kunt dus meerdere subsidies op hetzelfde adres aanvragen, zolang deze maar in verschillende categorieën productie-installaties vallen. 

4. Geen andere subsidies voor dezelfde investering

Wanneer je SDE++-subsidie aanvraagt is het niet mogelijk voor dezelfde productie-installatie een andere subsidie aan te vragen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) of de Energie-investeringsaftrek (EIA).

5. Toestemming eigenaar locatie

Ben je zelf niet de eigenaar van de locatie waar je duurzame energie gaat produceren? Dan heb je eerst toestemming nodig van de eigenaar. 

SDE++ als stimulering voor duurzame energieproductie

Het loont, met meerdere jaren subsidie, om je te verdiepen in de SDE++-subsidie. Voor 2022 zijn de openstellingsrondes voorbij, maar je kunt je al wel vast voorbereiden voor de rondes van 2023.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.