Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Ontdek wat jij kunt doen om gezond werken te stimuleren

Gezonde medewerkers vormen de basis van een vitale organisatie. Als ondernemer kun je dit op verschillende manieren aanmoedigen. Maar, vergeet ook je eigen gezondheid niet. Ondernemerssucces is geen toevalstreffer, maar het resultaat van jouw aandacht.

Veel ondernemers zijn geboren optimisten. Ze willen vooruit, nieuwe kansen grijpen en hun bedrijf laten groeien. Toch kan het gebeuren dat jij of een van je medewerkers last krijgt van gezondheidsklachten zoals rugpijn en stress. Daarom is het belangrijk om de focus te leggen op gezond werken. Hier valt veel te winnen, gezonde medewerkers zijn namelijk productiever en minder vaak ziek.

Deze themapagina geeft heldere antwoorden op vragen als:

  • Hoe kan ik medewerkers helpen om gezond en fit te worden?
  • Verzuim onder personeel, hoe kun je dat voorkomen?
  • Hoe houd je werk en privé in balans?
  • Gezond thuiswerken, hoe doe je dat?
  • Hoe blijf je fit als ondernemer?

Zo werkt de werkkostenregeling (WKR) in 2024

WKR gaat van 3% naar 1,92%. Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je jouw medewerkers helpen fit en vitaal te worden. Wat mag je allemaal onbelast vergoeden en wat verandert er in 2024? Experts van bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak geven een update.

Bas Tomassen, directeur Zorg van de Zaak: 'Ondernemerssucces is geen toeval, maar resultaat van aandacht’

Zakelijk succes begint met een goede balans tussen werk en privé

Op de Dag van de Ondernemer benadrukt directeur Bas Tomassen van Zorg van de Zaak hoe belangrijk de persoonlijke energie van ondernemers is. “Jouw eigen vitaliteit voorspelt de vitaliteit van je bedrijf.”

Week van de Werkstress: 'Vraag eens hoe het gaat'

Interview over hoe verbinding leidt tot minder miscommunicatie en stress

Het is de Week van de Werkstress en het thema dit jaar is verbinding. Beter contact met je medewerkers helpt namelijk om stress en uitval te voorkomen. Bedrijfsarts Judith Laan (Zorg van de Zaak) vertelt hoe dat werkt en wat je kunt doen voor meer verbinding en minder stress in jouw bedrijf.

Werkgeluk als dynamisch proces: ga voor duurzaam geluk op de werkvloer

Interview met Ilona van Kralingen, praktijkondersteuner bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak

Van 25 tot en met 29 september 2023 is de Week van het Werkgeluk, een mooi moment om stil te staan bij het werkgeluk binnen jouw bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers gelukkig zijn op de zaak? Volgens de bevlogen Ilona van Kralingen, praktijkondersteuner bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak, is werkgeluk geen eindbestemming maar een continu proces.

Hoe fit is jouw bedrijf? Zo boost je de vitaliteit op de werkvloer

Interview met Dennis Rupa, ANIOS bij Zorg van de Zaak

Zijn jouw medewerkers vitaal, of kunnen ze wel een opkikker gebruiken? “Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijke verantwoordelijkheid van jou als werkgever”, aldus Dennis Rupa van Zorg van de Zaak MKB. Een investering in de vitaliteit van je medewerkers is immers een investering in je bedrijf zelf. Maar waar begin je?

Hoe aandacht voor levensvragen de geestelijke gezondheid van je medewerkers verbetert

Interview met Leontien Dekker, theoloog bij i mindLife

Zingeving heeft op allerlei manieren te maken met werkgeverschap. Theoloog Leontien Dekker (i mindLife) vertelt welke rol levensvragen spelen voor zowel je medewerkers als je organisatie.

Internationale yogadag: 'Moment om je team kennis te laten maken met yoga'

Interview met Gina Guldenaar, projectleider bij Zorg van de Zaak

Bedrijfsyoga heeft veel voordelen. Het helpt je medewerkers ontspannen, het versterkt het teamgevoel en bovendien kan iedereen meedoen. Gina Guldenaar (Zorg van de Zaak): "Het geitenwollensokken-imago is al lang achterhaald."

Met de fiets naar het werk: gezonder, productiever en milieuvriendelijker

Over de voordelen van fietsende medewerkers en hoe je dit stimuleert

Medewerkers fietsen vaker naar hun werk en dat heeft volop voordelen. Het is goed voor hun gezondheid, arbeidsproductiviteit en het milieu. Als werkgever kun jij een belangrijke rol spelen om nog meer medewerkers op de fiets naar het werk te krijgen.

Werkgever opgelet: is jouw werkomgeving veilig genoeg?

Veiligheidsdeskundige Luuk Schoo: 'Preventie is de sleutel'

Minder stress, meer creativiteit? Ga aan de wandel tijdens je werkdag

Beweging en natuur helpen spanning los te laten

Wandelen tijdens je werkdag heeft veel voordelen voor jou en je werknemers. Het is goed voor je lichaam, het verlaagt stress en je wordt er creatiever door. Begin ermee op Wandel Tijdens Je Werkdag 2023.

“Stress is een startsignaal om te leren”

Interview met Dr. Rita Zijlstra, bestuurder bij Zorg van de Zaak en Klinisch Neuropsycholoog

Van 13 tot en met 19 maart is het Brain Awareness Week, een week die volledig in het teken staat van mentale gezondheid. Een belangrijk onderdeel van mentale gezondheid is het anders kijken naar en omgaan met stress. Dr. Rita Zijlstra, bestuurder bij Zorg van de Zaak en Klinisch Neuropsycholoog, vertelt hoe je als werkgever je medewerkers het beste kunt ondersteunen op dit gebied. “Stress verdwijnt niet meer uit onze snel veranderende maatschappij, en het vermijden van stress heeft geen zin. Het is dus belangrijk om het te herkennen en in je voordeel te gebruiken.”

Ondernemer, vergeet niet voor jezelf te zorgen!

Interview met Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak

Ondernemers hebben steeds vaker aandacht voor de vitaliteit van hun team, maar vergeten daarbij hun eigen gezondheid. Daarom organiseert Zorg van de Zaak bijeenkomsten om mkb'ers daarbij te helpen. Directievoorzitter Bas Tomassen (Zorg van de Zaak): "Wie ook aandacht heeft voor zijn eigen vitaliteit, houdt het langer vol."

Vitaal in 2023: Zorg van de Zaak presenteert de nieuwe MKB FiT-kalender

Bureaukalender met praktische tips en tools

Werken aan vitaliteit is niet moeilijk, het belangrijkste is dat je het volhoudt. Bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak presenteert de MKB FiT-kalender 2023: een hulpmiddel om het hele jaar door aandacht te besteden aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid van je team.

Werkgever, ken jij de mantelzorgers in jouw organisatie?

Interview met Janine Dijkman van Gimd, onderdeel van Zorg van de Zaak

Er is grote kans dat iemand in jouw organisatie mantelzorger is. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Bedrijfsmaatschappelijk werker Janine Dijkman (Gimd) vertelt wat jij moet weten over mantelzorg.

Gezond ondernemen in tijden van inflatie: help je medewerkers in crisistijd

Interview met Walid Zomers, hoofd van Grip Schuldhulpverlening, onderdeel van Zorg van de Zaak

Het aantal Nederlanders met financiële zorgen neemt toe door de energiecrisis en inflatie. Dat heeft ook invloed op jou als werkgever. Hoe ga je ermee om? Schuldhulpverlener Walid Somers vertelt dat er allerlei manieren zijn om je personeel te steunen.

Vitaal ondernemen: van genezen naar voorkomen

Interview met Peter Bierings, inzetbaarheidscoach bij Zorg van de Zaak

Wat is vitaal ondernemen? Wat hebben jij en je medewerkers nodig om gezond, veilig en met plezier aan het werk te kunnen? Inzetbaarheidscoach Peter Bierings van Zorg van de Zaak deelt tips.

Voel je FiT met gezonde voeding

Blog door Roland Haalman, arts in opleiding bij Zorg van de Zaak MKB - Specialisme Arbeid & Gezondheid

Gezonde voeding is van essentieel belang om vitaal en fit te blijven. Mensen die gezond leven, zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Toch lukt het ons niet altijd om gezond te eten, we consumeren als land veel suiker. Hoe kun je hier als werkgever mee aan de slag?

Goed werkgeverschap: weet wat er speelt en neem preventieve maatregelen

Blog door Joost Kam, Adviseur Arbeid & Organisatie bij Zorg van de Zaak MKB

Als ik zou vragen: “ben jij een goede werkgever?”, dan verwacht ik niet anders dan een positief antwoord. Want zeg nou zelf, wie vindt zichzelf nou geen goed werkgever? Toch blijft de vraag wat goed werkgeverschap precies is. Wat maakt je dan goed, en wanneer ben je zelfs excellent?

Onderzoek: werkgevers hebben nog veel te winnen op gezonde werksituatie

Interview met Marcel Neeleman, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en stafadviseur bij Zorg van de Zaak

Uit onderzoek door Zorg van de Zaak blijkt dat bij bedrijven in het Nederlandse mkb nog veel te winnen valt op het gebied van gezonde en veilige werkplekken en preventie van verzuim. Zo heeft 71% geen preventiemedewerker, of is dit niet goed geregeld.

Sociale veiligheid is net zo belangrijk als fysieke veiligheid

Interview met Mary Vos van Gimd, onderdeel van Zorg van de Zaak

Sociale veiligheid is de laatste tijd veel in het nieuws, steeds meer mensen spreken zich uit wanneer er op het werk iets gebeurt wat niet door de beugel kan. Hoe kun je hier als werkgever mee omgaan? We bespreken met het Mary Vos, bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon bij Gimd, onderdeel van Zorg van de Zaak.

Van beoordeling naar FiT-gesprek: de kracht van preventie

Interview met Myrna van der Poel, HR manager bij Zorg van de Zaak

Binnen veel organisaties zijn functioneringsgesprekken nog altijd de norm. Elk jaar stromen de agenda’s van ondernemers en leidinggevenden daarom vol met deze afspraken waar medewerkers vaak knikkende knieën krijgen. Dat kan beter, vonden ze bij Zorg van de Zaak.

Het is tijd voor een nieuwe kijk op preventie en ziekte van personeel

De visie van Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak Netwerk

Het CBS luidde de alarmklok: volgens hen was het ziekteverzuim in 2020 op het hoogste punt in 17 jaar. Toch is directievoorzitter Bas Tomassen van Zorg van de Zaak Netwerk kritisch. Hij vindt dat de nadruk te veel wordt gelegd op ziekte in plaats van preventie.

Relatiestress en scheiden, wat is de impact op de werkvloer?

Interview met Josephine van Rosmalen, MFN Mediator en professional bij Zorg van de Zaak/Gimd

Wist je dat één op de drie huwelijken uitloopt op een scheiding? Grote kans dus dat je als ondernemer medewerkers met relatieproblemen op de werkvloer hebt. We spreken erover met Josephine van Rosmalen, bedrijfsmaatschappelijk werker/werkcoach bij Zorg van de Zaak en Gimd.

7 tips om je personeel mentaal en fysiek fit te houden

Zo zorg je ervoor dat jij en je personeel fysiek en mentaal fit blijven

Ziekteverzuim is voor veel mkb’ers een groot risico. Als een medewerker uit de running is, heeft dat een grote impact en ben je als bedrijf al snel veel geld kwijt. Een zieke werknemer kost zo’n 250 tot 400 euro per dag. Hoe kun je ziekte en verzuim voorkomen? 7 tips om jezelf en je personeel mentaal en fysiek fit te houden.

Tips voor gezond en fit personeel

Houd je onderneming scherp

Wanneer je als ondernemer investeert in de gezondheid van je medewerkers, kun je problemen voorkomen in plaats van genezen. Deze zes tips voor gezond personeel helpen je om proactief aan de slag te gaan met de vitaliteit van je medewerkers.

Verzuim preventief aanpakken

Interview met medewerkers van Zorg van de Zaak

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met verzuim. Hierdoor is het belang van verzuimpreventie extra duidelijk geworden. Vijf medewerkers van Zorg van de Zaak vertellen wat zij belangrijk vinden op dit vlak.

Zeven tips voor een goede werk-privé balans

Help je medewerkers de juiste balans te vinden tussen werk en privé

Veel werknemers worstelen met het vinden van een goede werk-privé balans. Voor jou als werkgever is het belangrijk om ze daarbij te helpen, want een verstoorde balans tussen werk en privé leidt onherroepelijk tot verzuim. Ontdek onze 7 tips om je personeel gezond en flexibel te houden.

Burn-outs bij medewerkers; wat kun je doen als werkgever?

Interview met Natasja Castano, GZ-psycholoog bij Kannick

Hoe staat het met het stressniveau van jouw medewerkers? Bepaalde situaties kunnen de emmer flink doen overstromen. Hoe kun je overspannenheid en burn-outs herkennen als werkgever? We spreken erover met Natasja Castano, GZ-psycholoog bij Kannick.

Het eerste aanspreekpunt bij zorgen over corona en verzuim

Blog door accountmanagers van Zorg van de Zaak Arbonetwerkbedrijf MKB

De coronacrisis heeft een flinke impact gemaakt op het mkb. De accountmanagers van Zorg van de Zaak waren hierbij het eerste aanspreekpunt voor ondernemers met zorgen over verzuim. Hoe hebben zij deze periode ervaren?

Hoe houd ik mijn bedrijf gezond?

Zes tips voor ondernemers voor een gezond bedrijf

Zijn jouw medewerkers fit en energiek? Als ondernemer kun je de gezondheid van je personeel stimuleren. Zo bouw je aan een gezond bedrijf.

Breinvriendelijk werken, hoe doe je dat?

Interview met Ulrika Léons Becksén, GZ-psycholoog en directeur bij Skils

De gemiddelde werkdag zit vol afleidingen, terwijl we ons juist urenlang proberen te focussen. Dat kan een stuk breinvriendelijker. We spreken erover met drs. Ulrika Léons Becksén, GZ-psycholoog en directeur van Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk.

Wandelen tijdens de werkdag, hoe kun je dit stimuleren als werkgever?

Interview met Michel Soffers, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak

Grote kans dat je medewerkers niet voldoende bewegen op een dag. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Gelukkig kan een dagelijkse wandeling een verschil maken. We spreken erover met Michel Soffers, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak.

Wandelen geeft ruimte voor andere gesprekken

Blog door Claudia Kuijer, Directeur Naviva Kraamzorg

De coronacrisis vraagt veel aanpassingsvermogen van ondernemers en personeel. De ene sector moet 200% gas geven terwijl de andere nagenoeg stilligt. Toch wordt er in beide situaties veel van werknemers gevraagd, met name in de emotionele belasting. Juist nu is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven om elkaar niet kwijt te raken. Je wilt voorkomen dat er een drempel ontstaat als straks de boel weer op orde is. Wandelen kan hier een positieve rol in spelen.

Geef je werknemers regelruimte voor een betere werk-privébalans

Blog door Mariëlle Visser, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Gimd

We zien veel werkgevers worstelen met hoog verzuim van hun werknemers als gevolg van een slechte werk-privébalans. Hoe kun je dit voorkomen?

“Gezond leven verhoogt je natuurlijke weerstand, fysiek, mentaal en emotioneel”

Blog door Denise Meijdam, arbodirecteur MKB bij Zorg van de Zaak

Dat gezond leven belangrijk is, is op zich niets nieuws. Maar hoe kun je hierin het gedrag van je medewerkers stimuleren, zodat ze ook daadwerkelijk daarmee aan de slag gaan? Daar heb je als ondernemer namelijk ook baat bij. Hoe kun je jouw werknemers optimaal laten functioneren? Dat is wat mij betreft een gezamenlijke uitdaging, waarbij we jou als werkgever kunnen helpen met onze arboprofessionals als gezondheidsspecialisten.