Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen

Geld verdienen met zonnepanelen

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen én minder kosten te maken. Met zonnepanelen op je bedrijfsdak kun ook jij geld verdienen. Investeer in een zonnestroominstallatie en maak van je dak een duurzame energiefabriek. Hoeveel valt er te verdienen? Hoe werkt dat dan?

28 juli 2021 3 minuten

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Ondernemen voor een betere wereld én een beter bedrijf

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: bedrijven horen en gebruiken die term maar al te vaak. In het kort betekent het dat je bij het ondernemen rekening houdt met mens, milieu en maatschappij. Heb jij al serieus werk gemaakt van deze manier van ondernemen? Zie je obstakels of juist kansen? Hoe pak je het aan? En is maatschappelijk verantwoord ondernemen rendabel?

29 juni 2021 3 minuten

Wat is de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf?

Je CO2-voetafdruk verminderen voor een betere toekomst van de aarde én voor meer ondernemingskansen

Bij het onderwerp verduurzamen hoor je vaak de term CO2-footprint of -voetafdruk. Iedereen heeft een CO2-voetafdruk. Bedrijf of geen bedrijf. Maar omdat bedrijven een relatief grote CO2-voetafdruk hebben, liggen er voor bedrijven meer kansen om bij te dragen aan een aanzienlijke reductie in de CO2-uitstoot. Wat is de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf? Hoe bepaal je die en hoe kun je je CO2-voetafdruk verminderen? Tijd voor een onderzoek!

11 juni 2021 3 minuten

Mkb investeert minder en later in verduurzaming als gevolg van de coronacrisis

Minder investeringen in duurzame energie

De coronacrisis zorgt ervoor dat mkb’ers minder en later gaan investeren in verduurzaming van hun energie, dat wil zeggen minder en later investeren in energiebesparing en duurzame opwek. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland en Krachtwerk in samenwerking met MKB Servicedesk onder ruim 150 ondernemers.

03 september 2020 2 minuten

Aan de slag met duurzame bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen: zo doe je dat

Duurzame bedrijfsvoering gaat verder dan af en toe de verwarming een standje lager zetten. Je draagt actief een steentje bij aan milieu en samenleving. Wanneer je het goed doet, kun je er je imago mee verbeteren en zelfs geld mee besparen.

28 juli 2020 2 minuten

Verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Let op de informatieplicht energiebesparing

Wil jij duurzaam ondernemen? Daarbij horen energiebesparende maatregelen. Bedrijven kunnen op veel verschillende manieren bijdragen aan minder uitstoot. Let op: bepaalde ondernemingen hebben een energiebesparingsplicht en informatieplicht.

12 juni 2020 2 minuten

Verklein de ecologische voetafdruk van je bedrijf

De weg naar duurzaam ondernemen

Wat is de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf? Hoe groot of klein je onderneming ook is, jouw keuzes maken een impact op de wereld om je heen. Deze tips helpen je om je bedrijf duurzamer te maken.

08 juni 2020 2 minuten

Waar laat ik mijn bedrijfsafval?

Over verplicht scheiden en het reinigingsrecht voor vuilnis

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de verwerking van je afval en het scheiden hiervan. Gescheiden afval kan beter worden hergebruikt en zorgt ervoor dat er minder afval hoeft te worden verbrand, wat milieuschade voorkomt.

03 april 2020 2 minuten

Wat is Cradle to Cradle?

Afval is voedsel

De ultieme vorm van duurzaam ondernemen is Cradle to Cradle. Het betekent dat de grondstoffen die je gebruikt volledig hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen.

06 februari 2020 2 minuten

Wat houdt Opslag Duurzame Energie (ODE) in?

En hoeveel belasting betaal ik daarvoor in 2020?

Sinds 2013 hebben we te maken met de Wet Opslag Duurzame Energie. Ook wel afgekort tot ODE. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een kostenpost voor het stimuleren van het opwekken van duurzame energie. Het gevolg van het invoeren was een verhoogde energierekening. Ook tegenwoordig zit deze kostenopslag nog in de energierekening, maar in 2020 gaat er wel wat veranderen.

27 januari 2020 2 minuten

Welk energieverbruik is normaal voor een ondernemer?

Gas, water, licht en elektriciteitskosten verschillen per vierkante meter

Hoeveel energie verbruikt een standaard ondernemer? Bij welke elektriciteitskosten moet je je zorgen maken? En hoe zit het met de rekening voor gas, water en licht?

28 augustus 2019 2 minuten

Wettelijke verplichtingen op het gebied van milieu en energie

Wat zijn gangbare eisen die de overheid stelt? 

Als ondernemer heb je een zorgplicht om de nadelige gevolgen van je activiteiten voor het milieu te voorkomen of te beperken. Vanuit de Wet Milieubeheer moet je het terugdringen van de milieubelasting in het algemeen meenemen in je bedrijfsvoering.

19 augustus 2019 2 minuten

Verminder het energieverbruik van je computers

Zes tips om je laptops en desktops zuiniger te gebruiken

Vrijwel elk bedrijf werkt met ten minste één computer of laptop. Dit apparaat staat doorgaans de hele dag aan. Met deze zes tips kun je het stroomverbruik van je computer terugdringen.

30 juli 2019 2 minuten

Wet milieubeheer: de 4 meest gestelde vragen

Moet ik hier iets mee?

De Wet milieubeheer lijkt steeds meer in je nieuwsoverzicht voor te komen. De overheid gaat namelijk strenger controleren of jij wel aan je besparingsverplichting voldoet. Veel ondernemers hebben dezelfde vragen over deze belangrijke wet. Wij geven antwoord op de 4 meest gestelde vragen.

05 maart 2019 3 minuten

Je bedrijfspand isoleren, zo pak je dat aan

Besparen door te isoleren wordt steeds aantrekkelijker. Wie zijn bedrijfspand isoleert bespaart direct op energiekosten en maakt bovendien een duurzame keuze. En niet geheel onbelangrijk: de investering verdient zich vanaf vier jaar terug.

05 februari 2019 2 minuten

Welke vormen van mvo zijn er?

Duurzaam, groen, sociaal, ethisch en maatschappelijk betrokken ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit het ondernemersleven. Dit kun je op meerdere manieren doen. Hier gaan we in op de verschillende vormen, de verschillen en de overeenkomsten.

23 november 2018 3 minuten

Zelf energie opwekken voor je bedrijf

Welke manieren zijn er?

Er zijn verschillende methodes om als ondernemer in je eigen energie te voorzien. De meest gebruikte manieren zijn zonne-energie, windenergie, biomassa en aardwarmte. Wat is voor jouw bedrijf interessant en wat levert het je op?

12 juli 2018 3 minuten

Wat is het verschil tussen duurzaam inkopen en duurzaam aanbesteden door de overheid?

Bij grote opdrachten moet de overheid verplicht aanbesteden

Duurzaam inkopen of duurzaam aanbesteden: het betekent sowieso dat de overheid erop let of jouw product of dienst wel duurzaam is. Maar de procedure bij inkoop is heel anders dan bij aanbesteden.

19 april 2017 3 minuten

Getoond 37 tot en met 54 van 78 totaal, er zijn meerdere pagina's