Wat is Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)?

Subsidie bij ontwikkeling van nieuwe producten
Als je als ondernemer innoveert in je productieproces of technisch nieuwe producten of programmatuur ontwikkelt dan kun je in aanmerking komen voor de WBSO-subsidie, de wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk.
Meer weten over innovatie?
Klik hier
Lees de artikelen uit ons dossier!
Naar het dossier
Financiering vinden voor je plan?
Klik hier
Lees ons whitepaper!
Naar MijnMKB
Wanneer kom je in aanmerking voor WBSO?
De WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die onderzoek doet naar technologische vernieuwingen. Van midden- of kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf,  het maakt niet uit in welke bedrijfssector je werkt. Jaarlijks maken zo'n 14.000 ondernemers gebruik van de WBSO.
 
De subsidieregeling speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) subsidieert de inzet van eigen medewerkers die zich met Speur- en ontwikkelingswerk (S&O) bezighouden. Dit is technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten of productieprocessen. Ook ontwikkeling van technisch nieuwe programmatuur valt onder S&O. Het ontwikkelingswerk moet technisch nieuw zijn voor je eigen bedrijf en eindigt zodra de werking is aangetoond door een prototype of model.
 
Voorbeelden van WBSO-projecten
Vanuit de WBSO-subsidie werden onder meer de volgende projecten gesubsidieerd: de ontwikkeling van een asloze boegschroef, een draadloos identificatiesysteem, een minivrachtwagen voor de fijndistributie en een opvolger van het computerspel Killzone.
 
Hoe hoog is de subsidie?
Je krijgt subsidie op de loonkosten van eigen medewerkers die zich met speur- en ontwikkelingswerk bezig houden. De subsidie is in de vorm van een vermindering op de afdracht loonbelasting. De hoogte van de subsidie bedraagt 50% van de loonkosten waarvoor R&D werkzaamheden uitgevoerd worden. Ben je starter, dan kan het percentage oplopen tot 60%. Lees verder op Antwoord voor Bedrijven over de precieze percentages.
 
WBSO voor zelfstandige ondernemers
Besteed je als zelfstandige meer dan 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk, dan kom je ook voor de WBSO-subsidie in aanmerking. Dat gaat dan via een verhoging van de zelfstandigenaftrek.
 
Wanneer vraag ik de WBSO aan?
Het is gedurende het hele kalenderjaar mogelijk om een aanvraag voor de WBSO in te dienen. Belangrijk is dat je een aanvraag altijd één maand voorafgaand aan de periode dat de activiteiten verricht gaan worden een aanvraag indient.
Voorbeeld hiervan is dat uiterlijk op 30 november 2013 een de WBSO-aanvraag ingediend moet zijn als je vanaf 1 januari 2014 gebruik wilt maken van deze subsidieregeling.
 
Hoe vraag ik subsidie aan?
De WBSO kun je aanvragen bij Agentschap NL. Op de website is een aanvraagprogramma te downloaden waarmee je je projecten voor de WBSO kunt indienen. Ook is op deze website een handleiding te vinden.
 

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Radonweg 7
3542 AN Utrecht
Tel: 088 652 00 50 (kennispartners, leveranciers en mediacontacten)

 
Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten