Btw verrekenen auto: zo kun je die terugvragen

Alles over de btw-aftrek voor zakelijke autokosten

Ontwerp zonder titel-29

Als ondernemer mag je de btw verrekenen op zakelijke autokosten. Dit geldt voor alle autokosten zoals aanschafkosten, maar ook onderhouds- en brandstofkosten en zelfs parkeerkosten. De btw mag je dus terugvragen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Welke dat precies zijn, leggen we in dit artikel uit.

Btw verrekenen auto: de aanschaf

Heb je een auto van de zaak gekocht voor jezelf of voor een van je werknemers? Dan mag je de btw verrekenen. De btw trek je af van de voorbelasting. In het laatste kwartaal van het boekjaar moet je wel een btw-correctie uitvoeren voor het privégebruik van de bedrijfsauto. Voor de privékilometers die je hebt gereden, mag je de btw namelijk niet terugvragen. Die btw moet je dus terugbetalen. De kilometers die je maakt voor woon-werkverkeer vallen voor de btw ook onder privégebruik.

Om dit allemaal goed aan te kunnen tonen bij de Belastingdienst, moet je een kloppende kilometerregistratie bijhouden. 

Btw verrekenen auto van de zaak: veel voorkomende autokosten

Btw die je betaalt over onderhouds- en reparatiekosten van de auto van de zaak mag je ook terugvragen. Datzelfde geldt voor kosten m.b.t.:

  • Verzekering

  • Brandstof

  • Afschrijving

  • Parkeren

  • Tol

  • Wasstraten

  • Lease

Let op: voor btw terugvragen op autokosten van de zaak gelden andere regels dan btw terugvragen voor een zakelijke privéauto.

Wanneer is btw op brandstof aftrekbaar?

Ook de btw op brandstof is aftrekbaar. Het maakt hierbij geen verschil of het gaat om btw op benzine of diesel. Kortom, je kunt de btw van je auto terugvragen (ook als zzp’er) voor alle soorten brandstof, ook als je je auto aan een elektrische laadpaal hangt. In dit laatste geval spreken we niet van brandstof, maar van energie; ook de btw op energie voor je auto is dus aftrekbaar.

Btw-tarief tijdelijk verlaagd 

Vanwege de energiecrisis heeft ons kabinet het btw-tarief op energie per 1 juli 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. De brandstofaccijns is – met terugwerkende kracht vanaf 1 april - tijdelijk zelfs verlaagd naar 0%. Het kabinet wil zo de stijgende brandstofprijzen afremmen. Voor het opladen van elektrische auto’s betaal je trouwens het verlaagde btw-tarief van 9%. Alle btw-kortingen op energie gelden tot 31 december 2022. In het nieuwe jaar gaat de btw op energie zoals nu lijkt weer naar oude tarief van 21%.

Btw tanken alleen aftrekbaar met zakelijk betaalmiddel

De btw op tanken is trouwens alleen aftrekbaar als je kunt aantonen dat jouw bedrijf de kosten heeft betaald. Contant (cash) betaalde brandstof kun je niet aftrekken. Met losse bonnetjes kan namelijk niemand achterhalen wie er heeft betaald, dus ook de Belastingdienst niet. 

Is er echt geen andere optie en moet je contact afrekenen? Vraag de pompmedewerker dan een btw-bon op naam van jouw bedrijf, inclusief melding van het bedrijfsadres. Zo kun je toch de btw terugvragen.

Autopas zakelijke ritten

Probeer tank- of oplaadbeurten dus altijd te betalen met een zakelijk betaalmiddel: een creditcard, bankpas of tankpas. Ideaal voor zzp’ers en ondernemers die regelmatig naar het buitenland reizen. Naast tanken en laden in heel Europa kun je met deze pas in Nederland ook betalen bij de parkeermeter en bij de wasstraat. Alle transacties met de autopas zijn 100% fiscusproof en ontvang je op 1 verzamelfactuur. Dus geen gedoe met bonnetjes of transacties zonder bonnetjes. En op deze manier weet je zeker dat alle btw kunt terugvorderen.

Btw verrekenen auto: hoe werkt dat met leasekosten?

Lease je een auto van de zaak? Ook dan is de btw van je auto aftrekbaar. Je mag in principe de btw aftrekken van de aanschafkosten, leasekosten, gebruikskosten en onderhoudskosten. Hiervoor geldt wel een belangrijke voorwaarde: de kosten voor gebruik en onderhoud mogen niet in de leasekosten zijn meegenomen.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.