Welke soorten smartphones zijn er?

Kies de besturingsvorm die bij je past
Smartphones zijn er in alle soorten en maten. De belangrijkste verschillen worden bepaald door het besturingssysteem waar de smartphone gebruik van maakt.
Gesloten besturingssystemen
Momenteel is Symbian een populair mobiel besturingssysteem, net als Windows Mobile van Microsoft, BlackBerry OS van RIM en MacOS van Apple. Dit zijn allen gesloten besturingssystemen.

Symbian
Smartphones van de merken Nokia, Sony-Ericsson en Samsung maken gebruik van Symbian.  De voordelen van Symbian komen vooral tot uitdrukking door de stabiliteit van de toestellen en het lage stroomverbruik. De gebruiker kan er gemakkelijk zelf extra software op installeren. De gegevens zijn eenvoudig met MS Outlook uit te wisselen. Veel software is zelfs gratis te gebruiken door middel van shareware.

Windows Mobile
Windows Mobile is de mobiele variant van het Windows XP besturingssysteem en brengt de gebruikerservaring van Windows naar mobiele apparaten. Windows Mobile biedt de mogelijkheid om e-mails te bekijken in hun oorspronkelijke HTML-format met rechtstreekse toegang tot websites en SharePoint sites. Dit betekent dat tekst en afbeeldingen worden getoond zoals op een pc. Door gebruik van dit soort telefoons heb je eenvoudig toegang tot een corporate e-mail server zoals Exchange Server 2007.

iPhone en Blackberry
De mobiele telefoons van iPhone en Blackberry werken met een eigen gesloten besturingssysteem. Alle nieuwste Blackberry's draaien op Blackberry OS en de iPhone draait op MacOS. Deze fabrikanten houden, net als Microsoft bij Windows Mobile, nauwlettend in de gaten welke applicaties voor deze toestellen worden ontwikkeld en aangeboden.


Open source besturingssysteem

Naast gesloten besturingssystemen bestaan zogenaamde open source-besturingssystemen, die bijna altijd zijn gebaseerd op het open source besturingssysteem Linux, dat gebruik maakt van programmeertalen als PHP, JSP, Python of Perl. Voor deze systemen kunnen alle ontwikkelaars zonder enige belemmering applicaties ontwikkelen. De belangrijkste open source besturingsystemen gebaseerd op Linux zijn Android (Google), WebOS (Palm), Maemo (Nokia), Bada (Samsung) en Moblin (Intel).

Android
De bekendste open source aanbieder is Android. Dit besturingssysteem is ontwikkeld door Google in samenwerking met een groep andere bedrijven. Het gevolg van het gebruik van open source is dat alle hardwareleveranciers ter wereld het besturingssysteem voor hun hardware kunnen aanpassen en deze zonder licentiekosten kunnen installeren. Android is een besturingssysteem dat er volledig op gebouwd is om hardwareonafhankelijk te zijn. Hierdoor is het mogelijk dat een gratis of gekocht programma op elk apparaat dat gebruik maakt van het android os zal werken.
 

Een rondje mobiel werken

10 vragen in 10 minuten
Het nieuwe werken, hoe doen andere ondernemers dat? Drie doorgewinterde mobiele werkers beantwoorden tien vragen over dit onderwerp.
een-rondje-mobiel-werken-21113131644.png

Smartphone: Welk besturingssysteem kies ik?

Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone
Tijdens je oriëntatie op een nieuwe smartphone, word je geconfronteerd met een waslijst aan mogelijkheden en modellen. Verkijk je in eerste instantie...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten