Banken geven mkb'er minder snel krediet

Ondernemer op zoek naar andere vormen van financiering
Banken in Europa worden steeds voorzichtiger met het verstrekken van bedrijfskredieten. Vooral kleine bedrijven zijn de dupe en moeten op zoek naar alternatieve vormen van financiering. Toch is er nog altijd sprake van een kredietgroei.

Op de Europese markt was in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een opmerkelijk fenomeen: de uitgifte van bedrijfsobligaties steeg met 38 procent tot 131 miljard euro, terwijl de bancaire kredietverlening met 45 procent daalde tot 86 miljard euro, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Dealogic.

 

Nasleep kredietcrisis

In Europa vormen banken de belangrijkste bron van financiering voor ondernemingen. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar beleggers veel geld steken in bedrijfsobligaties en durfinvesteerders de markt voor startende bedrijven steunen. Doordat Europese banken nog altijd kampen met de nasleep van de kredietcrisis en hun kapitaalbuffers moeten versterken, zijn ze echter veel minder scheutig met kredietverlening dan vóór 2008.

 

De verschuiving naar bedrijfsfinanciering door beleggers in plaats van banken, komt op een moment dat veel investeerders zoals pensioenfondsen huiverig zijn om te beleggen in staatsobligaties van zwakkere eurolanden, zo signaleert zakenkrant the Wall Street Journal. De uitgifte van verhandelbare bedrijfsobligaties is doorgaans voorbehouden aan grotere ondernemingen. Kleinere bedrijven moeten op andere manieren aan hun financiering komen.

 

Kleine kredietgroei

Voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banen (NVB) stelde onlangs in het Financieele Dagblad dat Nederlandse bedrijven te afhankelijk zijn geworden van bancaire financiering. “Geld wordt duurder en banken mogen minder risico's lopen. Vooral bij innovatieve bedrijven, waar de risico's hoog zijn, is de sector noodgedwongen terughoudend”, zei Staal.

 

Volgens Staal stappen in Nederland zelfs grootaandeelhouders die in hun bedrijf willen investeren vaak eerst naar de bank. “In het buitenland wordt vaker gekeken naar eigen geld, partnerschap of investeerderskapitaal.” De voorman van de NVB ontkent overigens dat banken de kredietkraan dicht draaien. “De kredietgroei in Nederland was in februari 3,7 procent op jaarbasis. Vóór de kredietcrisis was dat 13 à 14 procent. Krimp is er nooit geweest, behalve voor leningen onder de 250.000 euro. Geen bank laat een levensvatbaar bedrijf schieten.”

 

Bronnen: FD, Z24, Dealogic, The Wall Street Journal


Betere afspraken over kredietaanvragen mkb

Slagingskans financieringsaanvragen mkb moet omhoog
De drie grootste banken gaan de afhandeling van kredietaanvragen van mkb-ondernemers verduidelijken en verbeteren. Ook komt er een klachtenregeling...

Ondernemer haalt 100.000 euro op via MKB Crowdfunding

Onderneming brengt hoogste geldbedrag via crowdfunding ooit bijeen
Een mooier begin van het jaar had Enviu zich niet kunnen wensen. Op 1 januari 2012 behaalde de onderneming haar financieringsdoel - 100.000 euro - via...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten