MKB-Nederland hoopt op nieuwe financiers

Plan moet verwachte investeringsgroei ondernemers mogelijk maken
Ondanks het goede nieuws dat de ondersteunende financieringsregelingen vanuit de overheid breder worden, zien ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW nog een aantal beren op de weg naar financiering.
Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW reageerden eerder deze week verheugd over het besluit van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie om het budget voor de BMKB (borgstellingsregeling voor MKB-kredieten) voor 2012 en 2013 te verhogen tot 1 miljard euro. Ook de GO-regeling (garantieregeling voor grotere bedrijven) wordt met een jaar verlengd. De ondernemersorganisaties zijn ook blij dat de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf nu wordt opengesteld voor alternatieve financiers zoals oud-ondernemers en vermogende beleggers.
 
Zorgen
"Daar zijn we inderdaad heel blij mee", reageert Rob Wolthuis, secretaris van MKB-Nederland. "Het is een positieve stap. Maar de kredietverstrekking voor bedrijven blijft een groot punt van zorg. Banken zijn veruit de grootste kredietverstrekkers, maar hebben met steeds strengere eisen te maken." Ook als de algehele economie weer aantrekt zijn ondernemers volgens Wolthuis nog niet direct uit de financieringsproblemen. "Banken krijgen nu ook te maken met een bankenbelasting en een transactietaks. Door de stapeling aan regelgeving die op banken afkomt kunnen ze mogelijk niet aan de vraag naar financiering voldoen."
 
Oplossingen
De oplossing ziet MKB-Nederland vooral in de opkomst van andere financiers. "Nieuwe partijen, naast banken, zien we als mogelijke oplossing. Er is nog nauwelijks aanbod, maar we hopen dat daar snel verandering in komt", zegt Wolthuis. "We roepen de markt op actie te ondernemen en financieringsmogelijkheden te creëren." Eén van de nieuwe mogelijkheden die sterk in opkomst is, is crowdfunding.
Naast nieuwe mogelijkheden kijkt Wolthuis bij een aantrekkende economie ook naar pensioenfondsen als mogelijke ondersteunende financieringsbron: "Nederland heeft met de beschikbaarheid van een enorm pensioenvermogen unieke en ruime mogelijkheden de banken te ontlasten. Dit kan de broodnodige ruimte geven voor kredietverlening. Maar dat is voor de lange termijn. We hopen in 2013 op economische groei en dan gaan bedrijven waarschijnlijk weer investeren. Op dat moment zijn de pensioenfondsen een goede optie."
 
Om de tafel
Om deze punten onder de aandacht te brengen gaan MKB-Nederland en VNO-NCW binnenkort een gesprek aan met de minister van Financiën om in overleg met banken, het bedrijfsleven en de pensioensector een plan uit te werken om de financieringsproblematiek in de financiële sector te verlichten. "In dat plan gaan we afstemmen hoe we dit precies gaan aanpakken. Zodat we weten wat er moet gebeuren zodra de economie weer aantrekt en dan niet tegen nieuwe problemen aanlopen. We gaan zo snel mogelijk om de tafel."
 

Eerste hulp bij Financiering

Hoe kom ik aan geld?
Om je bedrijf op te starten, draaiende te houden of uit te breiden heb je misschien extra geld nodig. Je kunt aankloppen bij de bank voor een krediet,...

Banken geven mkb'er minder snel krediet

Ondernemer op zoek naar andere vormen van financiering
Banken in Europa worden steeds voorzichtiger met het verstrekken van bedrijfskredieten. Vooral kleine bedrijven zijn de dupe en moeten op zoek naar...

Whitepaper 'Hoe kom ik aan geld?'

In drie stappen naar een financiering
Heb je behoefte aan extra financiële armslag, dan klop je meestal aan bij de bank. Een logische stap. Maar er gaat nog een stap aan vooraf. Leer via...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten