Wat is franchising?

Wat zijn de voor- en nadelen van franchise?

Wat is franchising

Wanneer je een onderneming start, kun je overwegen een franchiseformule toe te passen. Je runt dan zelfstandig een bedrijf, terwijl je profiteert van de voordelen van een grote organisatie.

Wat is franchising?

Franchising is een overeenkomst tussen 2 partijen:

  1. De franchisegever: de grote organisatie (eigenaar van de formule)

  2. De franchisenemer: de gebruiker van de formule

De franchisegever geeft de franchisenemer het recht om tegen een bepaalde vergoeding een onderneming met dezelfde handelsnaam te exploiteren. Het franchisebedrijf is eigendom van de franchisenemer.

Waaruit bestaat een franchiseformule?

Een franchise onderneming is in eerste plaats vaak te herkennen aan de naam en het logo. Ook bevat de formule een combinatie van verschillende diensten en producten. Dit kan bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop zijn, maar ook reclame, administratieve diensten, inrichting van de vestiging en het krijgen van hulp bij financiering.

Kosten van franchisen

Om een franchise onderneming te starten moet je entreegeld betalen. Ook betaal je een periodieke vergoeding aan de centrale organisatie.

Voordelen

Een voordeel van deze bedrijfsvorm is dat het makkelijker is om een bedrijf op te starten, omdat mensen - jouw klanten - al bekend zijn met deze formule. Ook kan je als franchisenemer meteen een compleet product- of dienstenpakket aanbieden. Je hebt dus meer kans op succes bij het starten van je onderneming. Ook kost het minder tijd om op te starten. Je kunt daarnaast gebruik maken van gezamenlijke inkoop en reclame of krijgt hulp bij verschillende onderdelen van het ondernemen, zoals administratie. Een financieel voordeel naast inkoopvoordeel is investering. Het ondernemersrisico is kleiner dan als je een heel nieuw bedrijf start, dus een bank leent je makkelijker geld tegen gunstigere voorwaarden.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook verplichtingen verbonden aan het opstarten van een franchise. Als franchisenemer kun je verplicht worden om de prijzen, tarieven en voorwaarden van de franchisegever te volgen, en om je winkel in te richten volgens de huisstijl van de franchisegever. Deze regels beperken je in je vrijheid van ondernemerschap.

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen van franchising. Er zijn twee hoofdvormen:

  1. 'Hard' franchise: De naam zegt het al: er gelden harde, gedetailleerde afspraken over vrijwel alle onderdelen van de bedrijfsvoering. Alles is vastgelegd: het winkelconcept, de marketing en het assortiment aan diensten en producten. Als zelfstandig ondernemer heb je relatief weinig eigen inbreng en nauwelijks keuze in welke producten je wil aanbieden, behalve door het assortiment van de franchisegever.

  2. 'Soft' franchise: De samenwerking tussen beide partijen is een stuk vrijblijvender. Vaak kan de franchisenemer naar keuze een pakket diensten afnemen, onder voorwaarde dat hij zijn producten inkoopt bij de franchisegever.

De nieuwe Wet Franchise

Vanaf 1 januari 2021 geldt de nieuwe Wet Franchise. In deze wet worden zaken geregeld rondom het starten van een nieuwe franchise en het verkopen van je franchise onderneming. Zo komt er een verplichte bedenktijd (ook wel de de 'beraadperiode' of 'standstill periode') van vier weken en een maximaal concurrentiebeding van een jaar na verkoop.

Franchiser worden?

Voor alle vormen van franchising moet je goede schriftelijke afspraken maken. Voor het opstellen van franchisecontracten bestaan richtlijnen, zoals de Europese erecode inzake Franchising van de Europese Franchise Federatie (EFF) en het modelcontract van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

Heb je eenmaal besloten om een franchise te starten, dan moet je deels dezelfde stappen nemen als wanneer je een onderneming start. Zo moet je je laten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiervoor moet je in ieder geval een geldig legitimatiebewijs en een kopie van het franchisecontract overleggen. Daarnaast moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer. Bij bepaalde stappen kan je franchisegever je helpen.

Pas op dat je niet te snel begint omdat je denkt dat veel al geregeld is. Doe alsnog goed onderzoek naar je markt, de potentiële klanten en het te verwachten succes van de onderneming.

Wat vind je van dit artikel?