Bedrijfsovername financieren, zo ga je te werk

Financiering voor overname bedrijf

bedrijfsovername-bedrijf-deal

Een bedrijf overnemen is meestal niet gratis. Daar komen de nodige kosten bij kijken. Hoe kun je de bedrijfsovername financieren? Welke mogelijkheden zijn er in de markt? En hoe ga je te werk? Volg deze stappen en aanraders.

Bedrijfsovername financieren, wanneer?

Je ziet volop kansen. Dit bedrijf kun jij naar je hand zetten en flink laten groeien. De cijfers zien er goed uit en de markt is gunstig. Als je een mooie onderneming op het oog hebt, zul je terecht enthousiast zijn. Maar hoe kom je aan het bedrag om de overname mogelijk te maken? Voordat je tot overeenstemming komt met de verkoper is het goed om alvast na te denken over de financiering.

Lees ook: in 6 stappen naar een bedrijfsovername

Kosten bedrijfsovername

Vaak is er een geldbedrag nodig voor de aankoop en overname van een bedrijf. Daarnaast heb je misschien extra geld nodig om te investeren in bedrijfsmiddelen, goodwill, personeel of innovatie. En denk ook aan kosten voor een adviseur, een accountant (voor boekenonderzoek), een jurist (voor overeenkomsten en contracten) en de notaris. Als je zelf niet voldoende middelen hebt, zul je ergens anders moeten aankloppen om de financiering rond te krijgen.

Lees ook wat je moet doen als je een management buy-in of buy-out wilt financieren 

Voorbereiding bedrijfsovername financieren

Een bedrijfsovername financieren vergt een goede voorbereiding. Natuurlijk moet je weten van welke partijen je de nodige financiering kunt krijgen. Daarnaast is een plan van aanpak heel belangrijk om de bedrijfsovername mogelijk te maken. Hieronder beschrijven we welke opties er zijn voor de financiering van bedrijfsovername en hoe je het slim aanpakt.

Bedrijfsovername financiering, welke opties zijn er?

Van eigen geld en een lening bij de bank tot crowdfunding en subsidie van de overheid. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een bedrijfsovername te financieren. Vaak heb je een mix van financiering nodig om de overname mogelijk te maken. Dit zijn de belangrijkste opties:

Eigen geld

Als je de mogelijkheid hebt, is het voordelig om de bedrijfsovername te financieren vanuit eigen vermogen. Dan hoef je geen rente te betalen. Je kunt ook een deel van de overnamesom voor eigen rekening nemen. Als je bijvoorbeeld kiest om zestig procent zelf te betalen, dan is de financiering van de resterende overnamesom vaak eenvoudiger en voordeliger. Eigen geld inbrengen is vaak een must voor andere financiers.

Lening overname bedrijf

Voor de financiering van een bedrijfsovername kun je naar de bank gaan voor een lening of een andere kredietvorm. Bij het afsluiten van een zakelijke lening voor bedrijfsovername moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo maakt iedere bank een risico-analyse waarmee ze de kans van slagen en het risico berekenen. 

Daarbij wordt goed gekeken naar het bedrijf, jouw ervaring als ondernemer en je visie en strategie. Ook nemen ze ontwikkelingen in de markt mee in hun overweging en de eventuele financiële inbreng van jou en de verkoper. Hoe meer zekerheid er is voor de bank, hoe lager het risico en hoe lager de rente van de lening zal zijn. 

Microfinanciering is mogelijk ook geschikt voor de bedrijfsovername. Met name als je maximaal € 250.000 nodig hebt. Het rentepercentage is met 7,75% tot 10% in de meeste gevallen wel hoger dan bij de reguliere bank.

Financiering door verkoper

Je kunt ook de huidige eigenaar van het bedrijf (verkopende partij) vragen om de overname deels mee te financieren. Dat gebeurt in de praktijk vrij vaak om tot een overname te komen. Je hebt daar verschillende mogelijkheden voor, zoals: 

  • Een geleidelijke overname van het bedrijf

  • Achtergestelde lening van de verkoper

  • Winstrecht / earn-out regeling (zie verderop)

  • Huurkoop van het bedrijfspand

  • Schenking

Geld van familie

Een andere geldbron die je kunt aanboren bij overname is de spaarpot van familie, vrienden en andere bekenden. Ook wel ‘family, friends and fools’ genoemd. Bij bedrijfsovernames komen dit soort leningen vaak voor, zeker als je een familiebedrijf overneemt van een familielid. 

Meestal gaat het dan om een onderhandse lening. Het risico hierbij is dat je de onderlinge relatie op het spel zet. Leg daarom alles goed vast, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Geld van een investeerder

Een andere optie voor bedrijfsovername financiering is aankloppen bij een onbekende investeerder. Met een informal investors (of business angel) haal je niet alleen geld binnen, maar ook een hele berg aan kennis en ervaring, omdat het vaak een oud-ondernemer is. 

Een investeerder wil meestal nauw bij je bedrijf betrokken zijn, daar moet je wel rekening mee houden. Via aandelen in het bedrijf kan hij bijvoorbeeld profiteren van je toekomstige winst.

Subsidies voor bedrijfsovername

Bij de financiering van een bedrijfsovername kun je ook gebruik maken van subsidies. Er zijn verschillende regelingen vanuit de overheid waar je mogelijk van kunt profiteren, namelijk:

Ga na welke vorm van subsidie voor jouw bedrijfsovername geschikt is. Met een borgstelling van de overheid kun je bijvoorbeeld makkelijker geld lenen bij de bank.

Crowdfunding voor overname

Ook crowdfunding kun je inzetten om je overnameplannen waar te maken. Hiermee vraag je een grote groep investeerders (de crowd) om de overname en jouw nieuwe plannen met het bedrijf te financieren. Bijkomend voordeel is dat je meteen ontdekt of er een achterban is voor de nieuwe route die je inslaat met het bedrijf. 

Er zijn allerlei soorten crowdfundingplatforms. Kijk goed wat bij jou en je potentiële nieuwe bedrijf past. Bekende platforms voor crowdfunding zijn bijvoorbeeld: Collin Crowdfund, CrowdAboutNow, Geldvoorelkaar.nl, Oneplanetcrowd.

Leasing en factoring

Steeds vaker worden ook leasing en factoring ingezet bij bedrijfsovernames. Zo kun je de aankoop van machines via operational of financial lease financieren. En voor debiteuren- en voorraadfinanciering kan factoring een optie zijn. Elk onderdeel van het bedrijf kan dus weer met een andere vorm van financiering gekocht worden. Voor deze vormen van financiering kun je aankloppen bij een bank of een factoringmaatschappij.

Bedrijfsovername financieren, hoe pak je het aan?

Als je een bedrijfsovername wil financieren heb je in ieder geval een goed doordacht financieel plan nodig. De financier kan vragen om een volledig ondernemingsplan, waarin je alle onderdelen van de bedrijfsvoering beschrijft. Houd daarbij rekening met de verwachtingen en eisen van de specifieke financier.

Voor- en nadelen financiering bedrijfsovername

Denk goed na over de voor- en nadelen van elke financieringsvorm en maak de ideale mix voor jouw overname. 

Als je een zakelijke lening afsluit voor de overname moet je rekening houden met op tijd aflossen. Bij een bank moet je de lening vaak binnen 5 jaar volledig terugbetaald hebben. Ondanks de lage rente, zorgt dit wel voor een stevige druk op je cashflow. In de eerste jaren na de overname zul je daardoor minder geld overhouden voor investeringen. 

Als je kiest voor crowdfunding of investeerders, dan zullen aandeelhouders minder geïnteresseerd zijn in de aflossing en meer sturen op toekomstige waardecreatie. Dan kan een voordeel zijn.

Geheimhouding bij bedrijfsovername

Als je bijvoorbeeld crowdfunding of investeerders wil inzetten voor de overname, let dan op met eventuele geheimhouding. Voordat een overname definitief is zal een verkoper misschien niet toestaan dat je alle gegevens van het bedrijf openbaar maakt en laat weten dat het in de verkoop staat. Als de financiering niet lukt en de verkoop gaat daardoor niet door dan heeft de verkoper grote schade opgelopen. Overleg dus goed met de verkopende partij.

Overeenkomst maken

Als je afspraken gaat maken met een verkoper of investeerder over de financiering, is het belangrijk dat je alles goed vastlegt. Afspraken over de lening en een betalingsschema kun je opnemen in een geldleningovereenkomst. Je kunt de gespreide betaling voor de overname trouwens ook regelen via de bank. Banken gebruiken ook wel de term vendor loan voor deze vorm van financiering.

Pas op met earn-out-regeling

Een earn-out-regeling met de verkoper kent grote risico’s. De financiering is namelijk afhankelijk van het behalen van een bepaald bedrijfsresultaat. Daarover kunnen conflicten ontstaan. Als er geen winst wordt gemaakt hoeft er bijvoorbeeld niet betaald te worden en bij veel winst moet je juist veel betalen. 

Om een earn-outregeling goed te laten werken is er een onafhankelijke controle nodig op verkoop, inkomen en rendement. Daarvoor wordt meestal een onafhankelijk adviseur ingeschakeld door de verkoper.

Adviseur inzetten bij bedrijfsovername financiering

Het is verstandig om voor een bedrijfsovername zelf ook een overnamespecialist in te huren. Naast de financiering komt er namelijk nog veel meer bij kijken. Bovendien maak je ook kosten om tot de overname te komen. Een financieel adviseur kan je helpen bij de juiste aanpak.

Lees ook: Hoe bereken je de bedrijfswaarde?

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.