Hosting website, hoe kies je de beste provider?

Een gids voor het vinden van de perfecte hostingpartner

Computer op bureau met mensen eromheen - Website hosting provider

Dus, je bent klaar om je zakelijke website te lanceren. Naast domeinregistratie heb je ook een hosting provider nodig. Wat een website hosting provider precies is en hoe je tussen al die aanbieders de juiste kiest, lees je hier.

Wat is een website hosting provider?

Een website hosting provider is de thuisbasis voor jouw bedrijf op het internet. Zo’n hostingbedrijf biedt de technische infrastructuur voor het opslaan en beschikbaar stellen van jouw website. De website host beheert servers en biedt diensten zoals opslagruimte, bandbreedte en technische ondersteuning. Kortom, een webhosting provider is essentieel voor het hosten en onderhouden van je website op het internet.

Waar moet je op letten als je hosting providers vergelijkt?

Bij het vergelijken van zakelijke website hosting providers zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden:

Betrouwbaarheid en uptime

Controleer de uptime-garantie van de provider. Tegenwoordig is een uptime-garantie van 99,99% heel normaal. Oftewel, de tijd dat de server ‘plat ligt’ vanwege storingen of onderhoud is zeer minimaal. Dat komt bijna niet meer voor.

Opslagruimte

Hoeveel GB aan opslagruimte denk je nodig te hebben voor je website? Een Wordpress website die als visitekaartje dient voor jouw bedrijf, eventueel met wat foto's, video's en formulieren heeft 1 a 2 GB aan opslagruimte nodig. Een uitgebreide E-commerce webshop (denk aan Magento 2) heeft vrijwel altijd meer dan 10GB aan opslagruimte nodig. 

Tip: een website hosting provider kan je helpen wanneer je niet zeker weet of een bepaald hostingpakket voldoende is voor jouw website.

Prestaties en snelheid

Check hoe het zit met de laadtijden van websites die gehost worden door je potentiële hosting provider en ga na of deze snelheden voldoen aan de prestatiebehoeften van jouw website. Je kunt hiervoor een handige tool van Google gebruiken: PageSpeed Insights. Daarmee zie je de performance van een website op zowel mobiel als desktop.

Houd daarbij wel rekening met het volgende: laadtijden van websites worden ook beïnvloed door andere factoren, zoals type CMS, bestandsgrootte van afbeeldingen en video’s, Javascript, etc. Bovendien zijn de tips om snelheid te optimaliseren vaak erg technisch. Gebruik je de tool voor je eigen website als die eenmaal draait? Dan kun je overwegen om hulp in te schakelen van een ontwikkelaar.

Geschiktheid voor jouw CMS

Heel belangrijk: controleer of een potentiële hosting provider jouw content management systeem (CMS) ondersteunt. Als je Wordpress gebruikt zal dit waarschijnlijk geen problemen opleveren; die wordt door vrijwel alle hosting providers ondersteund. Dat geldt dan weer niet voor Magento 2. Dat CMS stelt hoge eisen aan je webhosting. Je keuze is in dat geval beperkter. 

Schaalbaarheid

Zorg ervoor dat de hostingprovider voldoende schaalbaarheid biedt om te kunnen groeien naarmate je website meer verkeer genereert. Kun je bijvoorbeeld gemakkelijk opschalen naar een uitgebreider pakket dat meer aanvragen (meer verkeer) ondersteunt?

Klantenservice 

Check ook zeker hoe het zit met de beschikbaarheid en kwaliteit van de klantenservice van de webhosting provider, inclusief de kanalen voor ondersteuning en reactietijden.

Beveiliging 

Controleer welke beveiligingsmaatregelen een webhosting partij neemt om jouw website en gegevens te beschermen tegen cyberdreigingen. 

Lees recensies van andere gebruikers

Ga op zoek naar recensies van andere gebruikers om de betrouwbaarheid van de hosting service te beoordelen. Laat je niet direct afschrikken als een website hosting provider een aantal slechte recensies heeft; ontevreden klanten (al dan niet terecht) zijn veel eerder geneigd een slechte recensie achter te laten dan tevreden klanten. Probeer daarom het kaf van het koren te scheiden en een juiste inschatting te maken. 

Prijs en prijsmodel

Vergelijk de prijzen en pakketten van verschillende hosting providers om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw budget en behoeften.

Aanvullende diensten

Een hosting provider biedt meestal ook aanvullende diensten, waarvan sommige eigenlijk al standaard in het dienstenpakket zitten. Denk bijvoorbeeld aan e-mail. Voor andere aanvullende diensten betaal je soms extra, zoals een regelmatige backup of een e-mail virusscan.

Maak gebruik van een onafhankelijke hosting vergelijker

Alle bovenstaande punten kun je zelf meenemen om een oordeel te vormen, maar het kan makkelijker: door een (online) vergelijker te raadplegen. Die doet het zware werk voor je. Een bekende vergelijker is: hostingvergelijker.nl. Met filters geef je precies aan wat je nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Zo kun je zelfs ‘groene hosting’ aanvinken.

Kies de juiste hosting voor je website

Door bovenstaande factoren zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de juiste hosting provider voor jouw website. Bij je hosting provider kun je meestal ook je domeinnaam registreren. Heb je je domeinnaam in een eerder stadium geregistreerd bij een ander bedrijf? Dan kun je deze eventueel verhuizen naar je hosting provider. Kan wel, hoeft niet. Je kunt namelijk prima je domeinnaam bij de ene partij en je webhosting bij een andere partij onderbrengen.

Wat kan er misgaan met webhosting en bij wie liggen de verantwoordelijkheden?

Uiteindelijk ga je met goed vertrouwen in zee met een hosting partner. Toch kunnen er een aantal dingen misgaan. 

Trage prestaties: onvoldoende servercapaciteit of technische problemen kunnen leiden tot trage laadtijden van je website. Dit zal zeker niet bijdragen aan een positieve gebruikerservaring.

Downtime: nog erger is het wanneer serverproblemen leiden tot downtime, wat betekent dat jouw website tijdelijk niet beschikbaar is voor bezoekers. 

Beveiligingsinbreuken: als jij of de hosting provider niet voldoende beveiligingsmaatregelen neemt, kan jouw website kwetsbaar zijn voor hacks, malware-infecties en gegevensdiefstal.

Slechte klantenservice: Als je problemen ondervindt met jouw webhosting, is het belangrijk dat je hosting provider snel en effectief reageert op jouw verzoeken om ondersteuning. Een gebrek aan responsieve klantenservice kan de downtime verlengen en de problemen verergeren.

Verantwoordelijkheden van de hosting provider

De provider van jouw website hosting is verantwoordelijk voor het bieden van een betrouwbare en veilige hostingomgeving, het monitoren van serverprestaties en het bieden van technische ondersteuning wanneer dat nodig is. Trage prestaties en (te veel) downtime zijn problemen die je hosting provider moet oplossen. Idealiter heb je geen omkijken naar je webhosting en draait alles 24/7 soepel. 

Jouw verantwoordelijkheden

Jij als website-eigenaar bent verantwoordelijk voor het kiezen van een betrouwbare hosting provider, het regelmatig bijwerken van je website en het implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen om de integriteit van je website te beschermen. Werk je bijvoorbeeld met Wordpress? Zorg dan dat je het cms regelmatig bijwerkt als er updates beschikbaar zijn. Dat geldt ook voor eventuele plug-ins die je hebt geïnstalleerd. Die updates bevatten vaak ‘patches’ voor beveiligingslekken. 

Bouw extra beveiligingslagen in

Gebruik daarnaast ook een sterk wachtwoord en extra beveiligingslagen, zoals MFA (multi factor authenticatie) 

Los websiteproblemen samen op

Wiens schuld het ook is als er iets misgaat, los het samen op. Het is belangrijk dat je website zo snel mogelijk weer operationeel is. Anders loop je misschien wel inkomsten mis. Bovendien draagt een website die goed functioneert bij aan een professionele, betrouwbare uitstraling. 

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.