Schade tijdens woon-werkverkeer: wie is aansprakelijk?

Hoe ver strekt je aansprakelijkheid als werkgever?
Als je medewerker tijdens werk-werkverkeer bij een ongeval betrokken is, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Maar hoe zit dat als je medewerker onderweg is van huis naar het werk of omgekeerd?
Als je medewerker tijdens werktijd schade lijdt door een ongeval, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de werkgever niet op grond van zijn wettelijke zorgplicht voor de schade moet opdraaien, maar op grond van goed werkgeverschap. De Hoge Raad heeft bepaald dat het de plicht van de werkgever is om een behoorlijke verzekering af te sluiten voor medewerkers die in de uitoefening van hun bedrijf aan het verkeer deelnemen.
 
Schade tijdens woon-werkverkeer
Als werkgever ben je echter in beginsel niet aansprakelijk voor de schade die je werknemer lijdt onderweg van huis naar het werk of omgekeerd. Brengt je werknemer na afloop van het werk post naar het postkantoor of heeft hij een carpoolregeling met een collega, dan kan dat nog net anders liggen. Is er namelijk nadrukkelijk sprake van een link met zijn werkzaamheden voor jou, dan wordt het redelijk geacht dat je als werkgever de schade vergoed die de werknemer lijdt bij een ongeval. Absolute voorwaarde is dan wel dat het woon-werkverkeer in feite kan worden gelijkgesteld met werkverkeer.
 
Voorkom aansprakelijkheid 
Voor de schade die de werknemer lijdt tijdens woon-werkverkeer ben je als werkgever zelden aansprakelijk. Dit ligt anders wanneer de werknemer ook tijdens werktijd reist. Desondanks is het altijd raadzaam om de werknemer te verplichten een behoorlijke auto- en inzittendenverzekering af te laten sluiten. Daarnaast moet je natuurlijk zelf zorgen dat je werkgeversaansprakelijkheid goed is afgedekt. 

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten