Commerciële ondernemer heeft meer ambitie

Verschillen tussen sociale en commerciële ondernemers onderzocht
Sociale ondernemers zijn minder ondernemend dan commerciële ondernemers. Dat blijkt uit onderzoek. Daar staat tegenover dat sociale ondernemers vaak hoger opgeleid zijn. Welk type ben jij?

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau EIM, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Katholieke Universiteit Leuven en de Vlerick Leuven Gent Management School. Ze concluderen dat sociale ondernemers, die een bedrijf runnen dat zich richt op een specifiek sociaal, milieu- of gemeenschapsdoel, vaak minder ondernemend zijn dan hun commerciële collega's. 

 

Nog meer verschillen

Op individueel niveau blijkt dat sociale ondernemers meestal jonger en hoger opgeleid zijn dan commerciële ondernemers. Ook werken ze minder vaak fulltime aan hun bedrijf of initiatief, want ze houden er vaak nog een andere baan op na. Voor commerciële ondernemers ligt dat heel anders, zij zien hun onderneming als hoofdactiviteit. Zij zien het ondernemerschap dan ook meer als een wenselijke carrièrekeuze en zijn ervan overtuigd dat de maatschappij dat ook zo ziet. Ook zijn commerciële ondernemers zekerder over hun ondernemerschapscapaciteiten, zoals ervaring, kennis en vaardigheden dan sociale ondernemers. 

 

Ambitie

Het klinkt logisch dat sociale ondernemers vooral bezig zijn met het creëren van sociale waarde, terwijl commerciële ondernemers zich meer richten op het creëren van economische waarde. Dit heeft ook gevolgen voor de ambities wat betreft werkgelegenheidsgroei. Commerciële ondernemers zijn wat dat betreft ambitieuzer. Ze willen een snellere groei van hun personeelsbestand. 

 

Herken jij jezelf in bovenstaande omschrijvingen? Welk type ondernemer ben jij?

 

Bron: EIM


Nederland meest ondernemende land van EU

Wereldwijd staan we op de vijfde plaats
7,2% van de Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar had in 2010 een startend bedrijf of was bezig om een nieuw bedrijf op te richten. In vergelijking...

Nederland is ondernemender geworden

Toename aantal zelfstandigen ondanks financiele crisis
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederland de afgelopen jaren veel nieuwe zelfstandig ondernemers bij heeft gekregen. En dat terwijl de...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten