Nederland telt al meer dan 1,5 miljoen mkb-bedrijven

Vooral startende zzp’ers dragen bij aan groei

horeca-ondernemer

Het mkb in Nederland heeft in 2024 met 1,5 miljoen bedrijven een nieuwe mijlpaal bereikt. Het aantal mkb’ers in ons land groeit al jaren, maar niet eerder vond er zo’n forse stijging plaats. Vooral startende zzp’ers dragen bij aan de sterke groei.

mkb-bedrijven-1-januari-2024

bron: CBS

Nederland kampioen zzp

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt al jaren toe. Momenteel telt ons land net iets meer dan 1,25 miljoen eenpitters. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014. Toch heeft deze stijgende trend vooral het laatste jaar een flinke vlucht genomen. Begin 2023 stond de teller op net geen 1,1 miljoen zzp’ers. In een jaar tijd is dat aantal met zo’n 150.000 gegroeid; een stijging van ongeveer 13,6%. 

Meer zeggenschap en beter loon

De populariteit van het zzp-schap heeft meerdere oorzaken. Uit een enquête van het CBS en TNO blijkt dat er verschillende redenen worden aangedragen om als zzp’er aan de slag te gaan. 

Als belangrijkste redenen gaven ondervraagden aan: 

  • ‘Ik wilde zelf bepalen hoeveel en wanneer ik werk’

  • ‘Mijn beroep wordt meestal als zelfstandige uitgevoerd’

  • ‘Ik wilde niet meer voor een baas werken’

  • ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging’

  • ‘Ik heb altijd al als zelfstandige willen werken’

  • ‘Ik kon meer verdienen als zelfstandige’

Overheid wil juist minder zzp’ers

Het zzp-schap blijft dus onverminderd populair en dat is een doorn in het oog van de overheid. Dat heeft vooral te maken met schijnzelfstandigheid, maar ook met risico’s voor de economie. Uit onderzoek van KNAB blijkt dat bijna vier op de vijf zzp’ers momenteel niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid (aov). In geval van langdurige ziekte is er een grote groep die alleen kan terugvallen op de bijstand.

Om het speelveld tussen werken in loondienst en zzp-schap gelijk te trekken heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Zo wordt schijnzelfstandigheid vanaf 2025 harder aangepakt. Daarnaast worden bepaalde fiscale voordelen voor zelfstandigen beperkt of stapsgewijs afgebouwd. Voor 2024 is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek verlaagd van € 5.030,- (2023) naar € 3.750,-. 

Ook meer microbedrijven en klein- en middenbedrijven 

Ondanks dat met name zzp’ers voor zichzelf beginnen, zijn er ook steeds meer microbedrijven (2 tot 10 werknemers) en klein- en middenbedrijven (10 tot 250 werknemers) die zich inschrijven bij KVK. Zo steeg het aantal microbedrijven de afgelopen tien jaar met ruim 13% en het aantal klein- en middenbedrijven met ruim 15%. 

Inmiddels telt Nederland bijna 55.000 bedrijven waar tien tot tweehonderdvijftig personen werken. Vooral binnen de bedrijfstakken ‘informatie en communicatie’ en ‘horeca’ nam het aantal klein- en middenbedrijven fors toe. 

Klein- en middenbedrijven grote aanjager groei in de horeca

Hoewel startende zzp’ers verantwoordelijk zijn voor de grootste groei in de meeste bedrijfstakken geldt dat niet voor de horeca. Daar nam het aantal klein- en middenbedrijven juist sterker toe dan het aantal zzp’ers en microbedrijven, met name binnen de restaurants en andere eetgelegenheden.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.