Wet tegen schijnzelfstandigheid raakt ook zorgprofessionals
Huisartsen zijn bezorgd over nieuwe conceptwet tegen schijnzelfstandigheid
Als de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid wordt doorgevoerd, kan de zorg vast gaan lopen. Belangenorganisaties uit de sector waarschuwen: Van de 200.000 zorgprofessionals die als zzp’er aan de slag zijn, zegt de helft tot driekwart dat zij zouden stoppen als zij verplicht worden om in dienst te gaan.
Wat houdt de nieuwe wet in?
Het kabinet wil in 2024 voor duidelijkheid zorgen over wie er zelfstandige is en wie niet. Dit willen zij bereiken met de nieuwe wet verduidelijking en rechtsvermoeden. Het doel van de wet is om (gedwongen) schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daarnaast moet de wet ook de oneerlijke concurrentie op het gebied van arbeidsvoorwaarden tussen werknemers en zzp’ers wegnemen. Over de veel besproken wet loopt nu nog een internetconsulatie.
De huisartsenpraktijk als kleinbedrijf
De Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) stelt dat een huisartsenpraktijk te vergelijken is met een kleinbedrijf. Daardoor is het moeilijk om een grote hoeveelheid flexmedewerkers aan te nemen voor de opvang van ziekte of piekmomenten. Zzp’ers inhuren is daarvoor een uitkomst. Met het nieuwe wetsvoorstel wordt het inhuren van een waarnemend huisarts als zzp’er moeilijker.
Positieve én negatieve kanten van het wetsvoorstel
Hoewel het wetsvoorstel positief kan bijdragen aan het verduidelijken van regels rondom zzp’ers, maken koepelorganisaties voor ondernemers zoals het VNO-NCW en MKB-Nederland zich zorgen over de financiële gevolgen voor werkgevers. Er bestaat een risico dat werknemers met terugwerkende kracht recht krijgen op een arbeidscontract, wat veel kosten met zich meebrengt.