Debiteuren

Administratie

Wat is factoring? Zo werkt het

Nooit meer wachten op je geld: opties voor mkb en zzp

Onbetaalde facturen en lang wachten op je geld; voor veel ondernemers is dat een flinke ergernis. Je bedrijf kan er zelfs op vastlopen. Factoring kan een oplossing zijn, door deze vorm van financiering houd je de cashflow op gang. Hoe werkt factoring precies? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

04 juli 2024 5 minuten

Factuur verkopen: zo werkt het

Uitleg en stappenplan voor ondernemers

Je bent waarschijnlijk bedreven in het verkopen van producten of diensten. Maar wist je dat je ook je facturen kunt verkopen? Dan hoef je niet te wachten tot je klant betaalt en krijg je direct je geld. Hoe werkt dat precies? We geven je uitleg en een stappenplan.

04 juli 2024 5 minuten

Days Sales Outstanding (DSO) voor een strakker debiteurenbeheer

Hoe slim beheer van DSO je cashflow kan optimaliseren

Het is cruciaal om de financiële gezondheid van je bedrijf te begrijpen en te bewaken. Een van de belangrijkste maatstaven hiervoor is Days Sales Outstanding (DSO). In dit artikel lees je wat DSO inhoudt, waarom het zo belangrijk is, hoe je het berekent én hoe je dit beproefde meetinstrument gebruikt om je facturen sneller betaald te krijgen.

23 mei 2024 8 minuten

Wat als je facturen niet betaald worden?

Een stappenplan: dit doe je als klanten niet betalen

Elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: het feit dat facturen niet betaald worden. Wat kun je doen als een factuur niet betaald wordt? Doe je voordeel met ons stappenplan ‘niet-betaalde facturen’.

21 mei 2024 7 minuten

Wat is een kredietverzekering?

Alles over kredietverzekeringen en wanneer je ze nodig hebt

Als ondernemer heb je te maken met een debiteurenrisico; het risico dat je klanten niet kunnen betalen. Daar kun je je voor verzekeren met de kredietverzekering, ook wel de debiteurenverzekering. Wat is een kredietverzekering voor debiteuren, waarom zou je het overwegen en wat kost het?

21 mei 2024 4 minuten

Dubieuze debiteuren: zo beperk je de schade

Houd in je boekhouding rekening met dubieuze debiteuren

Heb je weleens gehoord van de boekhoudterm ‘dubieuze debiteuren’? Wat zijn dubieuze debiteuren? In dit artikel lees je alles over deze dit onderwerp en hoe je er rekening mee kunt houden in je boekhouding

21 mei 2024 5 minuten

Incassobureau: wanneer schakel ik die in?

Wat je kunt doen om openstaande facturen alsnog te innen

Geen enkele ondernemer zal graag een incassobureau inschakelen. Je hoopt natuurlijk dat alle facturen keurig op tijd betaald worden. Maar wat als dat niet gebeurt? In dit artikel lees je wat een incassobureau is en wanneer je er een inschakelt.

21 mei 2024 6 minuten

Een factuur maken: stappenplan & voorbeeldfactuur

Een goede factuur is het halve werk

Je hebt je werk gedaan, tijd om de factuur te maken. Maar welke gegevens moeten erop, hoe bepaal je de factuurdatum en hoe zorg je ervoor dat je aan de wettelijke eisen voor een factuur voldoet? In dit artikel leren we je stap voor stap een goede factuur maken, zodat je ook betaald wordt voor je geleverde werk.

09 februari 2024 6 minuten

Wettelijke betalingstermijn van 30 dagen

Voor bedrijven en overheid

Betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden zijn wettelijk vastgesteld. Sinds 1 juli 2022 is deze betalingstermijn maximaal 30 dagen.

09 februari 2024 3 minuten

UBL-facturen: minder fouten en sneller betaald

Dit is wat je moet weten over de UBL-factuur

Je hoort de term UBL facturen steeds vaker. Vanuit je boekhoudpakket of een klant die erom vroeg. Maar wat is het? En hoe zorgt een ander bestandsformaat ervoor dat er minder fouten worden gemaakt en je sneller betaald krijgt? Dat en meer vind je hieronder.

28 maart 2023 3 minuten

Wat zijn debiteuren? Betekenis en uitleg

Het verschil tussen debiteuren en crediteuren

Termen als debiteuren en crediteuren kom je tegen als je onderneemt, maar wat is de betekenis van debiteuren precies? In dit artikel krijg je tekst en uitleg over de term debiteuren, leer je het verschil tussen debiteuren en crediteuren, vind je informatie over het debiteurennummer en lees je meer over debiteurenadministratie.

24 januari 2023 3 minuten

Wat is een incasso?

Geld innen van klanten

Een incasso is een manier om een betaling te innen van een klant of afnemer. Ook als je geld moet vorderen van bijvoorbeeld een klant die niet wil betalen, wordt het woord incasso vaak gebruikt.

24 januari 2023 3 minuten

Je bent schuldeiser, wat nu?

Waar moet je op letten als je schuldeiser bent?

Wanneer je als schuldeiser bij een faillissement betrokken bent, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk alsnog betaald worden. Maar waar sta jij in de rangorde en moet je als schuldeiser het faillissement aanvragen van de schuldenaar?

23 januari 2023 4 minuten

Ingebrekestelling: zo schrijf je een boze brief

Tips voor het schrijven van een ingebrekestelling

Met een ingebrekestelling geef je een bedrijf dat zijn afspraken niet nakomt een laatste kans om dat wel te doen. Je verstuurt een boze brief om deze laatste kans duidelijk aan te geven. Maar hoe stel je iemand in gebreke en wat moet er in de brief staan?

16 januari 2023 5 minuten

Wat is debiteurenrisico en hoe ga je ermee om?

Wees goed voorbereid op wanbetaling

Ondernemen is ook risico’s nemen. Toch zit niemand te wachten op klanten die ver na de betalingstermijn - of helemaal niet - over de brug komen. Dit noemen we ook wel debiteurenrisico.

16 januari 2023 6 minuten

Wat is credit management?

De voordelen van geautomatiseerd credit management

Credit Management zorgt voor een stabiele basis in je financiële administratie. Hieronder vallen debiteurenbeheer, kredietinformatie en incasso. Ook de termen crediteuren en Days Outstanding Sales (DSO) komen voorbij. Ze hebben allemaal met elkaar te maken, maar hoe zit het nou precies?

20 december 2022 3 minuten

Meldpunt achterstallige betalingen: hoe werkt het?

Inzicht in betaalgedrag grootbedrijf aan mkb

Sinds 2021 is er een meldpunt achterstallige betalingen, waar je als mkb'er een achterstallige betaling van een grootbedrijf melden. Zo brengt de overheid het betalingsgedrag van het mkb in kaart. Hoe werkt dit en wat heb je er praktisch aan als ondernemer?

20 december 2022 3 minuten

Kosten incassobureaus: een overzicht

Hoe zit het met incassokosten?

Als je klant niet op tijd betaalt kun je een incassobureau vragen om je facturen voor je te innen. Daarbij zijn de incassokosten in principe voor rekening van je klant. Maar soms draai jij op voor de kosten. Hoe zit dat? Wat kosten incassobureaus voor jouw bedrijf?

19 december 2022 4 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 36 totaal, er zijn meerdere pagina's