Wetten & Regels

Juridisch

Arbeidstijdenwet: uitleg voor werkgevers

Zo pas je de Arbeidstijdenwet toe in je organisatie

De Arbeidstijdenwet is een belangrijke wet voor werkgevers. Er staan namelijk regels in die belangrijk zijn voor het welzijn van je werknemers. In dit artikel lees je wat deze wet voorschrijft en waar je allemaal rekening mee moet houden.

31 juli 2023 7 minuten

WAZO: de Wet Arbeid en Zorg uitgelegd

Wettelijk verplichte verlofregelingen

Soms heeft je werknemer recht op verlof. Bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind of als iemand zorg moet geven aan een partner of kind. De Wet Arbeid en Zorg (WAZO) regelt veel van dit soort verlofregelingen. Hoe werkt de WAZO en welke regelingen vallen onder deze wet?

20 juni 2023 4 minuten

Wetswijzigingen per 1 juli 2023 voor ondernemers

Dit zijn de belangrijkste veranderingen

Op 1 juli 2023 gaat er weer een hoop veranderen voor ondernemers. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

19 juni 2023 3 minuten

Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Een handig overzicht van de wetswijzigingen voor mkb’ers en zzp’ers

Wetten en regels worden voortdurend aangepast. Speciaal voor jou zetten we de belangrijkste wetswijzigingen in 2023 op een rij.

16 december 2022 5 minuten

Wetswijzigingen per 1 juli 2022

Kortere betalingstermijn, lagere btw op energie en minimumloon omhoog

De overheid voert een aantal belangrijke wijzigingen door in het derde kwartaal van 2022. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij wat de aanpassingen voor jou betekenen.

20 juni 2022 3 minuten

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

Moet ik als ondernemer algemene voorwaarden opstellen?

Als je als ondernemer producten en/of diensten levert, dan is het handig om alles rond de (ver)koop en levering vast te leggen in je algemene voorwaarden. Vooral als je met meerdere klanten steeds dezelfde afspraken maakt. Maar hoe stel je deze voorwaarden op en waar moeten ze aan voldoen?

11 februari 2022 5 minuten

Wetswijzigingen per 1 januari 2022

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Elk jaar worden er wetswijzigingen doorgevoerd. Wat verandert er per 1 januari 2022? We zetten de belangrijkste (voorgenomen) wijzigingen voor je op een rij.

26 november 2021 5 minuten

De nieuwe Omgevingswet

Een mega-wet die het ondernemersklimaat moet verbeteren

Vanaf 1 juli 2022 brengt de Omgevingswet 26 wetten en besluiten samen die te maken hebben met leefomgeving. Doel van de Omgevingswet: bureaucratie verminderen, overzicht verbeteren en zodoende ondernemerschap stimuleren, met behoud van veiligheid en kwaliteit van leefomgeving. Volgens de overheid gaat de nieuwe mega-wet zorgen voor een beter ondernemersklimaat, maar is dat ook zo?

18 juni 2021 3 minuten

Wetswijzigingen per 1 juli 2021

Geen telemarketing, nieuwe btw-regels, hogere minimumlonen en makkelijker buitenlands personeel aannemen

Per 1 juli gaan er een aantal nieuwe en gewijzigde wetten in. Met welke moet jij rekening houden? We hebben de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet.

07 juni 2021 3 minuten

Wat is de wettelijke regelgeving voor webshops?

Aan welke eisen moet mijn webshop voldoen?

Wil jij graag een webshop starten? Dan heb je niet alleen goede producten en een gebruiksvriendelijke website nodig. Het is ook belangrijk om je aan de wet en regelgeving te houden. Anders loop je het risico op een boete.

26 mei 2021 3 minuten

Hoe werkt de Winkeltijdenwet?

Hoe zit het met de openingstijden van mijn winkel?

Openingstijden van winkels zijn per stad verschillend. Hoe weet je wanneer je winkel open mag zijn? En doet je gemeente wel of niet mee met de koopzondag? Dit soort zaken vind je in de Winkeltijdenwet.

06 april 2021 1 minuten

Regeling Reprorecht Bedrijfsleven

Waarom ontvang je een factuur?

Wij krijgen vaak de vraag van ondernemers of de Stichting Reprorecht wel echt is. En moet je de factuur die je van hen krijgt wel betalen? Wij zetten de feiten op een rij.

08 maart 2021 2 minuten

Wat verandert er door de Digital Services Act?

Meer digitale veiligheid, transparantie en online kansen

Techreuzen zoals Google, Apple en Facebook domineren het digitale speelveld in Europa. Ze zijn zo machtig geworden dat de Europese Commissie het tijd vond om in te grijpen en met nieuwe regels te komen. Het resultaat? Een nieuwe verordening met de naam Digital Services Act (DSA). Wat is de DSA en wat verandert er precies?

02 maart 2021 3 minuten

Vrije beroepen: een overzicht

Wat zijn vrije beroepen?

In de wetten en regels voor ondernemers gelden soms uitzonderingen voor vrije beroepen. Maar wat is dit en wanneer val jij onder een vrij beroep?

24 december 2020 2 minuten

Wetswijzigingen per 1 januari 2021

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers?

Zoals elk jaar gaan er op de eerste dag van het komende jaar een aantal wetswijzigingen en nieuwe wetten in. In dit artikel een overzicht.

16 december 2020 3 minuten

WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

En de gevolgen voor jou als werkgever

Eind 2005 is de WAO overgegaan in de WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA moet ervoor zorgen dat meer mensen weer aan het werk gaan. Wat doet de WIA voor jou als werkgever?

12 augustus 2020 4 minuten

Wat betekent de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ voor ondernemers?

Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet moet ervoor zorgen dat ondernemers een medewerker sneller in vaste dienst nemen in plaats van een flexibele vorm te kiezen. Dit komt doordat de WAB de flexibiliteit van je personeelsbestand beperkt en de kosten voor tijdelijke krachten verhoogt.

13 juli 2020 2 minuten

Wat is de TOGS en hoe vraag je die aan?

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren van €4000

De TOGS, Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, is een van de noodmaatregelen voor ondernemers van het kabinet, eerder bekend als het Noodloket. De regeling is later vervangen door de TVL.

01 juli 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 38 totaal, er zijn meerdere pagina's