Verlof

Personeel

Bovenwettelijke vakantiedagen: dit moet je weten

Hier heeft jouw personeel recht op

Je bent je aan het verdiepen in bovenwettelijke vakantiedagen voor je personeel. Hoeveel dagen zijn het? Hoe bouwen je medewerkers bovenwettelijk verlof op? Ben je verplicht ze uit te betalen? En mag iemand zulke vakantiedagen opsparen? Het antwoord op deze en andere vragen over bovenwettelijke verlofuren lees je in dit artikel.

15 mei 2024 3 minuten

Goede Vrijdag 2024: is het een vrije dag?

Moet jij jouw personeel vrij geven op Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag is een officieel erkende feestdag in Nederland. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?

15 maart 2024 3 minuten

Verlof bij overlijden: waar hebben medewerkers recht op?

Hoe zit het met verwantschap?

Verlof bij overlijden wil je mogelijk maken voor je medewerkers, zodat ze afscheid kunnen nemen van de overledene. Maar wat zijn de regels, welke kaders zijn er vanuit de wet en hoe zit het met die graad van verwantschap? Wat is eerstegraads, tweedegraads en derdegraads familie?

16 februari 2024 3 minuten

Mag je personeel verplichte vakantiedagen laten opnemen?

Regels rond verplichte vrije dagen opleggen

Misschien is het in een bepaalde periode rustig voor jouw bedrijf. Mag je in zo’n geval personeel verplichten om vrije dagen op te nemen? Hoe kun je regels over verplichte vakantiedagen vastleggen? Dit zijn de opties.

14 juli 2023 3 minuten

Vakantiedagen uitbetalen, meenemen, opbouwen en aanvragen

De regels rondom vakantiedagen van personeel

Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Hoeveel wettelijke vakantiedagen moet je geven? Hoe werkt de opbouw en aanvraag van vakantie? En mag je werknemer vakantiedagen meenemen naar volgend jaar? Dit zijn de regels rondom vakantiedagen van personeel.

07 juli 2023 4 minuten

Hemelvaart 2024: is het een vrije dag?

Wanneer is het Hemelvaart en is het een verplichte vrije dag?

Hemelvaart is een officiële feestdag in Nederland maar is het daarmee ook een vrije dag? In dit artikel lees je meer over Hemelvaart. Wat is het? Op welke dag valt Hemelvaart 2024? Hoe zit het met de regels over doorbetalen en toeslagen en welke invloed kan Hemelvaartsdag hebben op de verlofplanning?

30 juni 2023 2 minuten

Tweede Pinksterdag 2024: vrije dag?

Krijgen werknemers een betaalde vrije dag of niet?

Tweede Pinksterdag 2024 - is dat een vrije dag? Overheidsinstellingen en scholen zijn op Pinkstermaandag dicht, maar moet je bedrijf ook dicht? Welke regels zijn er over betaald vrij geven op Tweede Pinksterdag? Dat en meer lees je in dit artikel.

30 juni 2023 2 minuten

Bevrijdingsdag 5 mei: verplichte vrije dag of niet?

Moet ik mijn personeel vrij geven en doorbetalen?

5 mei is het Bevrijdingsdag, een officiële feestdag in Nederland. Maar het is daarmee niet direct een verplichte vrije dag. Hoe het dan wel zit, leggen we je in dit artikel uit.

30 juni 2023 2 minuten

Onbetaald verlof: waar moet je op letten?

Soort verlof speelt een belangrijke rol

Aanvullend ouderschapsverlof, zorgen voor familie, een studie volgen of een sabbatical om de batterij weer helemaal op te laden. Stuk voor stuk situaties waarvoor je werknemer onbetaald verlof kan aanvragen. Maar hoe werkt dat precies? Ben je verplicht zo’n aanvraag goed te keuren en waar moet je nog meer rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over onbetaald verlof.

30 juni 2023 5 minuten

Koningsdag: vrije dag voor mijn personeel?

Hoe zit het ook al weer met verplichte vrije dagen?

Is Koningsdag een vrije dag? Moet je die dag doorbetalen en is er een toeslag van toepassing voor personeel dat wel werkt? In dit artikel lees je hoe het zit.

30 juni 2023 2 minuten

Feestdagen 2024: alle vrije dagen en vakanties op een rij

Alles over de schoolvakanties, feestdagen en meer vrije dagen

Hier vind je de officiële feestdagen en schoolvakanties in Nederland in 2024. Dit zijn niet altijd ook vrije dagen voor je personeel, en ook geen verplichte vrije dagen die je moet toewijzen. Maar in veel cao's zijn de feestdagen wel vastgelegd als vrije dagen. Door deze dagen op te nemen in je jaarplanning, kun je er in je werk- en personeelsplanning al rekening mee houden.

20 juni 2023 4 minuten

Adoptieverlof en pleegzorgverlof voor je werknemer

Welke verplichtingen heb je als werkgever?

Met adoptieverlof en pleegzorgverlof kun je je werknemer ondersteunen in een bijzondere periode in zijn of haar leven. In dit artikel vind je het antwoord op veelgestelde vragen over deze vorm van verlof: wat is het, hoe lang duurt het, wanneer mag worden opgenomen en moet je salaris doorbetalen?

19 juni 2023 2 minuten

Regels, wetten en rechten tijdens zwangerschap op het werk

Alles wat je als werkgever moet doen, weten en regelen

Je medewerker kondigt haar zwangerschap aan. Wat kun en moet je allemaal regelen als werkgever? Welke regels, wetten en rechten gelden op het werk tijdens een zwangerschap? In dit artikel lees je alles wat je moet regelen tijdens de zwangerschap en daarna.

16 juni 2023 4 minuten

Werknemer komt niet opdagen? Dit kun je doen

Redenen en mogelijke vervolgstappen

Wat kun je doen als je werknemer niet op z'n werk verschijnt? Wat zijn mogelijke redenen dat hij niet komt opdagen? En hoe zit het met de regels? Zo pak je het aan.

16 mei 2023 6 minuten

Langdurig zorgverlof: dit moet je weten

Wanneer mag je werknemer er gebruik van maken?

Het combineren van werk en zorg voor een naaste kan een flinke uitdaging zijn. Gelukkig biedt de Nederlandse wet jouw werknemers de mogelijkheid om langdurig zorgverlof op te nemen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over langdurig zorgverlof, zoals de voorwaarden, duur en het salaris van je werknemer.

08 mei 2023 3 minuten

Wat is kortdurend zorgverlof?

Wanneer mag je werknemer er gebruik van maken?

Mag een medewerker thuisblijven om voor een ziek kind te zorgen? Als niemand anders de zorg op zich kan nemen, kan een medewerker kortdurend zorgverlof aanvragen. Wat zijn de voorwaarden en waar moet je allemaal rekening mee houden?

05 mei 2023 4 minuten

Zorgverlof: wat is het en wanneer heeft je werknemer er recht op?

Alles over de regels en voorwaarden rondom zorgverlof

Het leven is onvoorspelbaar, ook voor je werknemers. Zo kan het voorkomen dat iemand in de nabije omgeving van je werknemer verzorging nodig heeft. Je werknemer kan in dat geval zorgverlof opnemen om de zorg op zich te nemen. Wat is zorgverlof precies, bestaan er regels voor het opnemen van zorgverlof en waar moet je allemaal rekening mee houden?

02 mei 2023 4 minuten

Ouderschapsverlof van mijn personeel

Waar hebben je werknemers recht op en wat moet je voor ze regelen?

Een van je werknemers heeft gezinsuitbreiding. Om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie mag een werknemer dan 26 weken ouderschapsverlof opnemen, waarvan 9 gedeeltelijk betaald. Wat moet je regelen voor je personeel en waar moet je rekening mee houden?

01 mei 2023 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 43 totaal, er zijn meerdere pagina's