Verlof

Personeel

Werknemer komt niet opdagen? Dit kun je doen

Redenen en mogelijke vervolgstappen

Wat kun je doen als je werknemer niet op z'n werk verschijnt? Wat zijn mogelijke redenen dat hij niet komt opdagen? En hoe zit het met de regels? Zo pak je het aan.

16 mei 2023 6 minuten

Langdurig zorgverlof: dit moet je weten

Wanneer mag je werknemer er gebruik van maken?

Het combineren van werk en zorg voor een naaste kan een flinke uitdaging zijn. Gelukkig biedt de Nederlandse wet jouw werknemers de mogelijkheid om langdurig zorgverlof op te nemen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over langdurig zorgverlof, zoals de voorwaarden, duur en het salaris van je werknemer.

08 mei 2023 3 minuten

Wat is kortdurend zorgverlof?

Wanneer mag je werknemer er gebruik van maken?

Mag een medewerker thuisblijven om voor een ziek kind te zorgen? Als niemand anders de zorg op zich kan nemen, kan een medewerker kortdurend zorgverlof aanvragen. Wat zijn de voorwaarden en waar moet je allemaal rekening mee houden?

05 mei 2023 4 minuten

Zorgverlof: wat is het en wanneer heeft je werknemer er recht op?

Alles over de regels en voorwaarden rondom zorgverlof

Het leven is onvoorspelbaar, ook voor je werknemers. Zo kan het voorkomen dat iemand in de nabije omgeving van je werknemer verzorging nodig heeft. Je werknemer kan in dat geval zorgverlof opnemen om de zorg op zich te nemen. Wat is zorgverlof precies, bestaan er regels voor het opnemen van zorgverlof en waar moet je allemaal rekening mee houden?

02 mei 2023 4 minuten

Bovenwettelijke vakantiedagen voor je personeel: dit moet je weten

Hier heeft jouw personeel recht op

Je bent je aan het verdiepen in bovenwettelijke vakantiedagen voor je personeel. Hoeveel dagen zijn het? Hoe bouwen medewerkers ze op? Ben je verplicht ze uit te betalen? En mag iemand zulke vakantiedagen opsparen? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over bovenwettelijk verlof lees je in dit artikel.

01 mei 2023 3 minuten

Ouderschapsverlof van mijn personeel

Waar hebben je werknemers recht op en wat moet je voor ze regelen?

Een van je werknemers heeft gezinsuitbreiding. Om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie mag een werknemer dan 26 weken ouderschapsverlof opnemen, waarvan 9 gedeeltelijk betaald. Wat moet je regelen voor je personeel en waar moet je rekening mee houden?

01 mei 2023 3 minuten

Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen

Alles over betaalde vakantiedagen

In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.

21 april 2023 3 minuten

Calamiteitenverlof: dit moet je weten

De regels en rechten bij een calamiteit

Calamiteitenverlof is bedoeld voor werknemers die direct vrij moeten nemen door onvoorziene persoonlijke omstandigheden. Hoe zit het precies met calamiteitenverlof? Wat zijn de regels en hoe pas je die toe?

11 april 2023 5 minuten

Welke verlofregelingen zijn in de wet vastgelegd?

Verlofregelingen in de WAZO en buitengewoon verlof

In Nederland zijn er veel verlofregelingen in de wet vastgelegd. Zo is er de Wet Arbeid en Zorg, staan er wetten over een minimumaantal vakantiedagen in het Burgerlijk Wetboek en vind je in cao’s regels voor bijzonder verlof. In dit artikel vind je alle verplichte en de meest voorkomende verlofregelingen uit de wet of uit de cao op een rij.

07 april 2023 3 minuten

Bijzonder verlof: alle soorten op een rij

Hoeveel dagen geef je je werknemer vrij?

Bijzonder verlof is verlof dat je medewerker kan opnemen voor persoonlijke omstandigheden. Denk aan trouwen, een overlijden in de familie of een verhuizing. In dit artikel vind je verschillende soorten bijzonder verlof en het gebruikelijke aantal dagen dat iemand hier vrij voor krijgt.

04 april 2023 3 minuten

Verhuisverlof: heeft je medewerker er recht op?

Zo regel je vrije dagen voor verhuizen

Als een medewerker gaat verhuizen, dan kan de vraag om verhuisverlof opkomen. Ben je als werkgever verplicht om je medewerker vrije dagen te geven voor het verhuizen van z'n spullen? In dit artikel lees je wat verhuisverlof inhoudt, waarom je het wel of niet kunt aanbieden en of verhuisverlof wettelijk verplicht is.

28 maart 2023 2 minuten

Aanvullend geboorteverlof voor je werknemers: hier let je op

UWV betaalt maximaal 5 werkweken 70% van het dagloon

Heb je iemand in dienst die onlangs de ouder is geworden van een pasgeborene? Dan mag je werknemer aanvullend geboorteverlof opnemen. Hoe dat precies werkt en wat je moet regelen, leggen we uit.

28 maart 2023 4 minuten

Vakantie intrekken: mag je een medewerker terugroepen van vakantie?

De vakantie van je personeel onderbreken

Een onverwachte piek in werkzaamheden of een probleem waarvoor je echt die ene medewerker nodig hebt: eigenlijk moet je de vakantie intrekken. Maar mag je een medewerker wel terugroepen van vakantie?

28 maart 2023 3 minuten

Verlof bij trouwen, geregistreerd partnerschap en jubilea

Hoeveel vrije dagen krijgt je medewerker?

Hoeveel vrije dagen krijgt een medewerker voor zijn eigen bruiloft? Hoe zit het met verlof voor ondertrouw? En geef je iemand ook vrij voor het huwelijksjubileum van zijn ouders? Je leest hier de antwoorden.

24 maart 2023 2 minuten

Verlof bij overlijden: waar hebben medewerkers recht op?

Hoe zit het met verwantschap?

Verlof bij overlijden wil je mogelijk maken voor je medewerkers, zodat ze afscheid kunnen nemen van de overledene. Maar wat zijn de regels, welke kaders zijn er vanuit de wet en hoe zit het met die graad van verwantschap? Wat is eerstegraads, tweedegraads en derdegraads familie?

21 maart 2023 3 minuten

Ramadan op de werkvloer, 6 tips voor werkgevers

Extra aandacht voor vastend personeel

Elk jaar is de negende maand van de Islamitische kalender de vastenmaand. Het is de tijd van de ramadan. De tijd dat moslims een maand lang vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Wat is de ramadan, waar kun je als werkgever rekening mee houden, hoe toon je goed werkgeverschap en heb je wettelijke verplichtingen waar je je aan moet houden?

17 maart 2023 3 minuten

Geboorteverlof voor partners: wat moet je weten als werkgever?

Alles over geboorteverlof en aanvullend verlof

Gaat de vrouw of vriendin van een werknemer bevallen? Dan heeft je werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof voor partners. We leggen uit hoe dat precies werkt.

17 maart 2023 3 minuten

Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?

Op 7 april 2023 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?

07 maart 2023 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 37 totaal, er zijn meerdere pagina's