Verzekeren & pensioen

Bedrijfsvoering

Een persoonlijk pensioenplan maken in 5 stappen

Zo zorg je als ondernemer dat je voldoende pensioen opbouwt

Je bent zelfstandig ondernemer en druk met je dagelijkse werk. Je druk maken over je oude dag? Liever niet. Toch zal ook jij ooit eens stoppen met je bedrijf. En hoeveel pensioen moet je dan hebben opgebouwd? In 5 stappen maak je je persoonlijk pensioenplan.

20 september 2024 3 minuten

Pensioen opbouwen als ondernemer, hoe doe je dat?

Pensioen opbouwen als ondernemer, hoe doe je dat?

Pensioen opbouwen: een sexy onderwerp is het niet, maar belangrijk is het des te meer. Meer dan de helft van de ondernemers heeft zijn pensioen nog niet op orde, terwijl het opbouwen van pensioen essentieel is voor een zorgeloze oude dag. Hoe kun je je pensioen zelf regelen?

28 augustus 2024 3 minuten

Verzekeringen voor zzp: dit moet je weten

Zzp-verzekeringen genoeg, maar welke zijn relevant?

Risico’s inventariseren en verzekeringen afsluiten is misschien niet het leukste onderdeel van het ondernemerschap. Maar het is wel belangrijk. Het geeft je namelijk rust als je weet dat je goed bent voorbereid op onverwachte situaties.

28 augustus 2024 4 minuten

Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Bedrijfsverzekeringen: dit zijn de meest relevante

Ondernemen gaat gepaard met risico’s. Punt. Gelukkig kun je je tegen veel risico’s verzekeren met speciale bedrijfsverzekeringen. Zo kun je - ook als er iets misgaat - gefocust blijven op het ondernemen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf.

28 augustus 2024 4 minuten

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers

Alles over dekking, uitkering, afsluiten en alternatieven

Als zelfstandig ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor periodes waarin je ziek bent of om een andere reden (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. Als je niet werkt, heb je ook geen inkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je dit deels voorkomen. Wat is een AOV, wat dek je ermee af en wat kost het? Het antwoord op deze en andere belangrijke vragen over de AOV vind je in dit artikel.

28 augustus 2024 5 minuten

Beleggen: Zakelijk of Privé?

Onderzoek de fiscale voordelen en strategische overwegingen voor jouw beleggingen

Wanneer je besluit om te gaan beleggen, sta je voor een belangrijke keuze: doe je dit zakelijk of privé? Deze keuze hangt vooral samen met fiscale afwegingen. Zakelijk belegd vermogen wordt namelijk anders belast dan privévermogen. Hoe dat precies zit, welke rol je rechtsvorm speelt en wat voor jou het meeste oplevert, lees je in dit artikel.

26 augustus 2024 11 minuten

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid uitgelegd

Veroorzaak je als bedrijf schade aan klanten, gasten of werknemers? Dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Je kunt dan gedwongen worden een schadevergoeding te betalen. Dit is een reëel risico voor veel mkb-bedrijven. De meeste mkb’ers en zzp’ers zullen geen grote buffers hebben om de schade zelf te kunnen dekken. Daarom bestaat er een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. En dan heb je ook nog beroepsaansprakelijkheid. Veel ondernemers vinden het lastig om het verschil tussen deze soorten aansprakelijkheid te begrijpen. Daarom lichten we ook dit, in dit artikel verder toe.

14 augustus 2024 4 minuten

Vergoeding bij stroomstoring: zo zit het

Overzicht wettelijke compensaties na stroom- en gasstoringen

Na een grote stroom- of gasstoring heb je niet altijd recht op schadevergoeding. Bij extreme weersomstandigheden moet je bijvoorbeeld zelf voor noodstroom zorgen. Maar soms kun je wel recht hebben op standaardcompensatie. Hier volgt een overzicht van de wettelijke compensaties en vergoedingen bij stroomstoringen.

14 augustus 2024 2 minuten

Wat is de AOW-leeftijd in 2024?

Wanneer mag ik met pensioen?

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen van de overheid voor mensen die de AOW-leeftijd van 67 jaar hebben bereikt. Iedere burger, dus ook elke ondernemer, heeft recht op AOW. Maar kan je dan ook echt met pensioen? Of misschien al eerder? Dat hangt van het aanvullend pensioen dat je zelf opbouwt.

14 augustus 2024 3 minuten

Vermogen opbouwen als ondernemer

Dit zijn je opties

Voor ondernemers is een zakelijke buffer geen overbodige luxe. Door te sparen of te beleggen, kun je je doelen realiseren. En misschien haal je er zelfs wel fiscaal voordeel uit. Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid. Maar deze vrijheid brengt ook financiële verantwoordelijkheden met zich mee. De meeste zzp’ers weten wel dat ze zelf in actie moeten komen voor hun pensioen. Maar ook voor andere grote financiële doelen moet je zelf vermogen opbouwen Dat kan bijvoorbeeld door te sparen of zakelijk te beleggen.

14 augustus 2024 3 minuten

Een nieuw pensioenstelsel, wat verandert er?

Een nieuw pensioenstelsel, wat verandert er?

Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet van kracht. Op 1 januari 2027 moeten alle oude pensioenen zijn omgezet naar nieuwe pensioenen. Dat lijkt ver weg, maar de veranderingen zijn zo ingrijpend dat je er verstandig aan doet hier nu al mee aan de slag te gaan. Dit moet je weten over het nieuwe pensioenstelsel.

05 augustus 2024 3 minuten

Wat heb ik aan een tussenpersoon voor mijn verzekering?

Wat je kan en mag verwachten

Je wilt je bedrijf goed verzekeren tegen allerlei risico’s. Het vinden van de verzekering die het best bij jou en je bedrijf past, kan een uitdaging zijn. Daarom schakelen veel ondernemers een tussenpersoon in. In dit artikel leggen we je uit wat zo’n tussenpersoon precies doet, welke soorten er zijn, welke voordelen een tussenpersoon voor verzekeringen heeft en welke kosten je kunt verwachten.

05 augustus 2024 3 minuten

Waarom een collectieve zorgverzekering ook in 2024 nuttig is

Voordelen van een collectieve zorgverzekering voor jou en je werknemers

Wil je wat extra doen voor je werknemers? Bied ze dan een collectieve zorgverzekering aan. Ondanks het feit dat de korting op de basispremie sinds 2023 is verdwenen, blijven er voordelen bestaan voor zowel jou als je werknemers.

05 augustus 2024 2 minuten

Wat is een (semi-)collectieve pensioenregeling?

Welke collectieve regelingen zijn er op het gebied van pensioenen?

Als ondernemer met personeel kun je je personeel een pensioenregeling aanbieden. Dat is een secundaire arbeidsvoorwaarde; het is niet wettelijk verplicht. Maar het wordt uiteraard wel enorm gewaardeerd. Een van de opties die jij je personeel kunt bieden is de collectieve pensioenregeling.

05 augustus 2024 3 minuten

Wel of geen eigenrisicodrager worden?

Informatie die je helpt om een keuze te maken

Denk je erover na om eigenrisicodrager WGA te worden? Het kan kosten schelen, maar je krijgt er wel verantwoordelijkheden bij. Wanneer is het slim en wanneer kun je beter bij het UWV blijven? In dit artikel leggen we uit wat eigenrisicodragerschap inhoudt, bespreken we de voor- en nadelen en geven we je een aantal vragen die je kunnen helpen om een beslissing te maken die past bij jouw bedrijf.

05 augustus 2024 5 minuten

AOV voor zzp verplicht?

Wat de verplichte AOV-verzekering zzp betekent voor zelfstandigen

In het kader van ‘meer zekerheid voor werkenden’ wordt er gewerkt aan een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (AOV) voor zzp’ers, freelancers en ondernemers. Wat houdt zo’n verplichte verzekering in, voor wie gaat hij gelden, wat kost dat en zijn er ook alternatieven? We geven je het antwoord op deze en andere vragen.

05 augustus 2024 4 minuten

Pensioen opbouwen voor zzp en dga

Investeren in je oudedagsvoorziening kan fiscaal aantrekkelijk zijn

Heb jij al iets geregeld voor later? Je bouwt als zzp’er of dga niet automatisch pensioen op. Als je niets regelt, krijg je dus alleen AOW als je met pensioen gaat. Hoe zorg je ervoor dat je als zelfstandige toch aanvullend pensioen opbouwt? In dit artikel bespreken we de mogelijkheden voor zzp’ers en voor dga's.

26 juli 2024 6 minuten

Hoe gebruik ik mijn jaarruimte als ondernemer?

Zet je geld fiscaal vriendelijk opzij voor je pensioen

Als ondernemer moet je er zelf voor zorgen dat je op je oude dag een appeltje voor de dorst hebt. Toch blijken veel ondernemers in de praktijk geen regelingen te treffen voor hun pensioen. Dat is zonde, want er zijn slimme manieren om op een belastingtechnisch aantrekkelijke manier je pensioen te regelen: door gebruik te maken van je fiscale jaarruimte. In dit artikel bespreken we wat dat precies is en hoe je ook gebruik kunt maken van mogelijk gemiste pensioenopbouw uit eerdere jaren: je reserveringsruimte.

26 juli 2024 6 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 39 totaal, er zijn meerdere pagina's