Exporteren

Internationaal ondernemen

Alles over export en btw: binnen en buiten EU

Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?

Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).

06 juni 2023 2 minuten

BTW op diensten buitenland: regels en uitzonderingen

Regels en uitzonderingen voor btw over diensten in het buitenland

Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?

06 juni 2023 2 minuten

Buitenlandse btw terugvragen: tips en valkuilen om op te letten

Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

06 juni 2023 4 minuten

Exportkredietverzekering: verzeker je goederen of diensten

5 tips en 5 voordelen van de exportkredietverzekering

Om het risico van wanbetaling bij export op te vangen, kun je een exportkredietverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij zo’n verzekering? We geven je enkele tips en voordelen.

28 oktober 2022 3 minuten

SIB-regeling: subsidie voor internationaal ondernemen

Financiële hulp bij opstarten van export

Met Support International Business (SIB) kun je subsidie krijgen om jouw exportavontuur te starten. Hoe begin je met het exporteren van een dienst? En hoe werkt het exporteren van producten? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Met deze en andere opstartvragen kan de SIB-regeling je helpen.

25 oktober 2022 4 minuten

Geld ontvangen uit buitenland voor export

9 vragen over exportkrediet en uitleg over betaalmethodes export

Bij export wordt vrijwel nooit vooruit betaald. Je stuurt de goederen, de betaling komt later; als het goed is. Je verleent dus exportkrediet aan je verre klanten. In dit artikel beantwoorden we tien vragen over geld ontvangen uit buitenland, het risico dat je loopt en de verzekeringen die je hiertegen kunt afsluiten. Ook bespreken we veelgebruikte betaalvormen voor export.

24 oktober 2022 5 minuten

Exportfinanciering: waar heb je het voor nodig?

Voorkom een tekort aan liquide middelen

Met exportfinanciering beschik je over een pakket aan financieringsmogelijkheden om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Deze kunnen ontstaan als gevolg van exporttransacties.

10 oktober 2022 2 minuten

Dutch Good Growth Fund (DGGF)

Financiering voor zakendoen in een ontwikkelingsland of opkomende markt

Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in een ontwikkelingsland of een opkomende markt, kunnen voor financiering aankloppen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is namelijk een speciaal fonds om zulke initiatieven te ondersteunen: Dutch Good Growth Fund (DGGF). Wat moet je weten over dit financieringsprogramma?

29 oktober 2021 3 minuten

Certificaat van Oorsprong

Een bewijs van oorsprong voor zendingen naar landen buiten de EU

Bij de export van producten kan het zijn dat het land van bestemming om een Certificaat van Oorsprong (CvO) vraagt. Met dit certificaat kun je aantonen wat de oorsprong is van je product, zodat de douane het product kan binnenlaten. Wat is het Certificaat van Oorsprong precies en in welke situaties heb je er een nodig?

27 juni 2021 3 minuten

Het ATR-certificaat

Een douanedocument voor soepele handel tussen Turkije en EU-landen

Voer je goederen in vanuit Turkije? Dan komt een ATR-certificaat van pas. Lees hier alles wat je moet weten over dit douanedocument.

31 mei 2021 2 minuten

Nieuwe handelsbelemmeringen remmen export naar Engeland niet

Meer verdiend met Nederlandse producten

Alles en iedereen met verstand van economie waarschuwde voor een forse exportkrimp naar Groot-Brittannië als gevolg van de Brexit en de daarmee gepaard gaande handelsbelemmeringen. Maar het eerste kwartaal dat het nieuwe handelsverdrag tussen Groot-Brittannië en de EU van kracht was, geeft een positiever beeld.

25 mei 2021 2 minuten

Bill of Lading: zeevrachten versturen

Een transportdocument dat ook het eigendomsbewijs is

Wil je een zending met de boot laten verschepen naar een ander land? Dan moet je zeevracht begeleid worden door een Bill of Lading. Wat moet je weten over deze Bill of Lading? Wat is dit voor document en wat staat erin? En wat is het verschil tussen een Bill of Lading en een Cognossement? Ontdek wat je moet weten als je een lading wilt vervoeren per boot.

21 mei 2021 2 minuten

Export naar Engeland na Brexit: update 2021

De praktische gevolgen

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de export naar Engeland? En wat is er veranderd sinds het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië op 1 januari 2021 van kracht werd? Een overzicht met handige links.

10 mei 2021 2 minuten

Export naar China: welke kansen liggen er in 2021?

Exportbelang groeit al jaren

Export van goederen vanuit Nederland naar China kan lucratief zijn voor Nederlandse ondernemers. Chinese consumenten en bedrijven hebben steeds meer te besteden en kopen graag Europese kwaliteitsproducten. Hoe zien de recente exportcijfers eruit en waar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers bij het exporteren van producten naar China?

10 mei 2021 4 minuten

Wat doet een expediteur?

Het verschil tussen een transporteur en expediteur

Een expediteur doet iets anders dan een transporteur, maar wat doet een expediteur dan precies? Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heb je die kennis niet en ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan is het slim om een expediteur in te schakelen.

26 februari 2021 1 minuten

Welke landen behoren tot de EU en de EER?

Landen in de Europese Unie en Europese Economische Ruimte

Binnen de EER is sprake van vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Maar welke landen behoren tot de EU en de EER?

18 september 2020 1 minuten

Exporteren: een checklist

In 10 stappen naar het buitenland

Er komt veel kijken bij exporteren en internationaal zakendoen. Niet alleen is de wetgeving per land anders, ook de benodigde papieren en gebruiken verschillen. In dit artikel vind je een checklist met punten waar je als potentieel exporteur aan moet denken.

08 september 2020 4 minuten

Eerste Hulp bij Exporteren

Een stappenplan met handige links om je internationale plannen tot een succes te maken

Heb je plannen om te exporteren en ben je op zoek naar praktische tips om het tot een succes te maken? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen, inclusief verhalen van exporterende ondernemers.

08 september 2020 4 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 29 totaal, er zijn meerdere pagina's