Internationale orientatie

Internationaal ondernemen

Exportsubsidies en regelingen voor internationaal zakendoen

Welke financiering is er voor ondernemen in het buitenland?

Met exportsubsidies en voordelige regelingen voor internationaal zakendoen wil de overheid ondernemers ondersteunen die stappen buiten de Nederlandse grenzen willen zetten. Voor de eerste verkennende stappen, maar ook voor het demonstreren en positioneren van je product of dienst.

01 november 2022 3 minuten

EU Business Register

Vind makkelijk en snel betrouwbare gegevens over bedrijven in Europa

Op zoek naar zakenpartners in Europa? Of wil je meer informatie over een bedrijf in het buitenland? Dan is het EU Business Register (inmiddels European Business Registry Association) een mooi beginpunt. Wat is dit voor een register en hoe maak je er gebruik van?

25 mei 2021 2 minuten

Hoe kan ik een bedrijf starten in het buitenland?

Tips voor de juiste aanpak en rechtsvorm

Je krijgt steeds meer aanvragen vanuit het buitenland en je overweegt om er een verkooppunt te openen. Of je ziet mooie kansen om je onderneming over de grens te laten groeien. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de eerste zaken waar je mee te maken krijgt? En wat zijn de belangrijkste tips als je wilt starten in België, Duitsland of Frankrijk?

21 mei 2021 5 minuten

Kamers van koophandel in het buitenland

Waar begin je als je een onderneming opzet in het buitenland?

In Nederland schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel als je een onderneming wilt beginnen. Maar wat als je in het buitenland een bedrijf wilt oprichten? Hoe zit het met Kamers van Koophandel in het buitenland?

21 mei 2021 3 minuten

Het verkennen van landen en markten

De aandachtspunten op een rij

Het verkennen van een buitenlandse markt is een van de lastigste onderdelen van het opzetten van een goed exportplan. Het hangt heel sterk van je product of dienst af. Daarom geven we je nuttige tips!

25 augustus 2020 2 minuten

Wat maakt een born global anders dan andere starters?

Kenmerken van bedrijven die binnen een jaar internationaal gaan

Van de bijna 108.000 bedrijven die in 2014 werden opgericht, kunnen er bijna 9000 'born globals' worden genoemd. Een 'born global' is een bedrijf dat binnen één jaar na oprichting internationale handel in goederen heeft (import, export of beide). 99% van de startende born globals behoort tot het kleinbedrijf (< 10 werknemers).

01 december 2017 2 minuten

Binnenkomen op de buitenlandse markt

Hoe benader je het exportland?

Als het vooronderzoek is gedaan en het exportplan is geschreven, dan wordt het tijd om eens na te denken over hoe het exportland wordt benaderd. Dat is afhankelijk van de gevoerde producten en de structuur van de exportmarkt. Maar ook de verwachtingen van de exporteur spelen een belangrijke rol.

11 december 2015 2 minuten

Wat zijn de belangrijkste wetten en regels bij internationaal zakendoen?

Waar moet je als ondernemer rekening mee houden bij import en export?

Als internationale ondernemer moet je met aardig wat regels rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld zeker weten dat je product geen gevaarlijke stoffen bevat (en mocht het deze wel bevatten, dan moet je dat duidelijk aangeven), rekening houden met invoerrechten en de concurrentie in de gaten houden.

10 december 2015 2 minuten