Personeelskosten: wat zijn het en hoe houd je er grip op?
Met tips om stijgende loonkosten op te vangen
Bij personeelskosten denk je misschien vooral aan salariskosten. Maar een werknemer kost meer dan het maandelijkse brutoloon en reserveringen. Zo betaal je ook verplichte premies en bijdragen en vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Welke afzonderlijke kostenposten er zoal zijn, hoe je grip houdt op (stijgende) personeelskosten én hoe je erop kunt besparen, lees je hier.
Cashflow, wat is het en hoe werkt het?
Zorg dat de geldstroom in je bedrijf op orde is
Heb jij een gezonde cashflow? Dat is een belangrijke vraag voor iedere ondernemer. Maar wat is cashflow precies? En hoe kun je dit goed managen? In dit artikel geven we uitleg en praktische tips over hoe je je cashflow kunt verbeteren.
Days Sales Outstanding (DSO) voor een strakker debiteurenbeheer
Hoe slim beheer van DSO je cashflow kan optimaliseren
Het is cruciaal om de financiële gezondheid van je bedrijf te begrijpen en te bewaken. Een van de belangrijkste maatstaven hiervoor is Days Sales Outstanding (DSO). In dit artikel lees je wat DSO inhoudt, waarom het zo belangrijk is, hoe je het berekent én hoe je dit beproefde meetinstrument gebruikt om je facturen sneller betaald te krijgen.
Het belang van werkkapitaal voor je bedrijf: berekeningen en strategieën
Versterk je bedrijf met goed werkkapitaalbeheer
Werkkapitaal vormt het kloppende hart van je bedrijf. Een gezond werkkapitaal is cruciaal om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. In dit artikel lees je over het belang van dit belangrijke financiële instrument, hoe je het eenvoudig berekent en zo nodig optimaliseert.
Bereken je omzet en brutowinst per medewerker
Rendement van je personeel: wat is de omzet per fte?
Je omzet en je winst houd je ongetwijfeld goed in de gaten. Maar hoe staat dit in verhouding tot het aantal medewerkers in je bedrijf? Levert je team wel het gewenste rendement op? Het kan nuttig zijn om je winst en omzet per fte te berekenen. Waarom is dat zo en hoe pak je dat aan?
Bedrijfswaarde berekenen met deze 4 methodes
Zo stuur je op de waarde van je bedrijf
De bedrijfswaarde berekenen is onmisbaar als je je bedrijf te koop zet. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Welke dat zijn en hoe je ze toepast, leggen we je uit.
Wat is solvabiliteit? Solvabiliteit berekenen én verbeteren doe je zo
Uitleg en een rekenvoorbeeld
Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Deze financiële ratio laat zien in hoeverre je bedrijf afhankelijk is van schuldeisers en is dus cruciaal bij een kredietaanvraag. Wat moet je weten over solvabiliteit?
Financiële ratio’s berekenen, zo doe je dat
Bereken rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit
Financiële ratio’s berekenen doe je om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je onderneming. Belangrijk voor jezelf, maar ook voor een potentiële kredietverstrekker. Wat zijn financiële ratio’s precies, welke zijn van belang en hoe bereken je ze?
Wat is liquiditeit? Bereken het zelf met deze formules
Uitleg en voorbeelden bij het begrip liquiditeit
Liquiditeit is een belangrijke term en graadmeter binnen je onderneming. Deze financiële ratio geeft aan of je aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Met onder andere de liquiditeit krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. In dit artikel leer je de betekenis van het begrip, delen we een voorbeeldberekening en vind je een handige rekentool.
Hoe bereken ik mijn rentabiliteit?
Uitleg rentabiliteit en een rekenvoorbeeld
Door je rentabiliteit te berekenen kun je aan de bank of aandeelhouders laten zien wat de verhouding is tussen het geïnvesteerde vermogen en de gemaakte winst. Het is een van de financiële ratio’s waarmee je kunt laten zien hoe gezond je bedrijf is. In dit artikel leggen we uit wat rentabiliteit precies is en wat je moet doen om je rentabiliteit te berekenen.
Tien tips om te sturen op cijfers
Benut je administratie | Financiële aanraders
Benut jij je financiële administratie al om je bedrijf te sturen? Krijg meer grip op je zaken met deze 10 financiële tips van MKB Servicedesk