Financiële ratio's

Administratie

Bereken je omzet en brutowinst per medewerker

Rendement van je personeel: wat is de omzet per fte?

Je omzet en je winst houd je ongetwijfeld goed in de gaten. Maar hoe staat dit in verhouding tot het aantal medewerkers in je bedrijf? Levert je team wel het gewenste rendement op? Het kan nuttig zijn om je winst en omzet per fte te berekenen. Waarom is dat zo en hoe pak je dat aan?

19 april 2024 4 minuten

Personeelskosten: wat zijn het en hoe houd je er grip op?

Met tips om stijgende loonkosten op te vangen

Bij personeelskosten denk je misschien vooral aan salariskosten. Maar een werknemer kost meer dan het maandelijkse brutoloon en reserveringen. Zo betaal je ook verplichte premies en bijdragen en vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Welke afzonderlijke kostenposten er zoal zijn, hoe je grip houdt op (stijgende) personeelskosten én hoe je erop kunt besparen, lees je hier.

22 januari 2024 5 minuten

Bedrijfswaarde berekenen met deze 4 methodes

Zo stuur je op de waarde van je bedrijf

De bedrijfswaarde berekenen is onmisbaar als je je bedrijf te koop zet. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Welke dat zijn en hoe je ze toepast, leggen we je uit.

31 januari 2023 5 minuten

Wat is solvabiliteit? Solvabiliteit berekenen én verbeteren doe je zo

Uitleg en een rekenvoorbeeld

Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Deze financiële ratio laat zien in hoeverre je bedrijf afhankelijk is van schuldeisers en is dus cruciaal bij een kredietaanvraag. Wat moet je weten over solvabiliteit?

30 januari 2023 4 minuten

Financiële ratio’s berekenen, zo doe je dat

Bereken rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit

Financiële ratio’s berekenen doe je om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van je onderneming. Belangrijk voor jezelf, maar ook voor een potentiële kredietverstrekker. Wat zijn financiële ratio’s precies, welke zijn van belang en hoe bereken je ze?

30 januari 2023 4 minuten

Wat is liquiditeit? Bereken het zelf met deze formules

Uitleg en voorbeelden bij het begrip liquiditeit

Liquiditeit is een belangrijke term en graadmeter binnen je onderneming. Deze financiële ratio geeft aan of je aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Met onder andere de liquiditeit krijg je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. In dit artikel leer je de betekenis van het begrip, delen we een voorbeeldberekening en vind je een handige rekentool.

30 januari 2023 4 minuten

Hoe bereken ik mijn rentabiliteit?

Uitleg rentabiliteit en een rekenvoorbeeld

Door je rentabiliteit te berekenen kun je aan de bank of aandeelhouders laten zien wat de verhouding is tussen het geïnvesteerde vermogen en de gemaakte winst. Het is een van de financiële ratio’s waarmee je kunt laten zien hoe gezond je bedrijf is. In dit artikel leggen we uit wat rentabiliteit precies is en wat je moet doen om je rentabiliteit te berekenen.

30 januari 2023 4 minuten

Cashflow, wat is het en hoe werkt het?

Zorg dat de geldstroom in je bedrijf op orde is

Heb jij een gezonde cashflow? Dat is een belangrijke vraag voor iedere ondernemer. Wat is cashflow precies? En hoe kun je het goed managen? Verbeter je cashflow met deze uitleg en praktische tips.

27 januari 2023 5 minuten

Tien tips om te sturen op cijfers

Benut je administratie | Financiële aanraders

Benut jij je financiële administratie al om je bedrijf te sturen? Krijg meer grip op je zaken met deze 10 financiële tips van MKB Servicedesk

16 november 2020 2 minuten