Duurzame bedrijfsvoering

Duurzaam ondernemen

Zingeving in het bedrijfsleven: succes boeken door van betekenis te zijn

Wat is zingeving, waarom is het van belang, en hoe kun je als bedrijf meer van betekenis zijn?

Zingeving is ‘het zoeken naar de betekenis, het doel van het leven’, als je het de Dikke van Dale vraagt. Dat klinkt misschien wat vaag of abstract, maar het belang van zingeving voor ons privé- en werkende leven is wetenschappelijk bewezen. Waarom zou je met zingeving bezig willen zijn als bedrijf, ondernemer of medewerker? En hoe kun je méér van betekenis zijn als bedrijf? Duurzaamheidsstrateeg Lise-Lotte Verhoef helpt je op weg.

18 juni 2024 5 minuten

De bodem voor een gezonde toekomst: Ga ondernemen vanuit een regeneratieve lens

Wat is het regeneratieve gedachtegoed en wat brengt het bedrijven?

We streven naar oneindige groei op een planeet met duidelijke grenzen. Dat het huidige economische systeem de toekomst meer kwaad dan goed doet, is inmiddels wel duidelijk. Een alternatief? Het regeneratieve gedachtegoed, aldus transitieverkenner Minou Schillings. We vroegen haar wat de regeneratieve lens inhoudt, waarom deze zo hard nodig is én hoe je deze op praktische wijze kunt toepassen.

22 mei 2024 9 minuten

Als bedrijf doneren? Zo richt je dat slim en succesvol in

Zes opties, waaronder payroll giving, op een rij gezet

Een goed doel dat je aan ‘t hart gaat of de sportvereniging om de hoek - doneren aan of sponsoren van andere organisaties is voor veel bedrijven niet nieuw. Gelukkig maar, want het is een goede manier om maatschappelijke impact te maken. Maar welke opties heb je en hoe richt je donaties nou goed in? Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

29 maart 2024 7 minuten

Subsidies duurzame energie voor ondernemers

Overzicht van de belangrijkste energiesubsidies en fiscale aftrekposten in 2024

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren biedt onze overheid aantrekkelijke energiesubsidies en fiscale regelingen. Hier lees je de belangrijkste.

08 maart 2024 4 minuten

Vrouwen verdienen minder in 8 van de 10 meest voorkomende beroepen

De loonkloof is zichtbaar in het Nederlandse mkb, maar verschillen per functie zijn groot

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart is er weer extra aandacht voor de loonkloof. Die is levensecht, maar per functie lopen de verschillen flink uiteen. In 8 van de 10 meest voorkomende functies in het Nederlandse mkb verdienen mannen meer, en dit varieert van 3,7% voor administratief medewerkers tot bijvoorbeeld 14,3% voor magazijnmedewerkers.

07 maart 2024 4 minuten

Groene voornemens: 5 duurzaamheidstrends voor 2024

Welke duurzaamheidsontwikkelingen verwachten we dit jaar?

2023 - het jaar waarin een hoop bedrijven werk maakten van duurzaamheid en nieuwe wet- en regelgeving werd geïntroduceerd. Maar ook het jaar waarin de wereldwijde gemiddelde temperatuur voor het eerst boven de 2 graden uitbrak. Werk aan de winkel dus. Wat kun je als bedrijf in 2024 verwachten? Duurzaamheidsstrateeg Floor Meeder neemt je mee in vijf duurzaamheidstrends voor 2024.

15 januari 2024 7 minuten

CO2 meten en reduceren: Koppert Cress is er serieus mee aan de slag

Projectleider Innovatie Tim Koning van dochterbedrijf Division Q over de waarom en hoe

Je klanten vragen erom, je wilt je voorbereiden op de CSRD, je bent intrinsiek gemotiveerd om de milieu-impact van je bedrijf te verkleinen - er zijn tal van redenen om aan de slag te gaan met het in kaart brengen en verkleinen van je ecologische voetafdruk. Maar waar begin je? En wat maakt ‘t uitdagend? We vroegen het Tim Koning, Projectleider Innovatie bij Division Q.

15 december 2023 6 minuten

De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden

Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.

03 november 2023 3 minuten

Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken

Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?

17 augustus 2023 5 minuten

Groene subsidie bereikt kleine ondernemer niet

Ondernemers kiezen het liefst voor duurzaamheid, maar geldgebrek en bureaucratie houdt ze tegen

Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL blijkt dat in 2022 slechts 5% van de kleinere ondernemers in 2022 een subsidie voor duurzaamheid heeft aangevraagd. Kleine ondernemers lopen vooral groene subsidies mis door moeilijke regelgeving en geldgebrek.

26 juni 2023 1 minuten

Desmond Boateng van DGTLBase: ‘Met een divers en inclusief team ben je innovatiever’

Over het belang van diversiteit op de werkvloer

Duurzaam ondernemen, daar moet je wat mee. Hoe pakken andere ondernemers dat nu aan? We spreken Desmond Boateng, oprichter van online marketingbureau DGTLBase. Hij deelt zijn ondernemersverhaal, zijn visie op diversiteit en inclusiviteit, en hoe hij deze waarden binnen zijn eigen organisatie toepast.

23 juni 2023 6 minuten

True Pricing: hoe pas je deze methodiek toe?

Wat is het en waarom gaan steeds meer bedrijven hiermee aan de slag?

Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met True Pricing, een methode om de werkelijke kosten van producten te berekenen en deze transparant te communiceren naar de consument. Maar wat is True Pricing precies? Waarom is het relevant voor bedrijven én consumenten? En, hoe pas je True Pricing toe? We leggen het uit.

23 mei 2023 4 minuten

Meer duurzaam inkopen in 2023? Zo maak je een goede start

Over duurzame uitgaven doen die passen bij jouw bedrijf

Je stemt met je portemonnee. Dat wil zeggen: met iedere euro die jij uitgeeft, kun je een bewuste keuze maken. Waar wil je dat jouw geld terecht komt? Welke productieprocessen, ondernemers en arbeidsrechten wil je met je bedrijf ondersteunen? Door dit jaar (meer) bewuste afwegingen te maken, maak je duurzaam inkopen eigen. Deze 6 stappen helpen je op weg.

09 januari 2023 3 minuten

Energielabel C kantoren 2023: heb jij alles geregeld?

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden minstens energielabel C hebben

Per 1 januari 2023 geldt er een nieuwe verplichting voor ondernemers: kantoorpanden moeten vanaf dan wettelijk gezien energielabel C of hoger hebben. Wanneer geldt deze regel? En wat kun je nog doen om aan de vereisten te voldoen?

21 november 2022 4 minuten

Een groen dak: slim, mooi en groen

Alle voordelen van een groen dak voor jouw bedrijf

Veel ondernemers doen niks met het dak van hun bedrijfspand. Dat is zonde, want het dak van je bedrijfspand kan echt meerwaarde hebben. Heb je weleens nagedacht over een groen dak? Waarom is een groen dak een mooie optie?

24 oktober 2022 5 minuten

DEI+ subsidie voor energie- en klimaatinnovatie

Subsidieregeling voor bedrijven ter bevordering van innovatieve klimaatprojecten

Met de DEI subsidie stimuleert de Nederlandse overheid het verduurzamen van bedrijven. Denk aan maatregelen om minder CO2 uit te stoten, het hergebruiken van afval voor nieuwe materialen en meer. Een subsidie voor innovatieve ondernemers dus. Lees hier wat de DEI+ subsidie precies is, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je 'm aanvraagt.

11 oktober 2022 3 minuten

ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Voordelig investeren in duurzame energie voor woningeigenaren én zakelijke gebruikers

De ISDE wordt vaak aangevraagd voor door particulieren met een eigen huis. Maar wist je dat deze subsidie ook zakelijk gebruikt kan worden? Bekijk snel of deze investeringssubsidie ook mogelijkheden biedt voor jouw bedrijf.

11 oktober 2022 4 minuten

MOOI-subsidie

Samenwerkingssubsidie als je wilt bijdragen aan de klimaatdoelen

Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) is een regeling voor partijen die willen samenwerken aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen. Hoe kom je in aanmerking voor MOOI-subsidie en wat zijn de voorwaarden?

06 juni 2022 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 74 totaal, er zijn meerdere pagina's