Geld verdienen met zonnepanelen

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen én minder kosten te maken. Met zonnepanelen op je bedrijfsdak kun ook jij geld verdienen. Investeer in een zonnestroominstallatie en maak van je dak een duurzame energiefabriek. Hoeveel valt er te verdienen? Hoe werkt dat dan?

Een investering in een zonnestroominstallatie wordt gemiddeld in 8 tot 10 jaar terugverdiend. Er zijn heel veel factoren die de precieze opbrengst van je zonnepanelen bepalen. Tegenwoordig zie je op veel (bedrijfs)daken zonnepanelen. Het CBS becijferde dat er in 2019 in Nederland 18 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is opgewekt dan een jaar eerder. In 2018 bedroeg de toename 11 procent. Vooral in 2019 nam de elektriciteitsproductie uit zonne-energie toe.

Wat kosten zonnepanelen? 

Het aantal vierkante meters dat met zonnepanelen bedekt kan worden, heeft invloed op de uiteindelijke prijs.

Een zonnestroominstallatie bestaat uit:

  • Zonnepanelen

  • Omvormer

  • Bevestiging, ballast en bekabeling

  • De onderconstructie

  • Monitoringssysteem 

  • Transformator en brutoproductiemeter

Wat is het rendement van zonnestroom voor een ondernemer?

Zonnestroom levert je naast groene energie dus ook financieel rendement op. Hoe groot dat rendement is, hangt af van verschillende factoren. Zoals gezegd, moet je ook investeren in de installatie en die investering hangt weer af van het aantal zonnepanelen die je wilt en kunt plaatsen. 

Naast de investering in de zonnestroominstallatie moet je ook rekening houden met kosten in de exploitatiefase en het opbouwen van reserves. Dit is uiteraard afhankelijk of je het project zelf exploiteert of dit middels een lease- of dakhuurconstructie doet. Bij projecten in eigen beheer is het slim om ook reserves op te bouwen.  Het rendement van zonnestroom hangt dus af van vele factoren:  

Energieverbruik

Hoe meer energie je verbruikt, hoe lager de energiebelasting wordt. Heb jij een dak vol zonnepanelen en gebruik je niet zoveel energie? De besparing is dan groter omdat je bespaart tegen een hoog energietarief. Verbruik je veel energie, dan heb je waarschijnlijk al een laag energietarief en betaal je al minder energiebelasting. Het rendement zal dan procentueel iets lager uitvallen. 

Salderingsafname

JaarPercentage dat je mag salderen
2021100%
2022100%
202391%
202482%
202573%
202664%
202755%
202846%
202927%
203028%
2031 en later0%

Kenmerken van installatie

Ook hangt het rendement af van de kenmerken van de zonnestroominstallatie. Denk aan de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon, de hellingshoek van de panelen, de eventuele schaduwvorming op de panelen, de kwaliteit van de installatie en de materialen.

Wat zijn de regelingen waar je als mkb’er gebruik van kunt maken? 

Om geld te besparen en uiteindelijk de investering in zonnepanelen terug te verdienen zijn er een aantal regelingen, die ook interessant zijn voor een mkb’er: 

Salderingsregeling 

Als ondernemer met een kleinverbruikaansluiting (tot en met 3x80A, zie hieronder de tabel voor een indicatie) kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij mag je de stroom die je opwekt afstrepen tegen de stroom die je afneemt. Als je in de zomermaanden meer opwekt en in de wintermaanden meer afneemt wordt dit tegen elkaar verrekend. De aansluitwaarde is terug te vinden op de energiefactuur.

Jaarverbruik in kWH AansluitwaardeCapaciteit in Ampère
0 tot 15.0003x25
15.000 tot 25.000 3x35
25.000 tot 40.000 3x50
40.000 tot 80.000 3x63
80.000 en meer 3x80 of groter

Bron: mijnaansluiting.nl

Teruglevering 

Wek je in een jaar meer op dan dat je afneemt? Dan krijg je hier een terugleververgoeding voor. Hierbij is het zeker de moeite waard om naar je energieleverancier te kijken. Laat je adviseren want de ene maatschappij biedt hierbij substantieel meer dan de andere. 

Ben je een zakelijke klant? Dan ontvang je een terugleververgoeding die gelijk is aan het kale leveringstarief, zonder volumegrens. Lever je als btw-ondernemer stroom terug aan het net? Dan wordt bijvoorbeeld bij leverancier GreenChoice alleen 21% btw berekend over de terugleververgoeding. Hiervoor moet je wel een verklaring met de btw-gegevens afgeven.

ISDE-ZON

Mocht je een kleinverbruikaansluiting hebben en een verbruik van boven de 50.000 kWh? Dan kun je gebruik maken van de ISDE-zon-regeling. Deze is te combineren met de salderingsregeling en biedt nog een eenmalige subsidie op je investering. 

SDE++

Heb je een aansluiting boven de 3x80A kom je in aanmerking voor de SDE++ subsidie. Deze subsidie wordt eenmaal per jaar beschikbaar gesteld voor inschrijving. Kijk hier voor meer informatie over SDE++

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Marlou Visser