Begroten

Administratie

Hoe maak ik een winst- en verliesrekening?

Welke soorten winst- en verliesrekeningen zijn er?

Met een winst-en-verliesrekening kun je jouw bedrijfsresultaat uitrekenen. Hoe maak je een winst- en verliesrekening en welke soorten zijn er?

09 februari 2024 4 minuten

Een jaarrekening maken: zo pak je het aan!

In 5 stappen een jaarrekening maken

Bedrijven zoals bv's, nv's en coöperaties moeten elk jaar een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel inleveren. Wat is een jaarrekening precies en wat moet je in de jaarrekening zetten? In dit artikel lees je hoe je een jaarrekening kunt maken.

14 april 2023 5 minuten

Goodwill, wat is het en hoe bereken je het?

Zo bereken je de meerwaarde van je bedrijf bij verkoop

Wanneer je je bedrijf te koop zet, heb je eerst een waardebepaling nodig. De waarde van je bezittingen zoals een bedrijfspand, inventaris of voorraad bereken je relatief eenvoudig. Dat is een ander verhaal met goodwill. Hier een prijskaartje aan hangen is een stuk lastiger. Wat is goodwill precies en hoe bereken je het?

03 april 2023 5 minuten

Hoe maak ik een jaarverslag?

Tips voor het maken van een jaarverslag

Sommige bedrijven zijn wettelijk verplicht om een jaarverslag op te stellen en dit te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Hoe maak je een jaarverslag, wat moet er in een jaarverslag staan en hoe ziet de inhoudsopgave eruit?

28 maart 2023 5 minuten

Prognoses maken: zo doe je dat

Stappenplan voor goede prognoses en begrotingen

In economisch onzekere tijden lijkt het moeilijk om de financiële toekomst van je bedrijf te voorspellen. Maar met een goede prognose en begroting kun je toch betrouwbare inzichten krijgen in de toekomst van je bedrijf. Hoe doe je dat eigenlijk, goede prognoses en begrotingen maken?

17 maart 2023 5 minuten

Exploitatiebegroting maken in 4 stappen

Kenmerken en voorbeeld resultatenbegroting

Hoeveel omzet ga jij komend jaar maken? Maak je dan winst of verlies? Met een exploitatiebegroting krijg je dat in beeld. Het wordt ook wel een resultatenbegroting genoemd. Hoe maak je deze begroting? Volg dit stappenplan en gebruik een handig voorbeeld.

10 maart 2023 5 minuten

Wat is het verschil tussen een jaarrekening, balans en resultatenrekening?

Belangrijke begrippen rondom administratie

Jaarrekening, balans en resultatenrekening (winst- en verliesrekening) zeggen allemaal iets over hoe je er financieel voor staat. Maar wat is het verschil tussen deze overzichten?

07 maart 2023 2 minuten

Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Zo breng je geplande investeringen in kaart

Een ondernemer zonder plannen is geen ondernemer. En een ondernemer zonder geld komt niet ver. Om je plannen waar te maken moet je investeren. Met een investeringsbegroting kijk je wat er nodig is in de toekomst. Hoe maak je deze begroting? Bekijk het stappenplan en een voorbeeld.

03 maart 2023 4 minuten

Balans opstellen, hoe werkt dat?

En uit welke posten bestaat een balans?

Een balans opstellen doe je om inzicht te krijgen in de financiële positie van je bedrijf op een bepaald moment. Hoe maak je zo’n balans? Wat zijn vaste onderdelen?

24 februari 2023 5 minuten

Liquiditeitsbegroting maken, hoe doe je dat?

Je inkomsten en uitgaven op een rij

Een liquiditeitsbegroting is een schematische weergave van alle geldstromen in je bedrijf. Het geeft je inzicht in je toekomstige financiële situatie. Hoe maak je die begroting? Volg deze stappen en bekijk een voorbeeld liquiditeitsbegroting.

14 februari 2023 5 minuten

Forecasting: wat is het en hoe kan je er een maken?

Zo maak je slimme prognoses voor jouw bedrijf

Met forecasting doe je een voorspelling voor de toekomst van je bedrijf. Zonder glazen bol, maar ondersteund met kwalitatieve en kwantitatieve gegevens. Hierdoor heb je een onderbouwd beeld waarop je belangrijke beslissingen kunt baseren of dat je kunt gebruiken om processen te optimaliseren. Wat is een forecast precies, waarvoor worden ze gebruikt en hoe kun jij er zelf een maken?

14 februari 2023 5 minuten

De financieringsbegroting: dit moet je weten

Wat is een financieringsbegroting en hoe maak je er een?

Een financieel plan bestaat uit meerdere begrotingen. Als je een bedrijf start of een bedrijf overneemt, is het handig of zelfs noodzakelijk een financieringsbegroting op te stellen. Wat is een financieringsbegroting en hoe kun je een financieringsbegroting maken?

13 februari 2023 4 minuten

Begroting maken: zo pak je het aan

Je financiële route bepalen

Een begroting maken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je eenmaal weet wat een begroting is en wat de onderdelen ervan zijn, kun je direct aan de slag. Welke begrotingen zijn nuttig voor jouw bedrijf? Bepaal je financiële route met deze tips en voorbeelden.

02 februari 2023 4 minuten

Bedrijfswaarde berekenen met deze 4 methodes

Zo stuur je op de waarde van je bedrijf

De bedrijfswaarde berekenen is onmisbaar als je je bedrijf te koop zet. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Welke dat zijn en hoe je ze toepast, leggen we je uit.

31 januari 2023 5 minuten

Hoe maak je een exploitatiebegroting?

Het hoe en waarom van de resultatenbegroting

In een exploitatiebegroting zet je de verwachte omzet van je bedrijf af tegen de verwachte kosten. Het is een van de belangrijkste begrotingen die je kunt opstellen, want daarmee kun je een goede inschatting maken van hoe het met je bedrijf zal gaan. Hoe stel je een exploitatiebegroting op?

08 oktober 2021 4 minuten

Wat is het verschil tussen de investerings- en liquiditeitsbegroting?

Hoeveel geld kost je startup en wat ga je met je bedrijf verdienen?

Je begint je bedrijf vooral omdat je iets aan de kaak wil stellen, een probleem wil oplossen, iets wil verbeteren en vooral: het béter denkt te kunnen. En je moet natuurlijk gewoon een goede boterham verdienen. Duidelijkheid over de winstmogelijkheden van je bedrijf krijg je door een investerings- en liquiditeitsbegroting op te stellen.

03 november 2020 2 minuten

Moet ik halfjaarcijfers opstellen?

Zo krijg je inzicht in je koers

Het opstellen van halfjaarcijfers is niet verplicht, maar geeft waardevol inzicht in je koers en biedt een degelijke voorbereiding voor de jaarrekening die voor veel ondernemingen wèl verplicht is.

02 september 2019 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 25 totaal, er zijn meerdere pagina's