Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Zo breng je geplande investeringen in kaart

Hoe maak ik een investeringsbegroting
businessman-are-analyzing-graph-data-and-use-lapto-PJ7KJ7J

Bereken de financiële toekomst van je bedrijf

Een ondernemer zonder plannen is geen ondernemer. En een ondernemer zonder geld komt niet ver. Om je plannen waar te maken moet je investeren. Met een investeringsbegroting kijk je wat er nodig is in de toekomst. Hoe maak je deze begroting? Bekijk het stappenplan en een voorbeeld.

Wat is een investeringsbegroting?

Met een investeringsbegroting breng je in kaart welke middelen je nodig hebt om je plannen waar te maken. Je zet alle geplande investeringen op een rij. Bijvoorbeeld het geld dat nodig is om je bedrijf te starten. Van inschrijfkosten bij de KVK tot een bureau, laptop, misschien een auto van de zaak en andere werkmiddelen.

Door alles onder elkaar te zetten - inclusief de bedragen die erbij horen - krijg je inzicht in de totale investering voor je bedrijf. Dit wordt ook wel je investeringsbalans genoemd.

Kenmerken van een investeringsbegroting

De investeringsbegroting is in feite de linkerzijde (debet) van een balans: je kosten. Maar bij een investeringsbegroting gaat het om je toekomstige kosten. In de investeringsbegroting wordt een onderscheid gemaakt tussen vaste en vlottende activa. Je ‘activa’ zijn de bezittingen van je bedrijf. Wat is het verschil tussen vaste en vlottende activa?

 • Vaste activa zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in je bedrijf meegaan, zoals een bedrijfspand, zakelijke auto, computer of machines.

 • Vlottende activa zijn activa die minder dan een jaar in je bedrijf meegaan, zoals je voorraad, je briefpapier en ook debiteuren (de mensen van wie je nog geld moet krijgen). Ook de kosten die je maakt voordat je een bedrijf start - zoals marktonderzoek, notariskosten, kosten voor dingen als visitekaartjes - zijn vlottende activa.

Ook ‘liquide middelen’ en overige kosten kun je vermelden op de investeringsbegroting.

 • Liquide middelen bestaan uit geld waar je direct over moet kunnen beschikken, zoals geld uit je kas (werkkapitaal) en op je zakelijke rekening.

 • Bij overige kosten kun je denken aan marketingkosten, kosten voor je levensonderhoud en onvoorziene kosten.

Wanneer heb je een investeringsbegroting nodig?

Een investeringsbegroting maak je vaak al voordat je gaat starten met je bedrijf. Want een bedrijf starten kost natuurlijk geld. Het kan ook zijn dat je een investeringsbegroting maakt omdat je een radicaal andere koers gaat varen met je bedrijf en daardoor flink moet investeren. Of als je gaat uitbreiden en bijvoorbeeld een nieuw pand en inventaris nodig hebt. Kortom: als je plannen hebt om te investeren in je bedrijf, is het verstandig om eerst een investeringsbegroting te maken.

Hoe maak ik een investeringsbegroting?

Volg deze stappen bij het maken van een investeringsbegroting:

 • Stap 1: Bepaal de periode Je kunt een investeringsbegroting maken voor één of meerdere jaren. Afhankelijk van je geplande investeringen en de haalbaarheid kun je zo ver vooruit kijken als je wilt. Het is gebruikelijk om één tot drie jaar vooruit te begroten.

 • Stap 2: Maak een lijst Maak een zo specifiek mogelijke lijst van alle spullen en diensten die je nodig hebt om je plannen waar te maken. Maak deze lijst echt gedetailleerd. Dus niet alleen ‘inventaris’, maar: 8 tafels, 32 stoelen, 16 tafelkleden enzovoort.

 • Stap 3: Bereken de kosten Zoek van al deze bedrijfsmiddelen en diensten op wat ze kosten en zet de juiste prijzen bij je lijst. Bedenk wel dat je de btw kunt terugvragen. Vraag offertes op, zodat je goede keuzes kunt maken. Bouw ook een marge in voor ‘onvoorziene kosten’.

 • Stap 4: Realiseer investeringen Kijk hoeveel eigen geld je in je bedrijf wil stoppen om deze investeringen te kunnen doen, en hoeveel extra geld (vreemd vermogen) je nodig hebt. Dit is in feite een financieringsbegroting en is gekoppeld aan je investeringsbegroting. Als je alles in kaart hebt gebracht, kun je aankloppen bij de bank of een investeerder voor een lening of een andere vorm van financiering. Bepaalde bedrijfsmiddelen kun je leasen of huren.

Voorbeeld investeringsbegroting

Hoe ziet een investeringsbegroting eruit? Hieronder zie je een handig voorbeeld van een investeringsbegroting voor een klein bedrijf. Dit is een simpele versie. Je kunt het lijstje uitbreiden met alle bedrijfsmiddelen die je nodig hebt en bijbehorende prijzen.

Investeringsbegroting voorbeeld klein bedrijf

CategorieBedrijfsmiddelKosten
Vaste activa2 bureaus + bureaustoelen€ 1.850
2 computers + accessoires€ 4.800
1 all-in-one printer€ 419
Papier en enveloppen€ 42
Verpakkingen€ 392
TOTAAL vaste activa€ 7.503
Vlottende activaAdvies bedrijfscoach (aanloopkosten)€ 250
Nodige voorraad€ 1.900
Kasgeld (werkkapitaal)€ 2.700
Onvoorziene kosten€ 2.000
TOTAAL vlottende activa€ 6.850
TOTAAL InvesteringenVaste activa + vlottende activa€ 14.353

Investeringsbegroting in Excel

Veel ondernemers vinden het handig om zelf een investeringsbegroting in Excel te maken of een ander programma voor spreadsheets. Je kunt dit ook doen in een (online) boekhoudprogramma. Het is verstandig om je begroting te laten checken door een financieel expert, zoals een boekhouder of accountant. Samen kun je nagaan of alle investeringen en kostenposten goed in kaart zijn gebracht. Probeer dit zo realistisch en nauwkeurig mogelijk te doen.

Investeringsbegroting in financieel plan

De investeringsbegroting maakt onderdeel uit van een financieel plan: de financiële onderbouwing van je ondernemingsplan. Dit plan is nodig om grip te krijgen en te houden op de geldstromen binnen je bedrijf. Daarmee kun je succesvoller ondernemen. Je hebt dit plan ook nodig bij je financieringsaanvraag.

Andere belangrijke begrotingen in dit plan zijn je exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en financieringsbegroting. Wat kun je met deze begrotingen?

 • Een exploitatiebegroting wordt ook wel een resultatenbegroting genoemd. Deze begroting maakt duidelijk welke omzet je minimaal moet halen om de kosten te dekken en winst te maken.

 • Met een liquiditeitsbegroting kun je zien hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft. Aan de hand daarvan kun je bepalen of je bedrijf in bepaalde maanden extra geld nodig heeft en wanneer het slim is om opnieuw te investeren.

 • De financieringsbegroting is gekoppeld aan je investeringsbegroting. In een financieringsbegroting laat je zien hoe je alle investeringen van je bedrijf gaat financieren. Bijvoorbeeld met eigen spaargeld, met een lening van de bank of met de hulp van een investeerder.

Lees meer over het maken van een sterk financieel plan met heldere begrotingen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.