Rechtsvormen

Starten & ZZP

De eenmanszaak: zo zit het in elkaar

Wanneer en waarom zou ik een eenmanszaak beginnen?

De eenmanszaak is een ongekend populaire rechtsvorm: hij is makkelijk op te richten en biedt veel belastingvoordelen. Niet zo gek dat zzp’ers en freelancers ervoor kiezen. Wat moet je weten over de eenmanszaak?

24 juni 2022 7 minuten

Ruisende of geruisloze inbreng: wat is het verschil?

De beste manier om te beginnen met een bv

Bij de omzetting van een eenmanszaak of vof naar een bv, kun je de oude onderneming ruisend of geruisloos inbrengen in de nieuwe. Wat is het verschil tussen ruisende en geruisloze inbreng? En vooral: wat is voor jou de beste manier?

24 juni 2022 5 minuten

Eenmanszaak omzetten naar bv: zo doe je dat!

Pak het handig aan als je uit de eenmanszaak gegroeid bent

De eenmanszaak is een populaire rechtsvorm bij startende ondernemers. Maar soms komt het moment dat je vanwege groei je eenmanszaak wilt omzetten naar een bv. Hoe pak je het aan?

02 mei 2022 4 minuten

De besloten vennootschap: zo richt je 'm op

En: waarom zou je een bv oprichten?

De besloten vennootschap is voor veel ondernemers een aantrekkelijke rechtsvorm, vooral omdat je bij schulden privé weinig risico loopt. Wanneer is de bv de beste rechtsvorm voor jou? Lees hier alles wat je moet weten over de besloten vennootschap.

25 april 2022 7 minuten

Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?

Wat moet ik doen als ik meerdere activiteiten ga bedrijven?

Je hebt al een eenmanszaak en wilt daarnaast nog een onderneming oprichten. Mag dit dan ook weer in de vorm van een eenmanszaak of moet je de structuur anders opzetten?

01 april 2022 2 minuten

Wat is een UBO?

Schrijf de UBO(‘s) van jouw organisatie in vóór 27 maart 2022

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, in het Nederlands vaak de uiteindelijk belanghebbende genoemd. Kort gezegd is de UBO de bedrijfseigenaar of degene met de meeste zeggenschap binnen de organisatie. Maar er is veel meer te zeggen over de UBO. Wat moet je weten over UBO’s en hoe moet ze inschrijven?

14 maart 2022 3 minuten

De vennootschap onder firma (vof)

Alles wat je moet weten over de vof

Wil je het ondernemersrisico delen met andere ondernemers of zakenpartners? Dan is de vennootschap onder firma (vof) een mogelijkheid. Wat zijn de voor- en nadelen van deze rechtsvorm? Waar moet je op letten?

11 maart 2022 6 minuten

Een man-vrouwfirma oprichten

Waar je op moet letten als je een vof begint met je partner

Samen met je man of vrouw een bedrijf beginnen door middel van een man-vrouwfirma. Dat klinkt goed. Waar moet je aan denken als je een bedrijf begint met je partner?

24 februari 2022 4 minuten

Inschrijven Handelsregister: hier moet je op letten

Wie moet zich inschrijven en hoe pak je dat aan?

Als je een bedrijf start, ben je verplicht je in te schrijven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel lees je hoe dat in zijn werk gaat.

03 december 2021 4 minuten

Wat is een naamloze vennootschap?

Wanneer een nv verkiezen boven een bv?

Een naamloze vennootschap (nv) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid waarvan het kapitaal in aandelen verdeeld is over de aandeelhouders. De nv heeft veel overeenkomsten met de besloten vennootschap (bv), maar er zijn verschillen. Wat moet je weten over de nv?

17 september 2021 4 minuten

Hoe kies ik de juiste rechtsvorm?

Kies nog vóór de start van je onderneming de juiste rechtsvorm

De rechtsvorm van je onderneming heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Daarom is het heel belangrijk dat je kiest voor de juiste rechtsvorm. Welke past het beste bij jouw bedrijf?

26 mei 2021 6 minuten

Hoe kan ik een bedrijf starten in het buitenland?

Tips voor de juiste aanpak en rechtsvorm

Je krijgt steeds meer aanvragen vanuit het buitenland en je overweegt om er een verkooppunt te openen. Of je ziet mooie kansen om je onderneming over de grens te laten groeien. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de eerste zaken waar je mee te maken krijgt? En wat zijn de belangrijkste tips als je wilt starten in België, Duitsland of Frankrijk?

21 mei 2021 5 minuten

Vrije beroepen: een overzicht

Wat zijn vrije beroepen?

In de wetten en regels voor ondernemers gelden soms uitzonderingen voor vrije beroepen. Maar wat is dit en wanneer val jij onder een vrij beroep?

24 december 2020 2 minuten

Wat is een flex-bv?

De voordelen van een besloten vennootschap

Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker om een besloten vennootschap (bv) op te richten, dankzij de wetswijziging die in de volksmond flex-bv is gaan heten. In Nederland bestaan ongeveer 800.000 bv's. Een overzicht van wat er allemaal precies is veranderd sinds oktober 2012, en wat de voordelen zijn van de flex-bv.

21 september 2020 3 minuten