Een man-vrouwfirma oprichten

Waar je op moet letten als je een vof begint met je partner

stel partner meewerkaftrek koffiezaak

Samen met je man of vrouw een bedrijf beginnen door middel van een man-vrouwfirma. Dat klinkt goed. Waar moet je aan denken als je een bedrijf begint met je partner?

Wat is een man-vrouwfirma?

Een man-vrouwfirma is een speciale vorm van een vennootschap onder firma (vof). Het heet een man-vrouwfirma, maar het is een samenwerkingsverband voor alle fiscale partners. Het gaat dus niet om de sekse van de vennoten. Voor de wetgever zou het dus ook een man-manfirma of vrouw-vrouwfirma kunnen zijn. Maar de benaming is een man-vrouwfirma.

Het kenmerk van een vof is dat je samen met een partner (vennoot) een bedrijf runt. De vennoten zijn beide mede-eigenaar van het bedrijf. Bij een man-vrouwfirma is je vennoot niet alleen zakelijk, maar ook privé je partner.

Lees meer over de vof

Voordelen man-vrouwfirma

Als iemand een eenmanszaak opricht, gebeurt het vaak dat de partner na een tijdje mee gaat werken in het bedrijf. Naarmate het bedrijfje groeit, wordt het aandeel van de man of vrouw ook groter. Bij een eenmanszaak kan de partner profiteren van meewerkaftrek als hij aan de voorwaarden voldoet. Dat is voordelig, maar de partner heeft niet dezelfde fiscale voordelen als de ondernemer zelf.

Als het aandeel in de onderneming steeds groter wordt, kan het daarom interessant zijn te kiezen voor man-vrouwfirma. Beide partners kunnen dan namelijk profiteren van belastingvoordelen voor ondernemers, zoals zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Ze zijn beide ondernemer voor de inkomstenbelasting. Let op: voor sommige belastingvoordelen (zoals zelfstandigenaftrek) geldt het urencriterium. De ene partner kan dus niet meeliften op de gewerkte uren van de andere.

Meer over aftrekposten voor ondernemers

Een belangrijk voordeel van samenwerken met je partner is natuurlijk dat je er altijd voor elkaar bent om elkaar te helpen en met elkaar te sparren. Op die manier kunnen partners vaak samen veel bereiken.

Voorwaarden

Er gelden wel enkele voorwaarden voor de man-vrouwfirma. De partners moeten bijvoorbeeld op hetzelfde niveau meewerken aan de onderneming. Ze moeten dus niet alleen met elkaar samenwerken, maar ook een gelijkwaardig aandeel hebben. Dus het kan niet zo zijn dat de een alleen maar ondersteunend werk doet voor de ander, zoals een receptionist voor een advocaat of een tandartsassistent voor een tandarts.

Verder gelden voor een man-vrouwfirma de regels zoals die gelden voor een ‘normale’ vof. Net als bij een gewone vof zijn beide partners met hun privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van de vof. Een vof is namelijk geen rechtspersoon.

Btw-regels

Bij een man-vrouwfirma zijn beide partners ondernemer voor de inkomstenbelasting. Echter, als het om de btw gaat, gelden er andere regels. De vof is ondernemer voor de btw.

De nadelen

In het feit dat een vof geen rechtspersoon is, schuilt ook een nadeel: beide partners zijn met hun privévermogen aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dus zowel jij als je partner zijn de klos als het bedrijf schulden heeft, het maakt niet uit of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of niet.

Hoe een man-vrouwfirma oprichten?

Je bent ervan overtuigd dat de man-vrouwfirma iets voor jou en je man of vrouw is. Hoe pak je het aan? Net als bij een de oprichting van een eenmanszaak ga  je naar de Kamer van Koophandel. Verder is het handig om wat afspraken op papier te zetten, al dan niet met een officieel vof-contract. Denk aan dingen als:

  • Oprichting

  • Winstverdeling

  • Algemene doelstellingen

  • Verdere bedrijfsvoering 

Een man-vrouwfirma is een onderneming die bestaat uit privépartners, maar toch is het handig om de afspraken die je maakt zakelijk vast te leggen. Dat voorkomt dat je elkaar verkeerd begrijpt en daardoor misverstanden krijgt. De kracht van een man-vrouwfirma is de vriendschap en partnerschap. Het is dus zaak om dat te beschermen door duidelijkheid te creëren.

Eenmanszaak omzetten naar man-vrouwfirma

Zoals gezegd komt het vaker voor dat een van beide partners later aanhaakt in de eenmanszaak van de ander. Dan wil je de eenmanszaak misschien omzetten naar een man-vrouwfirma. Dat kan helaas niet. Het komt erop neer dat je het volgende moet doen:

  1. De eenmanszaak beëindigen

  2. De man-vrouwfirma starten

Natuurlijk moet je bij het beëindigen van de eenmanszaak rekening houden met de regels voor een bedrijfsbeëindiging.

Met je nieuwe man-vrouwfirma krijg een nieuw KVK-nummer. Let dus op dat je bestaande klanten (van je eenmanszaak) overzet naar jullie vof. Als je personeel in dienst had bij je eenmanszaak en je je personeel meeneemt naar je vof, krijg je een nieuw loonheffingsnummer om loonheffing te betalen.

Man-vrouwfirma oprichten

Werken jij en je partner samen in jullie bedrijf en hebben jullie een gelijkwaardige inbreng? Dan kan een man-vrouwfirma oprichten een interessante optie zijn. Jullie profiteren van meer belastingvoordelen - als je aan de voorwaarden voldoet - en hebben het voordeel van samenwerken met je levenspartner. Samen gaan voor een gemeenschappelijk doel.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.