Belastingdienst

Belastingen

Wat is een boekenonderzoek?

Wat je kunt verwachten bij een controle van de Belastingdienst

Een boekenonderzoek is een controle van de boeken, of administratie, van je bedrijf. De Belastingdienst doet zulke controles om inzicht te krijgen in je bedrijfsadministratie en om te checken of jij je aan de regels houdt. Wat moet je weten over het boekenonderzoek?

26 augustus 2022 4 minuten

Hoe controleert de fiscus op aankopen bij de groothandel?

Dit speelt er fiscaal bij een bezoekje aan de groothandel

Vooral bij de grote zelfbedieningsgroothandels zien we veel ondernemers inkopen doen. Hoe controleert de Belastingdienst als je aankopen doet bij de groothandel?

26 augustus 2022 3 minuten

Belastingcontrole: wat zijn je rechten en plichten?

Ook de belastinginspecteur moet zich aan bepaalde regels houden

Belastingcontrole: daar zit geen enkele ondernemer op te wachten. Waarschijnlijk ook niet wanneer je keurig de administratie van je onderneming bijhoudt en niks te verbergen hebt. Wat zijn eigenlijk je rechten tijdens een boekenonderzoek en waar moet je verder rekening mee houden?

26 augustus 2022 3 minuten

Een boete van de Belastingdienst, wat nu?

Hoe je met een verzuimboete of vergrijpboete omgaat

Een boete van de Belastingdienst, daar zit je echt niet op te wachten. Welke boetes zijn er? Hoe hoog zijn die boetes? En hoe kun je een belastingboete verlagen of helemaal voorkomen?

26 augustus 2022 5 minuten

Kwijtschelding: kom ik ervoor in aanmerking?

Alles wat je moet weten over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, waterschapsbelasting en andere belastingschulden

Nederland kent verschillende soorten belastingen. Als ondernemer weet je dat maar al te goed. Maar wat als je door financiële problemen deze belastingen (tijdelijk) niet kunt betalen? Kom je als ondernemer in aanmerking voor kwijtschelding? We nemen een aantal vormen van kwijtschelding onder de loep, zoals kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, kwijtschelding Belastingdienst en andere belastingschulden, zodat je precies weet wat je mogelijkheden zijn.

23 augustus 2022 3 minuten

De Belastingdienst in gebreke stellen: kan dat?

Zo kun je een dwangsom eisen

Ook de Belastingdienst moet zich houden aan de wettelijke termijnen. Dat blijkt in de praktijk nog wel eens een probleem te zijn. Als de Belastingdienst in gebreke blijft, kun je een dwangsom eisen. Hoe werkt het?

22 augustus 2022 3 minuten

Stappenplan belastingaangifte ondernemer

In 4 stappen zelf je zakelijke belastingaangifte doen

De belastingaangifte voor ondernemers is misschien niet je favoriete taak. Moet je het daarom maar uitbesteden? Niet per se. Met de juiste informatie is het helemaal niet zo moeilijk om zelf je zakelijke belastingaangifte te doen.

19 augustus 2022 4 minuten

Het RSIN-nummer

Wat het is, hoe je het krijgt en hoe je het opzoekt

Als je een rechtspersoon of een samenwerkingsverband opricht, krijg je automatisch een RSIN-nummer. Dit nummer helpt organisaties eenvoudiger en veiliger onderling informatie uit te wisselen. Wat is een RSIN precies en hoe kun je je RSIN opzoeken?

15 augustus 2022 2 minuten